NATO Bahane Kuşatma Şahane

Ukrayna-Rusya Savaşı bahanesiyle ABD, Avrupa’ya hem gözdağı veriyor hem de daha çok yayılmacılığını genişletiyor. Avrupa Birliği’nin ordusu yok. Sözde Avrupa’yı NATO koruyor. Yani NATO’nun beyin ölümünün gerçekleşmediğini Biden, Avrupa’ya kabul ettirmeye çalışıyor. Belki Ukrayna savaşı da planlı ve anlaşmalı bir saldırıdır. Avrupa NATO’nun gücüne esir kalacak mı? Yoksa daha önceden düşünülen Avrupa Birliği ordusu kurulacak mı?

Türkiye, NATO'ya üye olduğu 18 Şubat 1952 yılından bu yana İttifak'ın geniş coğrafyadaki misyonlarına katkılar sağlamasının yanı sıra NATO içindeki en büyük ikinci ordusuyla İttifak içinde en eşsiz konumdaki üyelerinden biri olarak önemli rol oynuyor.

Türkiye,  NATO'ya katılım belgelerini Ankara'da dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar imzaladı. Türkiye böylece 12 kurucu üye ABD, İngiltere, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz'den sonra Yunanistan'la birlikte İttifak'ın 3. yılında NATO üyesi oldu.

Türkiye'nin NATO üyeliği sadece siyasi değil aynı zamanda askeri bakımdan önemli bir gelişmeydi. NATO için Türkiye'nin üye olması, güney kanadında hava, kara ve deniz imkanları, güçlü silahlı kuvvetleriyle güvenilir ve eşsiz bir müttefik kazanması anlamına geliyordu.

Türkiye’de NATO’ya ait bilinen 28 üs var. Ancak gizlilik gereği açıklanmayan üsler de mevcut. Bu üslerin sayısı bilinmiyor. Bunların bazıları NATO kontrolünde, bazıları ise doğrudan ABD’ye bağlı.

En kritik üs İncirlik Hava Üssü. Yönetimi ve denetimi TSK’da. Ancak NATO’nun en önemli bölgesel depo üssü. Amerikan Hava Kuvvetleri'nin 39. Ana jet üssü de burada görev yapıyor. Özellikle Suriye ve Irak gibi bölge ülkelerine yönelik örtülü ya da açık saldırılarda İncirlik kullanılıyor. Muğla Aksaz Deniz Üssü, Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit ve Mardin'de NATO'ya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri (CAOC6), bulunuyor.

ABD’nin Irak, Afganistan ve Suriye dahil olmak üzere dünya genelinde 800 askeri üssü bulunuyor. Washington’un küresel işgal düzeninin halkalarını oluşturan üslerin yıllık maliyeti 200 milyar dolar. 87 üsle Almanya en fazla ABD askeri üssünü barındıran ülke. ABD üs kurduğu bir ülkeyi kolay kolay terk etmiyor.

  NATO Varlığı    ABD Varlığı

İstanbul              ✓           ✓

İzmir     ✓           ✓

Konya   ✓           X

Ankara ✓ (2)     ✓

Mersin X           ✓

Adana  ✓           ✓

Kahramanmaraş            ✓           X

Malatya              ✓           ✓ (2)

Diyarbakır          ✓           ✓ (2)

Batman              X           ✓

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi