Kahramanmaraş’ta böyle gelmiş böyle gitmemeli!

Kahramanmaraş, kadim bir şehir. Dulkadiroğlu Devletine başkentlik yapmış bir şehir. Eski dönemlerde de ticaret yolu üzerinde olan ırmakların olduğu su sorunu hiç yaşamamış bir şehir olarak günümüze kadar gelmiştir.

6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem ile şehrin çarşı merkezi yerle bir olmuştur. Kentin en ünlü ve en eski camilerinden biri olan Kahramanmaraş Ulu Camii başta olmak üzere birçok tarihi yapımız zarar görmüştür. El emeği göz nuru restorasyonu yapılan Bahtiyar yokuşu başta olmak üzere bir çok konağımız yıkılmış kullanılmaz hale gelmiştir.

Kahramanmaraş’ın çok hızlı bir toparlanmaya ihtiyacı vardır. Bu gün 01 Eylül 2023 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör İlçe Belediye Başkanlarıyla birlikte alınan kararları kamuoyu ile paylaştılar.

Kahramanmaraş zemin durumuna göre planlanıyor. Kimi yerlerde 3 kat kimi yerlerde 4 kat kimi yerlerde de 7-8 kat yapılmasına izin verilecek.

Orta hasarlı binaların tadilatı ile ilgilide açıklama yaptılar. Belediyelere tadilat ruhsat talebinde bulunulacak. Uygun olanlara izin verilecek. Bununla ilgili belli kararlar alınmış.

Sonbahar aylarına girdik. Önümüz Kış. Bu yıl kış aylarının çok çetin geçeceğine dair meteorolojik açıklamalar yapılıyor.

TOKİ konutları hızla yapılırken aynı hız ve imkanda Özel Sektör Müteahhitlerine sağlanmalıdır. İnşaata uygun ve daha önce verilen ruhsatlar zemin durumuna göre incelenmeli gerekli yoğunluk ve kat yükseltileri yeni duruma göre belirlenmeli ve inşaatların önü açılmalıdır.

Şehirde çok ciddi konut sıkıntısı yaşanmaktadır. 1000 tl bile kira değeri olmayan konutlar 6000- 7000 tl paralara tabiri caizse yok satıyor. Herkes başını sokacak yer arıyor.

Şu anda yarım olan inşaatlar var. Bunlar ile ilgili hemen kararlar alınmalı ve uygulamaya geçilmelidir.

Depremin üzerinden 7 ay geçti. Az hasarlı binalar tadilat yaptıracak eleman bulamıyor.

Eleman ücretleri ve inşaat maliyetleri deprem bölgelerinde normalin üzerinde bir artış göstermiştir. Devletimiz bu konuda önlem almalı ve gerekirse depremin yerle bir ettiği 4 şehir ve ilçelerinde Beton, Çimento, Demir gibi inşaatın olmazsa olmaz malzemelerine indirim yapılması sağlanmalıdır. KDV muafiyeti olabilir.

Kahramanmaraş’ta işbaşında olan yöneticiler yeni Kahramanmaraş ifadesini sıklıkla kullanıyorlar. Eski şehir ayağa kalkmaz ise yeni Kahramanmaraş anlayışı nasıl hayata geçecek? Yeni Kahramanmaraş’tan kasıt nedir?

Kahramanmaraş’ta zemini sağlam olan eski mahalleler ile ilgili yeni kararlar alınmalıdır. Bu mahallelerde devlet eliyle kentsel dönüşüm mümkün değildir. Nitekim hala biz Tekke’yi çözemedik. Ne olacağı da belli değil. Oysa belli bir plan ortaya çıkar ve özel sektörün önü açılırsa çok daha kısa sürede konut açığı kapatılır ve kendiliğinden de kentsel dönüşüm sağlanır.

Kahramanmaraş’ta imar ve mimari uygulamada her şeyi devlet eliyle yapmak neredeyse imkansızdır.

Eğer özel sektörün önü açılmaz ise Kahramanmaraş çarşı merkezinin bitmesi belki de yıllar alacaktır.

Çarşı merkezinin durumunu gören ekonomik durumu biraz iyi olan vatandaşlar Kahramanmaraş artık iflah olmaz diyerek bu kenti terk ediyor.

Ben mecbur kalmaz isem çarşı merkezine inmemeye gayret gösteriyorum. İndiğimde moralim bozuluyor, imkansızlığıma isyan ediyorum.

Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarına yetki verilmelidir. Bu şehri hızlıca ayağa kaldıracak olan yine bu insanlardır. Ankara eliyle bu işi yapmaya kalkar isek belki de 20 yılda bu şehir kendini toparlayamaz.

Bir önemli konuda kat ve yoğunluk konusudur. Türkiye ve Kahramanmaraş toprak zengini bir ülke değildir. Tarım topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız. Eskiden Maraş ovasında Sarı Çeltik ekilir ve bu kente özgü bir pirinç vardı. Şimdi oralar fabrika oldu.

Şu anda kenti Kuzey’e ve Batı’ya kaydıracak bir planlama yapmak zorundayız. Şehri Güney ve Doğ’u istikametinde planlayacak olursak yıllar sonra bu şehirde 1 metre tarım yapılacak arazi kalmayacaktır. Bunu özellikle hatırlatmak istiyorum.

Buradan şunu söylemek istiyorum; Kahramanmaraş için böyle geldi böyle gider sözünün kırılmasını ve yeni bir anlayışın şehri kuşatmasını istiyorum.

Sağlıklı kalınız esen kalınız!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi