Ak Parti’deki 7 Ekim Kurultayı ve sonrası

14 ve 28 Mayıs seçimlerinde ipi göğüsleyen Ak Parti 2024 yılında yapılacak olan yerel seçimlerden de zaferle çıkmak için strateji oluşturuyor.

14 Mayıs seçimlerinde Kahramanmaraş’ta mevcut milletvekillerinin hiç birini listeye koymayarak Kahramanmaraş’ta şaşkınlık yaratan Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın yerel seçimler ile ilgili çok ciddi çalışmalar yaptırdığını biliyoruz.

Kahramanmaraş’ta Milletvekili noktasında siyasetin sil baştan yenilendiği Ak Parti’de aynı durumun mevcut Belediye Başkanları içinde olabileceğini söyleyen insan sayısı her geçen gün artıyor.

14 Mayıs seçimlerinde Ak Parti Kahramanmaraş’ta 100 bin eksik oy alırken Cumhurbaşkanı neredeyse oyunu korudu. Buna liste memnuniyetsizliği desek doğru olur belki de. Nitekim Ak Parti Milletvekili sayısını 5’e düşürdü.

Ak Parti’nin atacağı adımlara göre diğer siyasi partilerin strateji geliştirmeye çalışacağını düşünüyorum.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi için Mesut Dedeoğlu’nu açıklaması şehirde herhangi bir heyecan uyandırmadı. Burada depremin yaşattığı travma ağır bassa da İyi Parti son seçimlerde aldığı oy oranına dikkat çektiğimizde Ak Parti’nin karşısına tek aday olarak çıkması halinde bile ben şans vermiyorum.

Bizim esas konumuz Ak Parti’nin 7 Ekim tarihinde yapacağı Olağanüstü Kurultaydır.

Kurultayda nasıl bir tablo çıkar.

Bu tabloya göre Kahramanmaraş’ta Belediye Başkan adayları ile ilgili bir yol haritası ortaya çıkacaktır.

Ak Parti İl Başkanlığını yapan Av. Fırat Görgel Belediye Başkanı olmak istiyor. Ancak Genel Merkez şu ana kadar yeşil ışık yakmadı. 7 Ekim sonrasında Sayın Görgel’e izin çıkar mı?

İzin çıksa bile, İlçe Belediye Başkanlığı mı yoksa Büyükşehir mi olacak bu soruya şimdilik cevap vermek oldukça zor.

Yakın zamanda Fırat Görgel’e verilecek izin kentte birçok ismin siyaset stratejilerini de yeniden gözden geçirmelerine sebep olacak.

Ak Parti’de Sayın Görgel sonrası İl Başkanlığı hesabı içinde olan çok sayıda isim var. Ama bir isim var ki, bu işi hakkıyla yapar. Sokakta nasıl sevildiğini seçimlerde gördük. Tuttuğunu koparacak karakterde biri. Yetki verilir mi bunu zaman gösterecek.

Sayın Görgel bu yerel seçimlerde bir yere aday oldu oldu. Bir sonraki seçime 5 yıl var. Kim öle, kim kala. Sanıyorum Sayın Görgel’de bunun farkında ve işi sıkı tutuyor. Bana göre İl Başkanlığından istifa edecek ve iki merkez ilçe ya da Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olacak. Bunun dışında bir alternatifinin olmadığını düşünüyorum.

Kahramanmaraş’ta Büyükşehir Belediye Başkanlığını bir başka partinin kazanması neredeyse mümkün değil. Ancak ilçeler için aynı şeyleri söylemeyeyiz. Ak Parti dışında diğer partilerin tek adayla seçime girmeleri halinde Andırın, Pazarcık, Elbistan, Göksun, Afşin ilçelerinde mevcut durumun tersine bir durum ortaya çıkabilir. Nurhak ilçesi zaten muhalefetin elinde. Ancak saydığım ilçelerin tamamını muhalefet partiler kazansa bile Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanamazlar. Tabii siyasette 24 saat süre uzun bir zaman. Seçime doğru Türkiye nasıl bir yere evrilir bunu bilmek mümkün değil. Nitekim 1989 yerel seçimlerinde Anavatan Partisi Genel Başkanı Başbakan merhum Turgut Özal “eli kolu bağlanmış bir Belediye Başkanı” pankartı sonrasında sadece Malatya’da İl Belediye Başkanlığı seçimini kazanmıştı. Seçime doğru yapılacak bir yol kazası aynı durumu şimdi de tersine çevirebilir.

Edindiğim izlenimlere gelince Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman özelinde 2024 yerel seçimleri bir çok yeniliğe gebe olarak görüyorum. Bu Ak Parti açısından fayda mı getirir zarar mı getirir bu sorunun cevabını ise seçimlerin sona erdiği ertesi sabah görebiliriz.

Kısaca 7 Ekim de yapılacak Ak Parti Kurultayı bir çok bilinmezliği ve sorulara da cevap verecektir.

7 Ekim tarihinden sonra da yerel siyaset kısmen canlanmaya başlar. Haydi hayırlısı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi