İletişim, medya ve özgürlük

Dünya’da internet çağının başlaması ile birlikte “basılı gazete” anlayışı hızla yerini “internet mecrasına” bırakma sürecine girdi.

Günümüzde insanlar; haber alma alışkanlıklarını hızla değiştirmeye başladılar. Birçok yayın organı gazete baskılarını sonlandırdılar. Dünya da en popüler ve saygın bir yeri olan New york times gibi gazeteler aynı isimle açtıkları internet haber sitesinde paralı haber okuma konusunda ilk adımı attılar.

Şu anda Türkiye’de bile bazı yayın organları basılı dağıtım yerine PDF ile yayın organlarını halkın beğenisine bırakırken buradan okumak isteyenler o kanallara abone olarak o yayın organının yaptığı haberleri belli bir ödeme yaparak okuma ve öğrenme imkânına sahip oluyorlar.

Türkiye’de iletişim ve medya bu yeni anlayışa hızla uyum sağladılar. Ancak hukuki altyapısı henüz tam olarak yerine getirilemediğinden dolayı her önüne gelenin medyacı- gazeteci olduğu bir süreci birlikte yaşıyoruz.

Hükümet bu başıbozukluğun önüne geçmek için bu günlerde dezenformasyon başlığı altında bir yasa çıkartmak için adımları attı. Sanırım bu yasa içinde İnternet Medyası ile ilgili de hükümlerin olduğu dillendiriliyor. Ancak edindiğimiz gayrı resmi bilgiler özellikle görsel medya ile ilgili de birçok sorunu da beraberinde getirecek gibi gözüküyor.

**

Türkiye’de öncelikle “Basın özgürlüğü” büyük önem arz eder. Bununla birlikte “bireysel hak ve özgürlükler” ile basın özgürlüğü arasındaki ilişki de hukuki bir zemine oturtulmalıdır. Gazeteci bir haberi yaparken bu ince çizgiyi çok iyi bilmeli ve ileride tahribatlara da yol açmamalıdır.

Sosyal Mecraların neredeyse tamamı Türkiye’de temsilcilik açtı. Youtube üzerinden yayın yapan bir haber sitesi ya da bir gazetecinin elinden bu imkân alınıp şartları zorlaştırmak, imkansız hale getirmek ülkede sıkıntı oluşturur. Bunların da hukuki bir zemine oturtulmasına ihtiyaç vardır.

**

Türkiye’de İnternet Medyası adına zor bir süreç geçiriyoruz. Bu zor süreçte Dr. Süleyman Basa, Nizamettin Bilici ve bir grup dostlar güzel bir başarı hikayesine imza attılar.

İmef, Timef, Timbir ve şimdi de Birlik Haber Ajansı gibi önemli kurumların kurulmasında öne ayak oldular, katkı verdiler. Bu kuruluşlarda görev alan, katkı yapan, emek veren bütün meslektaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

İnanıyorum ki, bu dayanışma için bizler katkı yapıp sahip çıktığımızda daha büyük başarı hikâyelerinin yazılmasına da sebep olacaktır.

Millit olarak, ülke olarak, bu ülkede yaşayan bütün bireyler birbirimize güvenelim, inanalım. Çünkü birimizin özgürlüğünün bittiği yerde bir başkasının özgürlüğünün başladığını bilmek gerek.

Daha güzel günlerde ve oluşumlarda buluşmak dileği ile 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, sağlıklı ve huzurlu bir ülkede mutluluk içinde yaşamamamızı yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi