MALI TATILDEYIZ

Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar Mali tatil uygulanması yapılıyor.  Ilk defa geçen yıl başladı.  5604 sayılı  yasa  28,03,2007 tarih 26476 sayılı resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüge girmişti. 

 

Mali tatil süresince bazı mükellefiyetliklerde erteleme getiriliyor.

 

Bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlıyor.

 

Mahkeme kararı ile Savcılıgın talebi ile  yapılan aramalı incelemeler haricinde,

Mali tatil süresince Vergi dairesince  inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemiyor, mükelleflerin işyerinde inceleme yapılamıyor.

 

Yasada yol kontrollerinin  incelemelerinin yapılması hususunda bir açıklama olmamasına ragmen, ticari hayatla dogrudan ilgili  yol kontrolleri, vergi kayıp ve kaçaklarının önlenmesinde idari bir önlem oldugundan, bu uygulamanın tatil boyunca devam etmiş olması dogal sayılmalıdır.

 

Dava açma, idari başvuru yapma ve hak arama süreleri, Vergi incelemeleriyle ilgili yükümlülükleri, Idareye bilgi verme sürelerini, Muhasebe kayıtlarının ve ibrazı ile ilgili yükümlülükler, Mali tatil işlemleri kapsamındadır.

 

Mükellefle ilgili belirtilen yükümlülükler tatil süresince işlemeyeceginden,  tatil bitiminden itibaren  yükümlülere   7 günlük  ek süre hakkı tanınmıştır.

 

Mali tatil nedeniyle beyanname verme sürelerinde de degişiklikler olmuştur. Buna göre    Katma Deger Beyannameleri her ayın 24 üne ve   Muhtasar beyannameleri 23 üne verilir iken. Mali tatil döneminde  uzatılarak söz konusu beyannameler  ayın 28 ine  yani , 28,07,2008 tarihinde verilecektir. Ödemeleri ise  ayın 26 sı iken, ay sonuna uzatılmıştır.

 

Mali tatil yasası iki yıldan beri uygulanmaktadır. Muhasebe meslegini icra eden meslek mensupları tatillerini ne yazık ki  ofislerinde işinin başında geçirmektedirler. Her ne kadarda bazı yükümlülüklerde erteleme olsa da,  tatil bitimi kayıt ve beyanlardaki  sürenin dar olması Muhasebeciye gereken tatil  yapma hakkı tanımamaktadır. Bir çok meslek mensubu tatil olup olmadıgının farkına dahi varamıyor. Zira Her geçen gün meslek mensuplarına  öylesine ilave yükler yüklendi ki, altından kalkamaz hale geldi.  Her ne kadarda sınırlı bir tatil de olsa neticede bir haktır.

 

Sanal tatilimiz hayırlı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi