Ülkenin ekonomik gidişatı ve KMTSO seçimleri üzerine

Türkiye’de yeni bir “ekonomi modeli” deneniyor. Bu modelin en karakteristik özelliklerini sıralayacak olursak;

Düşük faiz

Yüksek enflasyon

İhracata dayalı büyüme

Ben ekonomist falan değilim. Enflasyon ne kadar diye bir soruya vereceğim rakam TÜİK verileriyle aynı olmaz. Çünkü günlük ihtiyaç maddelerinin fiyatları TÜİK’in rakamları ile uzaktan yakından ilgisi yok. Ama beni umutlandıran tek şey; İhracatın sürekli artıyor olmasıdır. İnşallah yakın zamanda da ülkemizin ekonomisi yeniden bizlere umut verir sevilere ulaşır. Şimdilik yarına dair bir planımız yok.

**

Türkiye büyümek için ihracat odaklı bir ekonomi yürütürken son iki yılda yaşadığımız pandemi süreci iş yapma, çalışma kabiliyetimizi ve yöntemlerimizi de değiştirdi.

Dünya’nın ve Türkiye’nin yeniden 2020 yılı öncesine dönmesi mümkün değil. Kimse de bunu savunmuyor.

Şimdi yeni normal dediğimiz bir süreç var. Bu yeni normalde ise özellikle yüzlerce işkolunda uzaktan çalışma yöntemi benimsendi. Ve bu yeni normale göre de gelecek için projeksiyonlar oluşturmak zorundayız.   

Buna ayak uyduran işletmeler yapacakları yatırımlarla değişim ve dönüşümü yaparlarsa başarılı olacaklar. Yoksa da işletmelerini kapatmak zorunda kalacaklar.

Bu yeni süreç aynı zamanda çok kırılgan olacaktır. Çünkü Türkiye ve Kahramanmaraş ihracat ile büyümektedir. Burada AB ülkelerinin Yeşil Mutabakat dediğimiz bir çalışması var.

AB ülkelerine ürün ihraç etmek istiyorsak fabrikalarımızı buna göre düzenlemek zorundayız. Bu sağlanamaz ise Kahramanmaraş başta olmak üzere Türkiye’de ihracat sorunu baş gösterecektir.

**

Bununla ilgili işleyen bir takvim var. Bunun farkında olan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi son iki yıldır ciddi arge çalışmaları yaptı ve yapmaya devam ediyor. Bunların farkında olmayan, bunun bilincinde olmayan bir yönetim iş başına gelirse 2023 ve sonrasında Kahramanmaraş Sanayisi ciddi zorluklarla karşı karşıya gelecektir.

**

Biz basın mensuplarına düşen görev; yönlendirici, yapıcı ve şehri kapsayıcı bir yayın politikası yürüterek, ortada var olan kırılgan yapı daha çok tahribat oluşturmadan seçimin suhuletle sonuçlanmasıdır. İnsanlar farklı isimleri destekleyebilir. Buna herkesin saygı göstermesi gerekiyor.

Şu ana kadar Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine mevcut Başkan Şahin Balcıoğlu ile Sanayici Mustafa Buluntu sahada çalışmalar yürütüyor.

Ben bireysel olarak mevcut Başkan Şahin Balcıoğlu’nu destekliyorum. Ben Balcıoğlu’nun kente daha iyi hizmet edeceğine inanıyorum.

Bir başka meslektaşım Mustafa Buluntu’yu destekliyor. Saygı gösteriyorum. Çünkü seçimler 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak. Bizler 20 Kasım günü bu şehirde yine birlikte yaşamaya devam edeceğiz.

Bizlere düşen kavga eden değil, birleştiren, barıştıran bir üslup ile görüş ve düşüncelerimizi ifade etmek, dile getirmek olmalıdır.

Çünkü yeni normal dediğimiz çalışma sistemi, ekonomik durum kavga değil suhulet istiyor.

Bizlerde bunu sağlamaya gayret ve çaba göstermeliyiz.

KMTSO seçimlerinin ülkemize ve kentimize hayırlı olmasını diliyorum!...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi