Uygun olmayan alan ve Orta hasarlı konutların bilinmezliği

6 Şubat depreminden 9 ay geçmesine rağmen hala orta hasarlı evlerin durumu netleşmemiş ve ev sahiplerinin mağduriyeti devam etmiştir. Bu belirsizlikten bunalan Kahramanmaraşlı artık eyleme başlamış ve tepki göstermek zorunda kalmıştır.

Konutların hasar durumu için bir çok itirazda bulunmuş vekonutların hasar durumu  yeniden incelenerekağır hasarlı konutların bazıları orta hasarlı veya az hasarlı konuta dönüşmüştür. Ağır hasarlıların sırasıyla yıkılması yapılırken orta hasarlı binalar ortada kalmıştır. Az hasarlı konutlar ise tadilatını yaptıran depremzedeler evlerinde oturmaya başlamışlardır.

Aradan 3-4ay geçtikten sonra bu kez mikro bölgelendirme kapsamında UYGUN OLAN ALAN/UYGUN OLMAYAN ALAN uygulaması gündeme geldi. Zemin sıvılaşması ve fay hatlarının yerlerinin araştırması yapıldı ve şehre ilişkin haritalar sosyal medyada paylaşıldı.

Hatta bu haritalar birkaç kez güncellendi. Bazı yerler uygun hale getirildi. Bir rivayete göre; uygun olmayan alanlara yerleşme izni verilmeyecek, bir rivayete göre orta hasarlı binalar da yıkılacakmış. İşte bu dedikodular  daha da çok depremzedeleri tedirgin etmekte ve öfkeye sebep olmaktadır.

Kahramanmaraş’ta Orta hasarlı binalar için sözde belediyeler tarafından orta hasarlı binalara ruhsatverilmesini teminen başvuruların kabul edildiği belirtilmiş. Ancak bu kez de talep edilen belgeler de sorun oluştu. Tabii bu zaman içerisinde daireler yıpranmakta, hırsızlar dairelere zarar vermekte, evler yıpranmaktadır. Aile düzeni bozulmuş bu depremzedelerinseslerini duyan yetkililer hep bu sorunu ötelemişler ve vatandaşlar Belediye ile Bakanlık arasında kalmışlardır.

Bir duyuma göre; Üngüt ve çevresi UYGUN OLMAYAN ALAN ilan edilerek imara kapalı alan gerekçesiyle buraların kamulaştırılması ve buralara 5 katlı AVMlerin yapılmasının planlandığı, böylece konut sahiplerine de bu değerli bölge ellerinden alınarakbaşka yerlerden konut verilecekmiş.

İşte bu depremzedeler ORTA HASARLI BİNA MAĞDURLAR PLATFORMU adına basın açıklamasını Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi önünde 2 Kasım 2023 tarihinde saat 14:00 de yaptılar:

“Ağır kış şartları gelmiş kapıya dayanmıştır. Birçoğumuzun ailesi şehir dışında evlerin akıbetini beklemektedir. Eşyalı bekleyen evlerde eşyalar eşyasız olan evlerde kapı pencere avize musluk gibi şeyler yağmalanmış vatandaş bir yara daha almıştır. Şehirde kira fiyatları almış başını gitmiştir. Düzensiz ve bilimden uzak bir şekilde hiç bir karot örneği alınmadan sadece bir çekiçle duvara ve kolona vurulmak suretiyle ses dinleyerek evlere orta hasar raporu verilmiş akabinde ev sahiplerinin binalarına yaptırdığı performans analizlerinde hafif hasar görülmüştür. Bizler sadece bir çekiçle verilen bu hasar raporlarını kabul etmemekle birlikte bilimsel şekilde yeniden hasar denetlemesi yapılmasını talep etmekteyiz.

Hiç bir yıkım ve can kaybı vermeyen toprak kayması dahi olmayan bir bölgede imara kapatmanın ne kadar doğru olduğunu buradan yetkililere sormak istiyoruz. Şunu üstüne basarak ifade ederiz ki bütün devlet kurumlarını ivedi bir şekilde ciddiyete ve sorumluluk almaya bu ortada karışık halde duran mağduriyeti ortadan kaldırmaya davet ediyoruz.” Diyerek sitemlerini ve taleplerini arz ettiler.

Zaten mağdur olan depremzedelerin bilhassa seçim zamanı Bakanlığın ve belediyenin daha şeffaf çalışma yapması, doğru karar vermesi, önem arz etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Ömer IŞIK Arşivi