Sayın Cumhurbaşkanımıza Depremzedeler Seslenmektedir

Kahramanmaraş’ta, KAHRAMANMARAŞ ORTA HASAR MAĞDURLARI VE UYGUN OLMAYAN ALAN MAĞDURLARI PLATFORMU, 20’yi aşkın eylem yaparak sorunlarına çözüm aramışlardır.

Bu platform üyelerinden veya deprem mağdurlarından görüştüğüm insanlar; mağduriyetlerinin Cumhurbaşkanımıza iletilmesini talep ettiler. Daha önceki yazılarımda değindiğim bu hususları bu kez Sayın Cumhurbaşkanımız’a iletmeyi bir görev duymaktayım.

Zaten seçimlerde bu mağdurlar tepkilerini ortaya koymuşlar ve bir an önce çözüm beklemektedirler. Onların diliyle taleplerini arz ederiz;

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA AÇIK MEKTUP

Bizler Kahramanmaraş ta yaşanan 6 şubat depremlerinden sonra hiç bir şekilde bilimselliği tamamlanmayan bir rapor yüzünden uygun olmayan alan ilan edilen ve deprem zamanı hersey sıcağı sıcağına iken gelen mühendislerin binalara girmeden ellerinde çekiçlerle duvara ve kolona vurmak kaydıyla sadece görsel olarak bunlara verdikleri ağır ve orta hasar raporlarının neden olduğu mağdurlarız. KAHRAMANMARAŞ ORTA HASAR MAĞDURLARI VE UYGUN OLMAYAN ALAN MAĞDURLARI PLATFORMU olarak defalarca bunları eylemlerimizle dile getirmemize rağmen ne belediye yetkilileri ne de şehrin mevcut milletvekilleri ne de kamu görevlileri bizlere net bir açıklama yapmamışlardır. Her görüşmeye çalıştığımızda 15 gün diye diye 8 ayı geçirmişlerdir.

Seçimden bir ay önce çevre şehircilik bakanı ile belediye binasında yapılan görüşmede bizlere bu sorunun seçimden 10 gün önce biteceğini söylemelerine rağmen seçimin üzerinden günler geçti ama hala bir çözüm sunulmadı. Halen verilen söze rağmen çalışmanın sonucu uzatılmaktadır. Bu çalışmalarda art niyet görmekteyiz. yaklaşık 150 bin kişinin mağdur olduğu uygun olmayan alan ve orta hasarlı bina mağduriyetinin bir an önce sonlandırılması ve çözüme kavuşturulması tek beklentimizdir.

Kahramanmaraş merkezde 8200 dönümü, 3149 binayı, 31290 bağımsız bölümü ve 100 binin üzerinde insanı etkileyen ve tartışma konusu olan bu alanlar, öncelikle Kahramanmaraş depremlerinden 3 ay sonra Mayıs 2023’te heyelan riski olduğu ve Merkezde kırılmayan fayların olduğu gerekçesiyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygun olmayan alan olarak ilan edildi. Bu işleme yönelik 1.Rapor oluşturulurken MTA'nın 2011 Türkiye deprem fay haritasından ve bir akademisyenin çalışmasından faydalanıldığı belirtildi. Bu alanda kalan orta hasarlı yapılara güçlendirme izni verilmediği gibi ağır hasar almış ve yıkılmış yapılara da yerinde dönüşüm izni ile yeni yapılaşma izni verilmedi. Eğer rapor ve alınan karar değişmezse İlerleyen süreçte bu alanda kalan az hasarlı ve hasarsız yapıların da yıkılması gerekecek.

Bu itibarla Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında, Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilciliğinin ve Akademisyenlerin de yer aldığı bir heyet tarafından 2. rapor oluşturuldu. Bu rapora göre uygun olmayan alanın olmadığı belirtildi. Bunun üzerine Bakanlık3 Profesör Hocadan oluşan yeni bir heyet kurarak bu iki raporu inceleyip nihai kararı vereceği belirtildi. 2 raporu inceleyip nihai kararı verebilmek için Kahramanmaraş Halkından bir ay daha süre istenildi. Bu süre bitmek üzeredir. Ancak aldığımız haberlere göre ; Fayların mevcudiyetini koruyacağı, kaldırılmayacağı ancak yer yer 570 metreyi bulan fay sakınım bandının daraltılacağı, Heyelan RİSKİ bulunan alanların ise bir kısmının İPTAL edileceği, bir kısmının önlem alınması gereken alan olacağı, kalan kısmının ise UYGUN OLMAYAN alan olarak devam ettirileceği yönündedir. BÖYLE BİR KARAR BİZLERİ RAHATLATMAYACAKTIR.

DEPREMİN YIKMADIĞI SAĞLAM EVLERİ YETKİLİLER YIKACAK. Bilimsel raporun verildiği 2.rapora göre işlem yapılmasını istemekteyiz. Aksi halde bu evlerimizin yıkılmasına razı olmayacağımızı ve tepkilerimizi ortaya koyacağımızı belirtiriz. Mağdurlarımızdan kimisi kendisini yakmayı göze almış, kimisi silahla evini korumayı göze almıştır.

Ayrıca böyle bir uygulama neden sadece Kahramanmaraş ta yapılıyor? Eğer yapılacaksa da tüm Türkiye'de fay hattı geçen bütün yerleşim yerlerinde de uygulanmalı. Burası zaten enerjisini boşaltmış. Diğer bölgeler şu an daha tehlikeli deprem açısından. Bu uygulamanın bir an önce kaldırılmasını talep ederiz.

Diğer taraftan uygun olmayan alanlara ruhsat veren Belediye Başkanlarının ve yetkililerinin de yargılanarak hak adalet sağlanmasını arz ederiz. “

Söz konusu talebi iletmek bizden çözüm devletimizden!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi