Ali AVGIN
TICARET SICIL MEMURLUGUNDA BÜROKRASI
Işyeri olan mükellefler, şirket temsilcileri, iş takibi yapan muhasebeci ve mali müşavirler. Mutlaka Ticaret Sicil Memurlugunun rahle-i tedrisatından geçmek zorundadır.
Oda sicil kayıt belgesi, Gayrimenkul tasarruf yetki belgesi, Imza sirküsü, Sicil Gazetesi, Hisse devir işlemleri, Genel Kurul tescili, evrak tasdiki vs. gibi bir birçok işlemi yaptırmak için Ticaret Sicil Memurluguna ugramak durumundasınız.
Ticaret Sicil memurlugunda çalışan arkadaşların, mükelleflerin bu işlerini yapmak için canla başla gayret gösterdiklerini biliyoruz. Ama ne yazık ki, mükelleflerin işini zorlaştıran, zaman kaybettiren, Ülkemizin baş belası BÜROKRASI ile burada da karşılaşıyoruz.
Mesela bir sayfa evrak tasdiki işlemi yaptırmak istedigimizde. Işlemimizin yapılması için Aslanbey Vergi Dairesine 5,2 YTL tastik harcı yatırmamız gerektigi söyleniyor. Vergi dairesi çok uzak, zamanımız çok sınırlı, Parayı size yatırsak olmaz mı? Dedigimizde. Olmaz ! Uygulama böyle deniliyor. Kendilerinin de bundan muzdarip olduklarını, ama bir şey yapamadıklarını söylüyorlar.
Müteaddit defalar ilgililere konuyu ilettiklerini ancak bir çözüm getirmediklerini belirterek,
Ilgililerden bu konuya bir çözüm üretmelerini istiyorlar.
Çünkü Ticaret sicil Memurlugu şehir merkezi dışında. Gelen mükelleflerin çogunun vasıtası yok. Mecburen işlemi yaptırmak için, dolmuşla şehir merkezine gidiyor. Vergi dairesi veznesinde kuyruk durumu (eger aracı ile gitmişse park etme durumu) müsaitse 5,2 YTL harcını yatırıyor. Daha sonra mesai bitmemişse tekrar geri dolmuşla , ya da aracıyla dönerek işini yapmaya çalışıyor.
Bunun gibi her gün akşama kadar yüzlerce git gel ler yaşanıyor. Zamanın paradan daha kıymetli oldugu bir çagda yaşıyoruz. Ilgililerden, Vergi dairemizden, Bankalardan, bu zulmü giderecek çözüm üretmelerini bekliyoruz.
Çözüm Olarak diyoruz ki; Vergi dairesi Müdürlügü, Ticaret Sicil memurluguna bir tahsilatçı tayin edemez mi ? Ticaret sicil gazetesi ilan parası yatması için, ilgili banka tahsilatçı veremez mi ? bunlar bizim ilk aklımıza gelen çözüm yolları. Farklı çözümlerde üretilebilir.
Sanayi odasının ve Ticaret Sicil Memurlugunun hatırı sayılır bir tahsilat işlem hacmi oldugunu biliyoruz. Vergi dairemizin ve ilgili bankanın hazıra konma yerine, biraz vatandaşa yaklaşmalarını umuyoruz.
Vatandaş Para yatırmaktan çekinmiyor. Parayı yatırma zahmetinin zulmünden korkuyor.
Son olarak diyoruz ki; Ilgililer eger bu konuda çözüm üretememe acizligi gösteriyorlarsa, Çözüm üretmiş diger illerle görüşebilirler. Mesela, aynı sorunu yaşayan Mersin, G.Antep, Adana gibi illeri bir telefonla arayarak sorunu nasıl aştıklarını ögrenebilirler.
Ayrıca bu vesile ile şehrimize yeni atanan, Vergi Dairesi Başkanımız Sayın Bülent KOÇAK beye de buradan başarılar dileyerek şehrimize hoş geldiniz diyoruz. çözümü için bu konuya da bir göz atacagını hassaten bekliyoruz.
Selam ve sevgilerle.
“12 Şubat’ta Maraş” Dergisi Tanıtımı
20 Şubat 2024 Salı 15:17Vuslatın 750. Yıldönümünde HZ. Mevlana MESDER’de anıldı
09 Ocak 2024 Salı 11:01Yasin Mortaş İle Günlerden Şiir
09 Ocak 2024 Salı 10:59Şair Yazar Ali İhsan Kekeç Mesder’in Düzenlediği Programla Tekir’de Anıldı
09 Ocak 2024 Salı 10:56Vefatının 5. Yılında Bahaettin Karakoç MESDER’de anıldı
09 Ocak 2024 Salı 10:55Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneğinden “Kültürümüzün yaşayan emektarları Dr. Mustafa Kök’e saygı programı”
09 Ocak 2024 Salı 10:55MESDER’de “Yaşayan Değerlerle Söyleşi” Konuğu Ahmet Yüzeroğlu Oldu
09 Ocak 2024 Salı 10:50Yerel Değerlerimiz Titizlikle Korunmalı
09 Ocak 2024 Salı 10:49MESDER Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneğinde “Alkış Dergisi Oğuz Paköz özel sayısı ve anma programı”
09 Ocak 2024 Salı 10:48Yaşayan Değerlerimizden Abdulhakim Eren’e Saygı Programı
09 Ocak 2024 Salı 10:38

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.