TRT Avaz ve Türk Dünyası

Siz Maraş Gündem Gazetesi okurlarıyla, TRT Avaz’a ilişkin araştırma yazımı paylaşmak isterim. 

TRT’nin uluslararası yayın yapan çok dilli televizyon kanalı TRT Avaz, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasında kültür köprüsü olmayı hedeflemektedir ve bunda etkili olmaktadır. 

Türk dillerini konuşanlara hitap edilen kanalda, Türk ve Türk soylu halklarla kardeş topluluklara yönelik programlar hazırlanmaktadır. 

Öyle ki; Türk Dünyası’ndaki yerel sunucuların takdimiyle, Türkçe altyazı ile Azerice, Boşnakça, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca ve Türkmence kültür, sanat, belgesel ve haber programlarına yer verilmektedir. 

Ayriyeten, Türkçe öğretilmektedir.  

Bu bağlamda, Türkiye’nin Türk Dünyası üzerinde bir güneş olduğu tespitinde bulunan Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Selçuk Kurtsatar, Balkan Türkleri’nin tek umudunun Türkiye olduğunu vurgulamaktadır ve TRT Avaz’ın harika bir hizmet verdiğini düşünmektedir: 

“Türk kültürünün devamı için, Türkçe’nin öğretilmesi, yaşatılması ve yayılması çok önemlidir. Her şeyden önemlisi dil birliğidir.” 

Balkan camiasında görev yaptığı süre boyunca, Balkan ülkelerine gezilerde bulunduğunu açıklayan Kurtsatar’a göre, Orta Asya’dan Balkanlar’a dek Türkçe seyahat kadar büyük bir güzellik yoktur. 

Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Kurtsatar, sözlerini şu şekilde tamamlamaktadır: “TRT Avaz’ın hizmeti devam etmelidir ve sonuna kadar desteklenmelidir.” 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi