Ukrayna-Rusya-Nato Üçgeni Ve Türkiye

Ukrayna krizi, Rusya’nın Avrupa ve ABD ile kapışmasının sonucu olarak görülmektedir. Hali hazırda Ukrayna özgür olmak için Avrupa’yı tercih etmektedir.

Rusya yavaş yavaş genişleme stratejisini gerçekleştiriyor. Başta Ukrayna olmak üzere  Türk Cumhuriyetleri, Gürcistan, Ermenistan’da öncelikle ağırlığını pekiştirmek istiyor. Daha ilerisi de Doğu Avrupa ülkeleri ile bunu genişletmek ve eski Sovyet Rusyası hayaline kavuşmak istiyor. Karabağ’da her ne kadar Ermenistan yenilgiye uğradıysa da Rusya Türkiye’yi hem test olmuş oldu hem de Ermenistan’a Türkiye aracılığıyla bir ders vermiş oldu. Avrupa’ya yönelmek isteyen Ermenistan’a, Rusya gözdağı verdi. Şimdilik Ermenistan Rusya’nın güdümünde görülmektedir.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinde Avrupa’nın bir önleyici tutumu olmadı, olaya seyirci kaldı. Kolay bir şekilde Rusya Kırım’ı ilhak etti. Bundan güç olan Rusya hamlelerini arttırmaktadır.

NATO’nun genişleme için açıklama yapması ve Ukrayna’yı da NATO’ya  alınabileceği Rusya için bardağı taşıran olay oldu.  Biden’in kötü  stratejisi neticesinde Rusya ile Çin’in birleşme yoluaçıldı.. Putin soluğu Çin de aldı. Putin ile Şi arasında bir çok konuda anlaşma yapıldı: Pasifik ötesi ittifakları yeniden inşa etmek gibi Çin’e Tayvan'a olası bir müdahalekonusunda yeşil ışık yakılması da gündeme geldi. İki ülke dünyaya dayanışma pozu verdi. Bu dayanışma, ABD’nin dış siyasetinin iflas ettiği anlamına gelmektedir. Bu zamana kadar iki güç ayrı tutulmuşken bu birliktelik AB’nin, ABD’nin de işine gelmez. Artık yeni bir dünya düzenin kurulacağı görülmektedir. Zaten Biden, Ortadoğu’dan çekileceğini açıklamıştı.Ancak ABD’nin, Çin ve Rusya ile ilişkileri muhtemel daha şiddetli olacaktır. Bunun tezahürü Doğu Avrupa ülkelerinde görülebilir. Çünkü bu ülkeler hala Rusya’nın etkisinde olduğu açık. Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Polonya, Sırbistan’ı sayabiliriz. NATO’nun genişlemesine karşı çıkan Doğu Avrupa ülkeleri, Rusya lehine karar verebilirler. Bu ülkelerde Yunanistan da olduğu gibi ABD üs kurabilir veya asker gönderebilir. Daha ilerisi Rusya ile savaşı göze alabilir. Fakat ABD’nin, yeni bir strateji üretmesi gerekmektedir. Yeni oluşumda Rusya bir adım ileride gözüküyor.

Diğer taraftan 2014'te Rusya'nın Ukrayna'ya girmesinden ve Kırım'ı ilhak etmesine koyulan tepkinin ve yaptırımların  bir işe yaramadığı görülmüştür. Ukrayna üzerindeki gerilimler derinleşirken, Anglo-Amerikan ve Fransız-Alman eksenlerinde Batı'nın anlaşmazlığı görülmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu olabileceği açıklamasına Rusya’dan olumlu görüş bildirilmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya ziyareti gerçekleşti. Bilahare Reisimiz Ukrayna’ya ziyaret bulundu. Burada Ukrayna’ya SİHAsatacak olmamız, Rusya’yı kızdırdı. Ancak şunu Rusya unutmamalı; onlarda bizim düşmanlarımıza yıllardır PKK’ya silah satmaktadırlar. Suriye de Rusya’nın tutumunu görüyoruz. Libya’da Hafter tarafında olup silah ve asker sevkiyatı yaptıkları ortadadır. Yakın zamanda Putin, Türkiye’yi ziyarette bulunacak ve kapsamlı bir görüşme olacaktır. Türkiye artık eski Türkiye değil, kendi stratejisini ortaya koyan ve sahada oyun oynayan bir ülkedir. Bunu yabancı ülkeler görmekte ama içimizdeki düşmanlar görmemekte  kararlı.

ABD ve NATO ise Türkiye’ye karşı ikili oynamaktadır. Türkiye, sınırımızdan Suriye’den Türkiye’ye top saldırıları olduğunda, Suriye’ye karşı teyakkuzda olunması için NATO’yu göreve çağırdığında maalesef NATO gerekeni yapmadı. ABD ise esas yüzünü 15 Temmuz’da gösterdi. Devletler arası ilişkilerimiz menfaate dayalı sürdürülse de Türkiye farklı konumdadır, mazlumun yanında olmayı tercih etmektedir.

Yeni dünya düzeninde TÜRKİYE, yeniden Türk Devletler Başkanlığını daha canlı tutmalı, daha işlevsel hale getirmelidir. İkinci olarak da İslam Ülkeleri Birliği Enerji Birliği’ni deruhte etmelidir. Ülkemiz doğru yolda ve  2023 yılına güçlü olarak girmekteyiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi