THE UZUNOLUK HAMAMI

 

Öncelikle tarihe tanıklık eden uzunoluk hamamımızı yeniden inşa ederek Kahramanmara"şa kazandıran  belediye başkanımız Sayın Mustafa Poyraz a teşekkür ederek yazıma başlıyorum.

 

Ayrıca bu Hamam projesini sunanlara, gündeme getiren Kahramanmaraş medyasına da teşekkür etmek isterim. Belki medyamızın mahalle baskısı olmasaydı, bu hamamın mezar yeri,  şimdi yüz karamız olarak karşımızda durabilirdi.

 

Belediyemizce  yapımı, kısa sürede tamamlandı. Geçtigimiz günlerde de işletmesi verildi.

 

Açık artırma usulü ile yapılan ihaleyi, Maraş Kültür Merkezi adlı firma kazandı. Firma yetkilisi  Sayın Fatih Nalbantbaşı ; ?Uzunoluk hamamını tarihi dokuya ve gelenek  göreneklerimize göre  çalıştırmak istiyoruz.? diyerek, yapacaklarını aşagıda anlattı.

 

Öncelikle kendilerine hayırlı ve ugurlu olsun diyoruz. Işletmesinde ticari bir gaye düşünüldügünü sanmıyoruz. Sayın Fatih Nalbantbaşının  ihaleyi almasını da, şehrimiz adına en azından, bu hamamın hayata geçmesi kadar önemli oldugunu düşünüyoruz.

 

Fatih  Nalbantbaşı, Kahramanmaraş yazılı  ve görsel medyasının önde gelen kişilerinden,  Mahalli kültürümüzün bu hamam vesilesi ile, ulusal medyaya taşınacagını umuyoruz. 

 

kendileri hamamı işletmeye açtıklarında yapacakları uygulamaları şu şekilde sıraladılar.

 

? Hamamın giriş salonunda tarihi yaşatacagız. Savaş görmüş silah, tabanca, kama, kılıç gibi objelerin yanında, girişte dev bir ekranda daha önce Maraş ta çevrilmiş renkli ve siyah beyaz filmler ( keşke 1951 yılında şehrimizde çekilen  Sadri Alışık ın başrol oynadıgı şanlı Maraş filmi de olsaydı. Belediyemiz  sahip çıkamadıgından film şimdi bulunamıyor. ) tanıtım cd leri gösterilip, Maraş Türküleri çalınacak. Bir köşedeki kitaplıkta Maraş ın ilçe ve beldeleriyle ilgili kitap, dergi gibi basılmış eserlerle konuklar bilgilendirilmiş olacak. Dinlenme salonunda kullanılan yastık ve minderler özel dokunmuş eski Maraş motiflerinden yapılan döşemelerle kaplanacak. Hamamın bir köşesine Sütçü Imamın mumyadan yapılan heykeli giydirilmiş olarak bulunacak. Hamamın soyunma ve giyinme yerlerindeki tarihi eşyalar yerli ve yabancı turistlerin gezmeleri için açık bulundurulacak. Burayı turistler gezerken Maraş ın el sanatlarıyla yapılan mücevher sandıgı, bakır ve oyma gibi ürünlerin yanında Maraş la ilgili kartpostal, cd, kitap ve dergilerinde satışı yapılan bir reyon açılacak. ? diyordu.

 

 Hamamın VIP Hamam olarak gruplara tahsis edeceklerini, Kahramanmaraş a gelen yerli ve yabancı turistler için bir cazibe merkezi olacagını  söylüyordu.  

 

Anlattıkları gerçekten çok önemliydi. şehrimiz için hayırlı olacagını düşünüyoruz. Ayrıca bu ilk kurşunun atıldıgı mekanda bazı degişikliklerin yapılmasının da gerekliligine inanıyoruz.

 

Başta, bu alanın yeniden bir çevre düzenine ihtiyacı var. şu anda estetik olmayan  kaba bir  çeşme ve şimdilerde oluşan yeni bir hamam ve park eden araçlarla dolu, sıradan bir yer.

 

Sütçü imamın sütçü dükkanı, Imamlık yaptıgı mescidi ve yan tarafta üzeri dam kahvehane. Bu meydanın mütemmim cüzlerindendi. şimdi yerlerinde yoklar. Tıpkı Uzunoluk hamamı gibi oralarında yıkıldıgını biliyoruz. Ancak Uzunoluk hamamı kadar şanslı degiller. Çünkü hiçbir zaman yerlerine yenileri yapılamayacak.

 

Ancak sembolik dahi olsa bir Sütçü Imamın sütçü dükkanının bu meydanda fark edilmesi, ilk kurşun sahnesinin heyacanı duyulması lazımdı. Çünkü bu mekanlar kahramanlıgımızın tescillendigi yerler, turistlere gösterebilecegimiz yerlerdir.  O nedenle düzenleme olmalıdır.

 

Yoksa, Sütçü Imamından yoksun bu hamam öksüz kalacak. Belki Fatih Nalbantbaşının hizmetleri de kurtaramayacak. Bu aşamada, olsa olsa  içerisinde sıra geceleri tertiplenen, sadece VIP konuklara hizmet veren ? THE UZUNOLUK HAMAMI ? mertebesinde  lüks bir hamam olarak kalacaktır..

 

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi