Dr. Mustafa Coşkun Kale

Dr. Mustafa Coşkun Kale

Çin İşi, Bir Cin İşi...

Tarih boyunca Türk'e karşı düşmanlık ve mezalimde başat rol oynayan iki ülke say deseniz, tereddütsüz Rusya ve Çin'i hemen ilk sıraya alırım. 

Çin'in 21 yüzyılda Uygur Türklerine uyguladığı soy kırım nitelikli mezalimi hala devam ederken, Milletin, Çin'e karşı hükümetten beklediği hiç değilse yürek soğutan bir tepkiyi bugüne kadar dile getirmemiş olmasını herkes gibi bende derin bir üzüntü ve hayretle karşılıyorum.

Çin, Uygur Türklerine karşı insanlık suçu işliyor ve biz bırakın alışa geldiğimiz "Eyy Çin !" gibi bir tepki göstermeyi, uygun diplomatik dille bile kınama dahi yapamadık. Neyse...

2022 yılı ilk çeyrek yani Ocak-Şubat-Mart dış ticaret verilerini gözden geçirirken, dikkatimi çeken ve önemli gördüğüm bir hususu sizlerle paylaşmak istedim.

Türkiye, ihracatının yarıya yakınını Avrupa'ya yaparken, Rusya ve Çin'e yaptığımız ihracat % 2-3 civarında. 2022 yılı ilk çeyrek ihracatımız geçen yıla göre % 20.6 oranında artarken, ithalatımızda geçen yıla göre % 138.5 artarak 2022 yılı ilk üç ayında 26.4 milyar dolar dış ticaret açığı verdik.

Bu 26.4 milyar dış ticaret açığımızın % 84'ü yani 21.9 milyarını kim  götürdü biliyormusunuz ? Rusya ve Çin ! 

Haydi doğal gaz ve tahıl ihtiyacımızın sıra ile % 40 ve % 65'ini Rusya karşılıyor bunu kabul ettiğimizi bir an için kabul edelim. 2021 yılının tamamın da Çin'e karşı toplam 28.5 milyar dolar açık vermişiz. Genel olarak Çin'e karşı açığımız yılda ortalama 20 milyar doları buluyor.

Türkiye, 2003 yılından 2021 yılı sonuna kadar ihracatımız ithalatımızı karşılamadığı için 858 milyar dolar açık verdik. Bunun hemen hemen yarısı Çin'e gitti. Dile kolay 400 milyar dolardan bahsediyorum.

Çin'den yatırım malı ve teknoloji ithal etmediğimiz ve bazı makine ve techizat ithalatımız da fazla yer tutmadığına göre, Çin'den aldığımız mallar nelerdir biliyormusunuz  ?

- Tekstil ürünleri 
- Yolcu gemisi
- Mobilya
- Deri Kösele
- Ayakkabı 
- Plastik eşya
- Oyuncak

"Eyy Avrupa ! sen bir Hristiyan klübüsün !" dediğimiz Avrupa'ya karşı yılda ortalama 6 milyar dış ticaret fazlalığı verirken, Çin'den aldığımız ıvır-zıvır mal alımı için her yıl  20 milyar dolarımız niye Çin'e ?

Hükümet bu ıvır-zıvır mallarda yarıya yakın kısıtlamaya gitse, eder 10 milyar dolar. Sahi biz 15 Temuzun finansörü, gazete baş sayfaların da "Şerefsiz !" dediğimiz BAE ile testere ile adam doģrayan Arabistan'la barışmamızın  nedenleri arasında 10-15 milyar doların hiç mi payı yok,  yanılıyormuyum yoksa ?

Çin'e her yıl giden 20 milyar dolar benim epey kafamı karıştırdı. Biz Hristiyan Batıyı sömürürken, sessiz ve derinden Çin'de bizi sömürüyormuş meğer. 

Anayurt'da bize ter döktüren Çin, Atayurdu'nda da Uygur'a kan döktürüyor...

Bilelim;
Kim bu Türkiye'deki "Çin Lobisi"nin başı ve kıçı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Mustafa Coşkun Kale Arşivi