Türkiye – Azerbaycan İlişkileri

Türkiye – Azerbaycan İlişkileri

Malum hakikattir ki; Türkler ve Azerbaycan Türkleri aynı soy ailesinin kökeni yönünden birbirine bağlıırklardır.

Sözlerinin başında bunu belirten Yanardagh Milli Parkı (Bakü – Azerbaycan) Tur Rehberi Arkadaşım Ramin Aslanlı, kültürel bağlamda, Türkiye’nin Azerbaycan’a kattığı çok büyük değerler olduğu iddiasında bulunur.

Türklerin Azerbaycan’daki kimi unutulmuş manevi değerleri iyileştirdikleri düşüncesini benimle paylaşan Ramin Aslanlı, Türkleri ve Azerbaycan Türklerini birbirineyakından bağlayan değerler içerisinde okulların yer aldığı açıklamasında kaydetmiştir ki; 1991 yılında bağımsızlığından sonra Azerbaycan’da kurulan Türk okullarının Azerbaycan’a kültürel anlamda katkısı çok fazladır.

Bu bağlamda, Türk okulları aracılığıyla, Türklerin ve Azerbaycan Türklerinin birbirine çok daha yakından bağlandıklarına ve ayrıca, bu okulların kardeş iki toplumu birbirine sevdirmesi anlamında büyük önem taşıdığına ilişkin açıklamada bulunur.

tr-azer-1.jpg

Öyle ki; Türkiye’nin iyi kalpli eğitim neferleri olduğu ifadesinde bulunan Ramin Aslanlı, Türkler ve Azerbaycan Türklerini birbirine kenetleyen kültürel değerlerin öncelikle eğitimle gerçekleştiği tespitinde bulunur:

“Gerçek anlamda, okullar aracılığıyla, Türk Dünyası’na katkıda bulunan eğitim gönüllerinin yer alması; dahası, bu gönüllülerin eğitimin ve kültürel değerlerin gelişmesine katkıda bulunmaları çok önemlidir.”

Bu okullardan mezun olan öğrencilerin ise, mezuniyet sonrası Türkiye’ye gelip kimi manevi değerleri Türkiye’de birebir yaşayarak öğrenebildiklerini tespit eden Ramin Aslanlı, aynı şekilde, Türk okullarından mezun olan çoğu öğrencinin Azerbaycan’a döndüklerinde, siyasi alanda, Türkiye’yle Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilere katkıda bulundukları açıklamasında bulunur.

Sözlerinin devamında, Azerbaycan’ın yetmiş yıl boyunca Rus sömürgesi altında kaldığına ilişkin açıklamasında, Ramin Aslanlı, Eylül ayının çok önemli bir zaman dilimi olduğuna değinir:

“1918 yılının Eylül ayında, Azerbaycan Türkleri, Ruslar ve Ermeniler tarafından katledilirlerken, Türkler bize yardıma Azerbaycan’a gelmeselerdi, bu bölgede başka bir ırk veya bir millet veya başka bir din egemen olabilirdi.”

2020 yılında da yine aynı şekilde Türklerin Azerbaycan’da varlıklarını göstermesinin “İki Devlet, Tek Millet” şeklinde ifade edilmesine vesile olduğunu vurgulayan Ramin Aslanlı, kimi insanın ise, ne yazık ki; Türkiye – Azerbaycan kardeşlik bağı gücünün farkına daha yeni vardıklarına ilişkin serzenişte bulunur.

Siz Maraş Gündem Gazetesi Okurlarım!

Hatırlayacağınız üzere, Ramin Aslanlı, ülkeleri birbirine sevdiren yegâne etmenin o ülkenin başarısı olduğunu ifade etmişti. (Dokuz Eylül. Esat Beşer. Maraş Gündem Gazetesi. 9 Eylül 2026)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi