Jülide DEMİRTAŞ

Jülide DEMİRTAŞ

Elçiye zeval olmaz

Referandum öncesi yaptığı ziyaretle bir dizi görüşme yapan Alman Başbakanı Merkel görüşmelerini gerçekleştirdi. Referandum öncesi yaptığı bu ziyaret Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destekmiş gibi algılandı. Özellikle de karşıt görüş sahibi medya tarafından.

Erdoğan ile Merkel’in görüşmesi gereken bir dizi konu vardı.

Vize serbestliği…

Mültecilerle ilgili ödeme…

FETÖ üyelerinin iadesi…

PKK ile ilgili kişilerin iadesi…

Alman basınında Türkiye karşıtlığı…

İncirlik üssünün kullanımı…

İstihbarat paylaşımı…

Görüşme gerçekleştirildi ve karşılıklı endişeler dile getirildi. Ankara da yapılan görüşmede ele alınan konular ülkemiz geleceği için ve uzlaşılması elzem olan konulardır . Lakin bizim suçlu addediğimizi onlar suçsuz olarak gördüğü sürece bir yere varamayız. İslamcı terör diye bahsediliyor ise terörden sadece İslam ümmetinden çıkar terör anlamı çıkıyor. Ve Amerika da Müslüman ülkelere vize vermiyor. Sebep aynı zihniyet Başlangıç olarak kısa süreli gözükse de gardını alıyor.

Merkel’in “İslamcı terör” diye terörden bahsi açması üzerine Erdoğan “İslamcı terör bir yanılmadır. islam demek kardeşlik demektir” diyerek düzeltilme yapması Merkel’i duraksattı. Testinin içinde ne varsa dışarıya da o sızar. Demek ki diğer yandaş ülkelerle olayı bu şekilde adlandırıyorlar gibi bir durum çıkıyor ortaya. İslam düşmanlığı yapıp , bunun yanında islam ülkelerindeki terörü destekleyen, onlara mühimmat sağlayan, isdihdam sağlayan  zihniyet aynı zihniyettir. Kendilerinin çıkardığı ve adına barış askerleri konuşlandırarak Ortadoğu’yu kaynar kazana çeviren kim ? Ve yüzümüze bakıp insanlıktan yana ahkam kesen kim ?

15 Temmuz öncesi  geldiğinde konuşma yaptıkları koltuklar çok konuşulmuştu.15 Temmuz sonrası yapılan bu görüşmede öncelikli olan konu yoktu ve hepsi de öncelikliydi. İlk konuşma başlayana dek göz göze gelmediler…

 Bunları izledikten sonra  bir başka kanalda Alman ve Amerikalıların teröre yardım ve istihdam sağladığı belgelendiğini  açıklıyor. Bunu duymayan kimsede kalmadı ve bilmeyen de kalmadı. Sonra kalkmış ana başlıklar adı altında çantasından gündem oluşturan konular çıkarıyor .İyi de yaptığınızdan geri durmuyorsunuz da bizi yakın incelemeye almak için mi geliyorsunuz? Ya da çocuk mu kandırıyorsunuz? Gelip ülkenin gündemine insan olmaktan, barışçıl olmaktan dem vuruyorsunuz. Yapılan katliamlara göz yumuyor ve aslında insanlığı hiç düşünmüyorsunuz .İnsan olmayı, kadın , çocuk olmayı hiç önemsemiyorsunuz.

***

Mevkidaşı Binali Yıldırım ve muhalefet lideri ile de görüşme yaptı. İlginçtir muhalefet lideri

Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı 50 dakikalık görüşme soru –cevap şeklinde devam etti. Merkel sordu Kılıçdaroğlu yanıtladı.

*Darbe girişiminden sonra ne yaşandı ?

¬_OHAL uygulamasının olduğu bir ortamda sağlıklı referandum zor olacak.

*Referandumdan sonuç ne çıkar ?

_ Hayır çıkması için uğraşıyoruz, bu konuda kararlıyız, hayır çıkacak. Oylamanın parti meselesi değil, ülkenin geleceği ve rejimle alakalı.

*Türkiye olarak AB’den beklentiniz nedir ?

_İlişkilerin canlandırlıması, vize konusundaki zorlukların ortadan kaldırılması gerekir.(terör olayları ve bu anlamda işbirliğinden hiç bahsedilmemiş. Alman medyasındaki olumsuzluklardan hiç bahsedilmemiş. Teröristlerin iadesi konusu hiç açılmamış.)

*Türkiye’de ki barış süreci neden sonlandırıldı?

_ Kapalı kapılar ardında yürütülen bu sürecin neden bittiğini bilmiyoruz.(!)

Görüşme sonunda Merkel; “Ben sadece iktidarla değil, muhalefetle de görüşüyorum. Türkiye’de ki tabloyu tam görebilmek için sizinle de görüşmekten memnuniyet duyuyorum, dedi.

Sorunlara çözüm bulmak değil ifade ettiği gibi ülkemiz de ki tabloyu görmek istiyorlar. Ülke de neler yapılıyor ve açmazlar neler? İlişkilerin iyi olması için sadece kalkıp gelmek yetmiyor. Adım atmak yani eyleme geçmek gerekiyor.

Sadece kayıtlarda yapılan bu görüşmeler neticesinde umarım yaralı parmağı saracak çözümü ürettirler(!)

Almanya ile görüşlerimiz ve ilişkilerimiz iyi olmak durumunda. Merkel’in Almanya’sında eylülde  şahsi ve  siyasi kaderini ilgilendiren seçimler var.   Bu nedenle Erdoğan’ın da desteğine ihtiyacı var. Şöyle ki desteğinde görülmemesi lazım. Çünkü Türkiye taraftarı olmayan lobiler Alman iç siyasetinde ve medyasında baskın durumda.

Görüşülen konular nasıl meyve verecek bakacağız ileriki tarihlerde ortaya çıkacak. Bu durumda Merkel ülkesinde bizim adımıza yaptırım yapacağı bir güç değil. Sadece bizi yerimizde izlemeye ve görmeye gönderilmiş elçi. Elçiye de zeval olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jülide DEMİRTAŞ Arşivi