Doğruya Doğru, Eğriye Eğri

(MHP VE AF-AND GÜNDEMİ)

Uzun zamandan beri Sayın Devlet Bahçeli’nin gündeminde mahkumlar için kısmi af konusu vardı. Son zamanlarda bunun için AK Parti-MHP ortak af komisyonu kuruldu ve çalışmalar sürdürüldü. 23 Ekim 2018 de AKP Grup toplantısında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan gündemdeki konu hakkında bilgi verdi.

Öncelikle Af konusunda Reis; mahkum affına karşı olduklarını, zira halka bunu izah edilemeyeceğini, daha önceki afların da sorun oluşturduğunu, bu nedenle af konusunda MHP ile uzlaşamadıklarını beyan etti. Af konusuyla ilgili MHP neden bu kadar ısrarcı oldu? Her ne kadar af, herkesi kapsamayacağı, kişileri değil devlete karşı işlenen suçlar af edilebilir, cezaevlerinin dolu olduğu, suçu azalmış mahkumların af edilebileceği gündeme getirdiyse de demek ki komisyonda da uzlaşma sağlanmamış ve  liderler basın üzerinden karşılıklı mesaj vermişlerdir. Acaba Bahçeli’nin aklında bazı mahkumların af edilmesi varsa bunlar için Reis yetkisini kullanıp af edebilir miydi? Belki  orta yol bulunurdu. Belki ilerde düşündüklerimiz gerçekleşebilir. Çünkü AKP-MHP birlikteliği önemlidir. Şimdiden ittifak bozulacak diye bir kısım grup avuçlarını ovuşturmaktadır.

Türk Eğitim Sendikası'nın talebini görüşen Danıştay 8. Dairesi, daire başkanı ve bir üyenin şerhi dışında bu kez öğrenci andımızı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesiyle yeniden gündeme geldi. MHP’ nin de desteklediği öğrenci andı polemiğe dönüştü.

10 Mayıs 1933 günü Milli Talim ve Terbiye heyeti kararıyla, Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip’in yazdığı ant öğrencilere okutulmak üzere okullara gönderildi. Ama genç doktor Reşit Galip, o güne kadar pek de büyüklerini sayan, küçüklerini koruyan, çocuklara örnek biri olmamıştı. 1972 yılında 12 Mart darbecilerinin kurduğu Ferit Melen hükümetinin Milli Eğitim Bakanı Sabahattin Özbek, askeri konseye de onaylatarak andın sonuna bir paragraf daha ekletti: “Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk ; açtığın yolda, kurduğun ülküde gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türküm diyene.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Parti Grup toplantısında;“Andımız olarak bilinen metnin yazarı son derece tartışmalı isim olan Reşit Galip'ti. Reşit Galip Türkçe ezan zulmünün mimarlarındandır. Ben Türküm ama Türkçü değilim. Bizim Andımız İstiklal Marşı’dır “ dedi. MHP’ye tepkisini iletti. Umut ederiz, MHP bu eski andı desteklemekten vazgeçer.

Sayın Bahçeli, MHP’nin yerel seçimlere yalnız gireceklerini, ittifakta bulunmayacaklarını bildirdi. Ama cumhur ittifakın devam edeceği iki parti tarafından vurgulandı. Muhakkak ki iki parti arasında farklılıklar vardır. Şimdi bu farklılıklar normaldır, ancak saygı kaybedilmediği sürece.

Diğer taraftan Sayın Cumhurbaşkanı, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayı ile geniş bilgi verdi. Kral Selman’ı muhatap alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, cinayetin önceden  planlı olduğunu ve dış uzantıları varsa bunların da araştırılması ve tarafsız araştırmanın yapılacağını sorumlularının hesap vereceğini belirtti. Devamla, Suudi Arabistan tarafından müphem bilgilerin verilmesi gerektiği ve suçluların Türkiye`de yargılanması gerektiğini talep etti.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından; Kaşıkçı cinayeti önceden planlanmış ve Türkiye’ye bu işin yıkılmak istendiğini, Türkiye ile Suudi Arabistan arasını açmak için bir plan olduğu anlaşılmaktadır. Fakat Türkiye’nin işi ciddi tutması, elinde belgeler bulundurması neticesinde Suudiler uluslararası ortamda zor durumda kalmıştır. ABD-AVRUPA-İSRAİL heyecanla araştırma sonucunu beklemektedir. Kral Salman bir takım tedbirler almak zorunda kalmıştır. Bakalım daha neler değişecek?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi