2022 Yılının önemli Olayları

Ülkemiz ve dünyada 2022 yılı içerisinde olumlu ve olumsuz bir çok önemli olaylar yaşandı. Bunları önce dünyada sonra ülkemizde olmak üzere ele alalım:

DÜNYADA;

24 Şubat'ta Rus Ordusu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin talimatı doğrultusunda Ukrayna'yı istila etti. 

8 Eylül’de ; İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçe’nin ölümü ‘Londra Köprüsü Yıkıldı’ parolası ile duyuruldu. Ölüm haberinin duyurulmasının ardından Prens Charles İngiltere  Kralı oldu.

22 Eylül'de İran'da Mahsa Emini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar sırasında İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle” gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açtı. Gösterilerde bir çok kişi öldü.

20 Kasım'da 2022 FIFA Dünya Kupası, Katar'ın Havr kentinde yapıldı. Arjantin üçüncü kez şampiyon oldu. İlk kez Müslüman bir ülke  Fas yarı finale kaldı.

Çin’de Doğu Türkistanlı Müslüman Uygur kardeşlerimize  zulüm ve soy kırım devam ediyor.

Arakanlı Müslümanlar yokluk ve zulüm içerisinde yaşamlarını sürdürüyorlar.

Suriye de Müslümanlara zulüm devam ediyor.

Hindistan’da yönetim tarafından Müslümanlara zulüm sürdürülüyor.

Filistin’deMüslümanlara zulüm sürdürülüyor.

Pakistan seller altında kaldı, Müslümanlar yardıma muhtaç.

Yemen de hala savaş devam ediyor.

ÜLKEMİZDE;

29 Ekim; Togg’un ilk akıllı cihazı C SUV, Cumhuriyetin 99. yılının kutlandığı 29 Ekim’de yapılan özel törenle 1.300 Togg çalışanının alkışları arasında seri üretim bandından indi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG’un üretim tesisinin açılışını yaptı. TOGG tesisinde 8 yılda 1 milyon aracın üretilmesi hedefleniyor.

12 Kasım; Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla saat 18.57’de “çök kapan tutun deprem  tatbikatı yapıldı. Mobil cihaz kullanıcılarına ayrıca deprem tatbikatı hayati uyarı bildirimi gönderildi.

18 Mart; 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu yapılan tören ile açıldı. Çanakkale köprüsü, orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya’yı geride bırakarak bu alandaki ilk sıraya yerleşti

2 Mart'ta Türkiye'de COVID-19 pandemisinden dolayı 10 Nisan 2020'den beri uygulanan HES Kodu uygulaması ve açık alanlarda maske takma zorunluğu kaldırıldı.

23 Haziran; İsmailağa Cemaati lideri Nakşibendi Şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu, böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında hayatını kaybetti. Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazında yoğunluk yaşandı, cenaze namazına katılmak isteyenler erken saatlerde camiye yürüdü. Yerine vekil olarakHasan Kılıç Efendiyi bıraktı.

28 Haziran; Türk sinemasının efsane oyuncusu Cüneyt Arkın, 85 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti. Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatırolan ünlü oyuncu 8 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir’de dünyaya gelmişti. Kariyeri boyunca birçok film ve dizi projesinde izleyici karşısına geçen Arkın, 28 Haziran 2022 tarihinde kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.

23 Temmuz; Türk edebiyatının usta yazarlarından Rasim Özdenören 82 yaşında hayatını kaybetti. Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu. KOAH rahatsızlığıyla tedavisi süren Özdenören, geçtiğimiz yıl koronavirüse yakalanmış, iki ay süren tedavisinin ardından taburcu edilmişti.

4 Eylül; Yazar, avukat ve mutasavvıf Ömer Tuğrul İnançer 76 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti. İnançer, Karagümrük’teki Pir Nurettin Cerrahi Tekkesi’nin son postnişini olarak biliniyordu.

8 Aralık; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  terörden temizlenen Şırnak  Gabar Dağı'nda keşfedilen 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip yeni sahaya ilişkin müjde verdi.

26 Aralık;Zonguldak Çaycuma ilçesi açıklarında yer aldığı bilinen Çaycuma 1 kuyusu sondajından 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulunduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve UNESCO tarafından 2022 yılının 'Süleyman Çelebi Yılı' ilan edilmesinin ardından Bursa'da yazdığı eseri dünyaya yayılan Süleyman Çelebi, vefatının 600'üncü yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Umarız 2023 de daha güzel olaylar yaşarız. Zira ömrümüz geçiyor, aslında zarardayız. Kendimiz, ailemiz ve vatanımız haricinde bizden yardım bekleyen nice Müslümanlar var. Hepsinden sorumluyuz. Bizler ne yapıyoruz? Kimlerin derdiyle ilgileniyoruz? Bu gidişat nereye? Müslümanlığımızı ne kadar yaşıyoruz? Velhasıl hesabımız zor. Rabbım biz Müslümanlara uyanıklık versin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi