ABD’nin Suriye’den Çekilme Kararı Sürpriz mi Taktik mi?

Trump’ın Suriye’den çekilme kararı dünyada şok etkisi yaptı.

Daha 4-5 ay öncesine kadar Münbiç’i teröristlerden kurtarmak için Türkiye, ABD ile ortaklaşa askeri eğitim yapıyordu. Türkiye, Fırat Kalkanında  Rusya ile anlaştığı gibi Münbiç’te de ABD ile ortaklaşa harekat yapma kararı almıştı. Ancak süreç çok yavaş ilerliyor, aksine ABD tarafından teröristlere 23 bin tırla silah sevkiyatı yapıldı. Teröristler de boş durmuyor, tünel kazmalar, gözlem kulesi, sığınak yapmaları devam ediyordu. Ortak stratejik ortağımız ABD, ipe un seriyordu.

Geçen süre Türkiye aleyhine geçiyor, Ypg-Pkk teröristleri göz göre göre toparlanıyor ve Türkiye’ye karşı hazırlanıyorlardı.

Aslında AB’nin NATO’dan ayrılma fikri ve Avrupa Ordusunun kurulma fikrinin ortaya çıkmasıyla ABD-AB kırılganlığını ortaya çıkardı. Suriye’de ABD, belki NATO kapsamında hem Amerika’nın hem de Avrupa’nın menfaatleri doğrultusunda operasyon yapıyordu. Fakat ABD burada kötü polis rolünü  oynuyordu. Zira Suriye’deki petrol şirketlerinden  başta İngiltere, Fransa  istifade etmektedir.

Bilindiği üzere artık  Türkiye, Münbiç harekatına karar verdi. Ordusunu sevk için hazırlıklara başlandı. Tam bu sıralarda;

Reisimiz Tayyip Erdoğan, 14 Aralıkta Trump ile telefon görüşmesi yapar ve olayın seyri değişir. Trump, Suriye’den çekilme kararını duyurur. Harekat ise şimdilik ötelenir.

Tabii ABD’nin çekilme kararına İngiltere, Fransa ve İsrail’den itirazlar duyuldu. Amerika basınında da çekilme kararını eleştiren ve destek verenler de oldu. Ayrıca Trump ile derin devleti karşı karşıya geldi. Öyle görünüyor ki Rothschildler, başka planları uygulamaya koyacak.

Amerikan Associated Press (AP) Ajansı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile  yaptığı telefon görüşmesinde aldığını yazdı. AP'nin konuyla ilgili iki yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı, Erdoğan ve Trump arasında 14 Aralık'ta yapılan telefon görüşmesinde alındı.

Yetkililer, görüşmede, Trump'ın "ABD'nin, Suriye'de bulunma nedeninin DEAŞ'la mücadele olduğu" şeklindeki ifadelerini anımsatan Erdoğan'ın, DEAŞ'ın büyük ölçüde yenilmesine rağmen neden hala orada olduklarını sorduğunu kaydetti.

ABD'li yetkililer, Erdoğan'ın Trump'a "Neden hala oradasınız?" diye sorduğunu ve kalan DEAŞ'lılarla Türkiye'nin mücadele edebileceğini söylediğini ileri sürdü.

Trump'ın ise görüşme esnasında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a, "Erdoğan'ın söyledikleri doğruysa neden ABD askerlerinin hala Suriye'de olduğunu" sorduğunu aktaran yetkililer, bunun üzerine Bolton'ın, Erdoğan'ın sözlerinin doğru olduğunu teyit ettiğini belirtti.

Bolton'ın, DEAŞ'ın büyük ölçüde yenilmesine rağmen, bu konuda zafer ilan etmek için sabırlı olunması gerektiğini dile getirdiğini aktaran yetkililer, Trump'ın buna rağmen fikrinin değişmediğini ve ABD'nin Suriye'den çekileceğini, Erdoğan'a açıkladığını kaydetti.

Amerikan medyası, ABD ordusunun Suriye'deki 2 bin civarındaki askerini tamamen çekmeyi planladığını öne sürmüştü.

Trump, daha önce de Twitter'dan, "Suriye'den çekilmek bir sürpriz değil. Yıllardır bu konuda kampanya yürütüyorum ve altı ay önce çıkmak istediğimde bir süre daha kalmayı kabul ettim. Rusya, İran, Suriye ve diğerleri DEAŞ'ın yerel düşmanlarıdır. Biz onların işini yapıyoruz. Eve gelme ve tekrar inşa etme zamanı." paylaşımında bulundu.


ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başkanlığım döneminde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni olan DEAŞ'ı yendik." ifadesini kullanmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders de "DEAŞ ile mücadelenin yeni evresine girmekle beraber, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık." açıklamasını yapmıştı. Yani diğer evreleri ne olacak belli değil. Başka planlar var mı?

Amerikan medyasının Dışişleri yetkililerine dayandırdığı haberlerde ise Dışişleri Bakanlığının Suriye'deki tüm personelini 24 saat içinde çekeceği ve ABD'nin Suriye'deki askerlerinin de 60 ila 100 gün içinde ülkeden çekileceği iddia edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin Suriye'den çekilme kararını önceden bildiğini ve kararın Başkan Donald Trump ile üst düzey yetkililer arasındaki istişareler sonrasında alındığını belirtti.

Pompeo, ABD'li Fox News kanalına yaptığı açıklamada, Trump'ın Suriye'den çekilme kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Donald Trump'ın açıklamalarına atıfta bulunan Pompeo, ABD'nin Suriye'de bulunmasındaki ana sebebin DEAŞ'ı yenmek olduğunu ve elde edilen zaferin ardından bölgeden çekilmenin zamanın geldiğini belirtti.

Mike Pompeo ayrıca, DEAŞ unsurlarının dünyanın farklı yerlerinde hala faaliyet gösterdiğine dikkati çekerek, "ABD, terörle mücadeleye devam edecek ve ister Suriye'de, ister başka yerde olsun DEAŞ'a karşı savaşı sürdürecektir. Suriye'den çekilme kararı, bu yönetimin Orta Doğu'daki terörle mücadele konusunda sahip olduğu muazzam başarıyı azaltmıyor" ifadelerini kullandı.

ABD medyasında konuya ilişkin bir çok iddia yer almış, Trump'ın çekilme kararını tek başına verdiği ve yetkililere danışmadığı ileri sürülmüştü.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı sonrası bu ülkedeki ABD'li birliklerin operasyonlarının biteceğinden şüphe duyduğunu belirten Rus doğubilimci Karine Gevorgyan, her şeyin yeni başladığını savundu.

Sputnik'in sorularını yanıtlayan Gevorgyan, "Hiçbir şey bitmiyor, her şey daha yeni başlıyor. Çekilme kararının duyurulmasından hemen sonra gelen ABD Savunma Bakanı James Mattis'in istifa edeceği açıklamasına dikkat edin. Yani ABD Başkanı Donald Trump'ın Mattis ve bazı askerlerle derin görüş ayrılığı yaşadığını görüyoruz. Birçok ABD'li generalin Trump'ın kararı karşısında sersemlediğini söyleyebiliriz. Bu nedenle, entrikanın daha yeni başladığı söylenebilir" dedi.

Gevorgyan, Beyaz Saray'ın kararının muhtemel nedenleri hakkındaki görüşünü anlattı.

Gevorgyan, "Bu, Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı yoğun görüşmelerle bağlantılı olabilir. Trump'ın çekilme kararını duyurmasından kısa süre önce Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine terörle mücadele harekatı düzenleyeceklerini açıklamış ve bunu ABD'yle birlikte gerçekleştirmek istedikleri mesajını vermişti" ifadelerini kullandı.

Çekilme kararının sonucunu yakında izleyerek hep beraber göreceğiz. Terör grupları kendilerine hangi sahipleri bulacak? Yeni Suriye politikası nasıl olacak? Çin bu fırsatı değerlendirecek mi? Sahada yeni oyuncular olacak mı? Büyük Ortadoğu Projesi(BOP) değişiyor mu, düzeliyor mu?

Bir hatırlatma yapmak istiyorum; Nemrut’u bir sinek öldürdü. Rothschild ailesi ve Rockfeller ailesi veya diğer zalimler ne olursa  olsunlar dünyanın ve kainatın bir yaratıcısı vardır. O zalimler bir hiçtir, ancak Allah‘ın izin verdiği kadar yaşarlar, O’nun izin verdiği kadar oyun kurabilirler, isterse Allah onları küçük bir mikropla öldürür.  Bize düşen onlara boyun bükmeden onurumuzla mücadele etmektir. Muhakkak Galip, sadece Allah’tır. Allah yardımcımız olsun. Saygılar 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ömer IŞIK Arşivi