Jülide DEMİRTAŞ

Jülide DEMİRTAŞ

GÜZ MEVSİMİ

 Mevsimlerden sonbahardayız.23 eylülde başlayıp 21 Aralık a kadar süren geçiş mevsimindeyiz. Aslında bu mevsim kışın habercisi. Havalar yavaş yavaş soğumaya başlar, kışa hazırlık yapılması için insanları uyarır. Ağaçlar yemyeşil yapraklarını sarartır ve döker, bitkiler sararmaya başlar, hayvanlar kış uykusuna yatmaya hazırlanır.

 Sonbahar mevsiminde istikrarlı bir hava olmadığı için insanların çok dikkatli olması gerekir.Çünkü grip, nezle gibi soğuk algınları başta olmak üzre üşümeyle gelen hastalıklar baş gösterir. Korunmanın en iyi yolu ise mevsime göre yeme –içme, mevsimine göre giyinme ve gerekli ek gıdaları almaya özen göstermekle mevsimsel geçişe uyum sağlanır.

  Sonbahar mevsimlerin içinde her yönden bolluk özelliği gösterir. Sebzeler, meyveler ve bütün gıda maddeleri tam manasıyla olgun ve bol olarak bu mevsimde vardır.

***

Sonbahar mevsimi yaz ile kış arasında bir köprü gibidir ve insanlar köprüyü geçinceye kadar bu mevsime ayak uydurabilmelidir.

Nasıl ki ilkbahar uyanışı, sıcaklığı, canlılığı ve neşeyi, geleceğe yönelik ümitleri temsil ediyorsa sonbaharda bu süreç tersine döner.

Günler kısalır, karanlık artar, geceler uzar. Gün ışığı yerini bulutlara bırakır. Doğanın canlılığını kaybettiği sonbaharda insan da canlılığını kaybettiğini hisseder. İlkbaharın getirdiği ümitler ve yaşama sevinci ;yerini azalan heyecana, karamsarlığa, ümitsizliğe bırakmaya başlar.. .karamsar bir ruh hali oluşur. Adı üstünde hazan ve hüzün mevsimi…

Dışarıda vakit geçirmeler azalır. Evde ve kapalı mekanlar da zaman geçirmeler artar. Puslu ve karanlık sabahlar nedeniyle yataktan kalkmak zorlaşır. Giyilen kıyafetler hareket imkanını kısıtlar.

Mevsimin en bariz özelliklerinden biri de beslenme alışkanlığının değişmesidir ki bu da insanın kilo almasına sebebiyet verir. Çünkü karbonhidratlı, şekerli ve unlu gıdalara ağırlık verilir. Ayrıca psikolojik sıkıntıların ortaya çıktığı bir mevsimdir ki; hayattan zevk almama, bir şey yapmak istememe, amaçsız bir yaşam…

Mevsimsel özellikleri sıkıntılı geçen bir mevsim olarak bilinir. Bu mevsimin etkisi herkeste bir olacağı anlamı da içermez.Kişiye göre farklılıklar gösterir. Hormonal dengenin tetiklemesi ile bu mevsimde bitkinlik, yorgunluk, halsizlik ile başlayan karamsar durumlar depresyona sebep olabilir. Bu sıklıkla yaşanıyorsa tedavi edilmesi gerekir .Aksi takdirde ciddi psikolojik sorunlara yol açar. Ve psikolojik sıkıntılara bedensel sorunlarda eklenir. Mikrobik hastalıklar da baş gösterebilir.

Bu hüzün ve hazan mevsimini asgari sorunlarla nasıl geçiştirebiliriz. Aslında bilindik davranışlar ama yine de bir hatırlayalım:

*düzenli spor yapılmalı

*uyku saatlerine dikkat edilmeli

*iş dışında hobiler edinilmeli

*sosyal ilişkiler kurmak

*fırsat bulunca güneşten faydalanmak

*fiziksel ve ruhsal bakım yapmak

*neşeli ve keyifli ortamlarda bulunmak

*Yüksek beklentilerden uzak olmak

*her gün ılık duş almak

*alkolden uzak durmak

*en önemlisi de geçmişi geçmişte bırakmak, gelecek için kaygı taşımadan, bugünü  yani an’ı yaşamak.

Sorunsuz ve umutlu bir sonbahar diliyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jülide DEMİRTAŞ Arşivi