2024 Pakistan Seçimleri

Ülkede Bir çok terör olayları olmakta, geçen sene olması gereken seçimin bu sene yapılması olumlu görüldü.

Seçimlerden önce Belucistan ve KPK'nin bazı yerlerinde teröristler o kadar kanlı olaylar gerçekleştirdiler ki, halkın ve seçim adaylarının güvenleri kırıldı.

5 Şubat'ta TTP teröristleri gece karanlığında Dera İsmail Han'daki polis karakoluna saldırarak 10 polisi öldürdü. 7 Şubat'ta Belucistan'da JUIF ve Azad Umidwar'ın (QilaSaifullah ve Paşin) seçim ofislerinin önünde patlayan bomba 30 kişinin ölümüne neden oldu.

8 Şubat seçimleri öncesinde bu olayların yaşanması, bazı çevreler tarafından seçimlerin güvenliğinin şüpheli olacağını ortaya attılar. Ancak 8 Şubat'ta büyük bir olay yaşanmadı ve çoğu yerde oy verme işlemi sorunsuz tamamlandı. Ancak artık yalnızca oyların sayımı ve adayların açıklanması sırasında sayımlar durduruldu. Mobil ve internet erişimi kısıtlandı.

Tutuklu İmran Han PTI partisi sürekli olarak 8 Şubat seçimlerinin şeffaf olmadığını, birilerinin dördüncü kez Başbakan olmasının önünün açıldığını iddia ettiler.

Seçim sonuçlarının güvenli bir şekilde açıklanmasından sonra sonucunun kabul edilmesi ülkeye istikrar getireceği önemlidir. Eğer seçim sonuçları kabul edilmeyip istikrarsızlık çıkarsa ordu devreye girebilir endişesi hala ülkede var.

Pakistan seçimlerini tutuklu eski Başbakan İmran Han destekli PTI bağımsızlar birinci sırada, eski Başbakan Şerif'in partisi Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ikinci sırada tamamladı.

Seçim Komisyonu'nun paylaştığı verilere göre, 366 sandalye için yarışılan Ulusal Mecliste tutuklu PTI destekli bağımsız milletvekilleri 101, PML-N 75 ve Bilaval Butto Zerdari'nin liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi (PPP) 55 sandalye kazandı. Geri kalanlar ise daha küçük partiler ve bağımsızlar tarafından kazanıldığı belirtildi.

Ağustos 2018'den, parlamentoda güven oylamasını kaybettiği Nisan 2022'ye kadar Pakistan'ın başbakanlık koltuğunda oturan 71 yaşındaki İmran Han, yargılandığı 3 farklı davada seçime 1 hafta kala hapis cezasına çarptırılmıştı.

Han, 30 Ocak’ta devlet sırlarını ifşa etmekten yargılandığı davada 10 yıl hapse mahkum edilmiş, 31 Ocak'ta ise başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerinin ayrıntılarını açıklamadığı ve hediyeleri sattığı gerekçesiyle yargılandığı yolsuzluk davasında eşi Büşra Han ile 14'er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Han ve eşi ayrıca yasa dışı evlilik yaptıkları gerekçesiyle yargılandıkları davada 3 Şubat'ta 7'şer yıl hapse mahkum edilmişti. Han hakkında açılan davaların ardından mahkemenin verdiği tutuklama kararı üzerine 5 Ağustos 2023'te cezaevine gönderilmişti.

İki eski başbakan zafer ilan etti ve ordu birlik çağrısı yaptı.

Navaz Şerif’in PML-N partisi şimdi diğer gruplarla birlik hükümeti kurmak için görüşmelere başladı. Seçimin şaibeli olduğu iddiaları şimdilik rafa kalkmış gibi.

Dileriz hükümet en yakın zamanda kurulur ve Pakistan’ın sorunları çözülür. Türkiye her zaman Pakistan’ın dostudur ve kurulacak hükümet ile işbirliğini daha ileriye götürecektir. Zira Pakistan da her zaman Türkiye’nin yanında olmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi