TEKSTILDE KORUNMA TEDBIRLERI YÜRÜRLÜGE GIRDI

Tekstilcilerin, özellikle Pamuk ipligi imalatı yapan tekstilcilerin heyacanla bekledigi karar nihayet, bu gün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüge girdi.

 

Tekstilde ? Ithalatta geçici korunma önlemi uygulamasına ilişkin karar?  Cumhurbaşkanımızca onaylandı.  2008/13857 nolu karar,  15,07,2008 tarih 26937 sayılı resmi gazetede yayınlanarak bu günden itibaren uygulamaya geçti.

 

Karara göre;  Yurt dışından ithal edilen Pamuk ipligi ithalat artışının  yerli üretimde neden oldugu ciddi zarar tehdidinin ve oluşabilecek telafisi güç zararların ortadan kaldırılabilmesi nedeniyle,  200 gün süreyle  Pamuk ipliginin ithalatında,  net kg başına 1,03 USD ek vergi getirilmesi kararı alındı.

 

Bu kararla  uzak dogudan ithal edilen ucuz pamuk ipligi ile yerli üretimimiz arasındaki fiyat farkı  kapanmış olacagından, geçici dahi olsa tekstilcilerin biraz rahatlaması bekleniyor.

 

Bilindigi üzere şehrimizde bulunan iplik fabrikaları üretim maliyetlerin altında satış fiyatı oluşmasından dolayı  satış yapamamışlar. Üretim yapmayarak fabrikalarını kapatmışlar. Işçi çıkışları nedeniyle zor duruma düşmüşlerdi.

 

Beklenilen bu kararı çıkarabilmek için tekstilciler bir süreden beri mücadele veriyorlardı.

 

Sayın Mahmut Arıkan beyin önderliginde; Arıkan Mensucat, Kipaş holding, Arsan, Balsuyu mensucat, Iskur, Kurteks, Matesa, Mariteks , Marteks, Mem Tekstil, Narteks, gibi  firmalar bir araya gelerek  tekstildeki bu olumsuzluga çözüm için Başbakanlıga  öneriler sunmuşlardı.

 

Yapılan bu çözüm önerileri çerçevesinde  nihayet beklenilen  karar Bakanlar kurulundan çıkarak Cumhurbaşkanımızca onaylanıp, resmi gazetede yayınlanarak yürürlüge girmiş oldu.

 

Ithalatan alınacak 1,03 USD lik ek vergi  alıcı firmaların  ithal maliyetlerini artıracagından,  ithalatçı firmalar artık mal alımlarını  yurt  içinden temin edecekleri  düşünüldügünden, sektöre bir  hareketlilik  gelecegi tahmin ediliyor.

 

Umarız ki  bu kararla kapanan fabrikalarımız yeniden açılır. Çıkarılan işçiler yeniden işlerine dönerler. Ve yeniden piyasalara bir canlılık gelir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi