Kahramanmaraşlıyı bekleyen tehlike, orta hasarlı binalar

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki farklı depremin acıları da sorunları da devam ediyor.

Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Hatay’da yaşayan dostlarımızın ortak bir sorunu var. “Orta hasarlı binalar”

Depremin üzerinden neredeyse 8 ay geçti. Devletimiz depremzede vatandaşları önce çadırlara, sonra konteynerlere ve şimdi de kalıcı konutlara yavaş yavaş yerleştiriyor. Emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum.

Onlarca, yüzlerce vatandaşın ortak bir feryadı var. “Evimiz orta hasarlı”

Kahramanmaraş özelinde konuya baktığımda çok üzücü, çok anlamsız ve de çok ilgisiz bir durum çıkıyor ortaya.

Kahramanmaraş’ta mahkemeye intikal eden orta hasarlı binalar ile ilgili dosya sayısı 8 bin civarında. Mevzuatı araştırmadım ama diyorlar ki, bu binalar ile ilgili bir yıl içinde tamirat tadilat yapılmazsa otomatik olarak ağır hasarlı bina haline gelir.

Gerçekten böyle bir mevzuat var ise ve bu konuda hemen bir çalışma yapılmaz ise Kahramanmaraş’ta mevcut konut sayısında ciddi bir azalış olur ki; bu da şehirde göçü tetikler. Kahramanmaraş’ta bir daha belini doğrultamaz.

Meslektaşım Bekir Doğan bu konuyla birkaç önemli yazı yazdı. Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer başta olmak üzere çağrı yaptı. Kahramanmaraş’taki binaların yeniden incelenmesi gerektiğini bunlar yapılmadan yıkım kararının verilmesinin sağlıklı solmayacağını yazdı.

Şimdi Valimiz Sayın Ünlüer’den bu konuda bir çaba ve gayret bekliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve ilçe Belediyeleri orta hasarlı binaların tadilatı ile ilgili tadilat ruhsatı verilmesini teşvik etmelidirler. Bu arada Elbistan Belediye Başkanı tadilat ruhsatlarını vermeye başladı. Başkan Mehmet Gürbüz’e teşekkür ediyoruz.

Burada Belediye Başkanlarına çağrı yapmak istiyorum:

Belediyeler bir para basamaz bir de adam asamaz demişler büyüklerimiz.

Siz Belediye Başkanları bünyenizde bir teknik ekip oluşturmalı ve hemen orta hasarlı binaları incelemeli ve tadilat ruhsatı vermelisiniz. Bunun sürüncemede bırakılması bu şehre en hafif bir ifadeyle ihanettir.

Lütfen bu konuda risk alınız, elinizi taşın altına alınız. Mağdur edilen bu vatandaşların ahı makamdan indirir şahı.

Kahramanmaraş’ın terk edilmiş bir şehir olmasını istemiyorsanız hemen şimdi yürekli bir şekilde adımlarınızı atmanız gerekiyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi