Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Memleketinde Anıldı

Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği ve Türk dünyası edebiyatına mal olmuş şairlerimizden, edebiyat çevrelerinde Türk şiirinin Beyaz Kartalı, Dede Korkut’u unvanlarıyla tanınan Bahaettin Karakoç, vefatının dördüncü yılında memleketi Kahramanmaraş’ta düzenlenen program ve panelle anıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Kahramanmaraş Uluslararası 8. Kitap ve Kültür Fuarı etkinlikleri kapsamında Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde düzenlenen program ve panele şehrin ileri gelen şair ve yazarlarından Mustafa Okumuş, Serdar Yakar, Ali Avgın, Oğuz Paköz, İbrahim Gülsu, Tayyip Atmaca, Hanifi Yılmaz, Lütfi Bilir,  Zekeriya Çakabey ve Bahaettin Karakoç’un oğlu Oğuz Karakoç ile çok sayıda dinleyici katıldı.

c127a548-d4a2-40df-a68c-445bd7ee6306.jpg

Program eğitimci yazar Ramazan Avcı’nın hazırlayıp seslendirdiği Bahaettin Karakoç Biyografisi videosuyla başladı. Akabinde şairin çok sevilen Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman adlı şiiri yine Ramazan Avcı tarafından seslendirildi.

Daha sonra panele geçildi. Panele Dr. Mustafa Kök, şair-yazar Celalettin Kurt ve Ramazan Avcı panelist olarak yer aldı.

Panelin aynı zamanda moderatörlüğünü yapan eğitimci-yazar Ramazan Avcı, açış konuşmasında “Takvim 2018 yılının ekim ayının 16. Gününü gösteriyordu. Yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 5. Kitap Fuarında Bahaettin Karakoç kitaplarla hasret gidermek, okurlarıyla buluşmak, onlara kitaplarını imzalamak için fuara gelmişti. Fakat bu tarihin okurlarla, kendini sevenlerle bir veda günü olduğunu yalnızca Allah biliyordu. Ve Ekimin 16’sını 17. ye bağlayan gecede büyük şairimiz rahmeti rahmana kavuşmuştu.

Aradan tam dört yıl geçti. Onun yokluğunu, her fırsatta onu yad ederek gidermeye çalıştık.

Bu vesileyle bu gün şairimizin vefatının yıl dönümünde anılmasına vesile olan Büyükşehir Belediyemize bu vefalı davranışlarından dolayı teşekkür ediyor, üstadı anmak için salonu teşrif eden siz değerli dostları saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Dolunay dergisinin kuruluşunda ve yayınında maddi ve manevi destekleri olan, Dolunay’ın yayın kurulunda yer alan, Bahaettin Karakoç ile tarihi çok eski zamana dayanan birliktelikleri olan akademisyen yazar Dr. Mustafa Kök, “Anadolu Dergiciliği ve Bahaettin Karakoç’un Dolunay’ı” adlı konuşmasında Dolunay dergisinin hangi şartlarda yayınlandığını ve Dolunay dergisi özelinde Bahaettin Karakoç’un mücadeleci kişiliğini anlattı. Kök, Dolunay dergisinin Anadolu’da bir meşale olduğunu vurguladı. Mustafa Kök, Dolunay dergisinin Bahaettin Karakoç tarafından kaleme alınan manifestosu üzerinde durarak derginin misyonunu ortaya koydu.

Dolunay Dergisi şairlerinden Celalettin Kurt, “Şiir Burcunda Bahaettin Karakoç” başlıklı konuşmasında Bahaettin Karakoç’un Türk şiirinin ulu çınarı olduğunu belirterek onun gelenekle gelecek arasında köprü kurduğunu belirtti. Kurt, hem Abdurrahim hem de Bahaettin Karakoç’un kendisinin şiirinin gelişiminde çok önemli bir yerinin olduğunu ve ustasının Bahaettin Karakoç olduğunu belirtti.

c9a953dc-08de-47ae-bfe0-ab823987d02e.jpg

Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Bahaettin Karakoç adlı kitabı hazırlayan ve Bahaettin Karakoç tarafından “Bahaettin Karakoç araştırmacısı” olarak taltif edilen, Dolunay Şiir Şölenleri’nin sunucusu, Kahramanmaraş Edebiyat-Sanat Derneği yönetim kurulu başkanı yazar Ramazan Avcı da konuşmasında şairin edebi kişiliğini anlattı.

Ramazan Avcı konuşmasında, “Bahaettin Karakoç; dokunduğu kelimeleri kanatlandıran, ses bayrağımızın Ulubatlısı, Dede Korkut Ata’nın çağdaş varisi; erdemi pusat kuşanır gibi kuşanan, hayat çizgisinde kırık ve eğrilik bulunmayan, inandığı gibi yaşayan ve yazan örnek şahsiyet; geleneğe yaslanıp çağın şiirini inşa ederek, tarihin kanadı ve ışığın çağdaşı olmuş bir üstat; özgül ağırlığı aşk olan ve gönlü kıyı tanımayan okyanus; iz süren değil, iz bırakan bir kılavuz; eserleri, üslubu, şiir anlayışı, kişiliği ve şiiri ayağa kaldırma ülküsüyle yaptığı icraatlarıyla Türk edebiyatına adını yazdırmış üstat bir şairdir.” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür, Spor ve Turizm Daire Başkanı Duran Doğan panelin sonunda kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Doğan, Bahaettin Karakoç’a artık bütün Türkiye’nin sahip çıktığını, ülkenin dört bir tarafında hakkında etkinlikler düzenlendiğini belirterek panelin çok verimli geçtiğini ifade etti ve konuşmacılara teşekkür etti. Duran Doğan, Büyükşehir Belediyesi olarak Dolunay dergisinin üç cilt hâlinde tıpkıbasımını yaparak okurların istifadesine sunulacağı belirtti.

Bu vesileyle paneli tertipleyenlere ve konuşmacılara çok teşekkür ediyoruz. Güzel ve anlamlı bir proğram oldu. İnşallah bu yıllarca devam eder.

Bizlerde, Türk şiirinin beyaz kartalına, ses bayrağımızın Ulubatlısı’na, Dede Korkut Ata’nın çağdaş varisi Bahaettin Karakoç üstadımıza; vefat yıl dönümü münasebetiyle rahmetle anıyor, Fatihalarımızı arz ediyoruz. 

Selam ve sevgiyle

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi