Şeyhadil Mezarlığı ve düşüncelerim

Kahramanmaraş’ta ki Şeyhadil Mezarlığı alalede bir mezarlık değildir. Türk Kurtuluş Savaşında ilk ışık, ilk kurşun ve ilk direnişi başlatan isimli isimsiz onca Kahramanın yattığı bir yerdir.

Şeyhadil Mezarlığı bizim bir aynamızdır.

Şeyhadil Mezarlığı bizim geçmiş tarihimizin izlerinin bulunduğu bizim için kutsal bir mekândır.

Şeyhadil Mezarlığının genişlemesi için çok mücadele ettim. Onlarca yazı yazdım. Her yerde dile getirdim.

DSİ ve Karayollarının yerlerini aldık. Sanırım DSİ'yi mezarlık yerine ilave ettik. Karayollarından alınan yaklaşık 40 dekar alanda bir bölümünü (3 dekar) petrol yeri için ihale edildi. Petrol çalışıyor. Ancak kalanı mezar yerine dahil edildi mi? Edilmedi mi? Tam emin değilim. 

04.jpeg

**

Dönemin Belediye Başkanı Mustafa Poyraz; Hasancıklı bölgesinde mezarlık konusunu gündeme getirdiğinde, bunun yanlış olduğunu söyledim. O bölgede kesilen ağaçların intikamının kötü olacağını yazdım çizdim. Yanlış bir seçim dedik. Ama bu şehirde Belediye Başkanı koltuğuna oturanlar hiç kimseyi dinlemiyor, astığım astık, kestiğim kestik diyor.

Bu sebeple de Kahramanmaraş yaz boz tahtasına dönüyor.

Kuzey Çevre Yolu elzem bir proje. Bu projeyi her zaman destekledim. Ama dönemin Büyükşehir Belediye Başkanına Ormanı tahrip etmeden bunu hayata geçirelim. O bölgede tünel yapılmalı, şehrin yeşil alanı ve görüntüsünün kaybolacağını söyledim. Söyledim ama dinleyen çıkmadı.

Aynı zamanda Trabzon caddesi yayalaştırma projesi içinde bu projenin mevcut şekliyle bir anlam ifade etmeyeceğini bir süre sonra Bulvar’ın sokak haline geleceğini de dile getirdik, görüş ve önerilerimizi söyledik ama yine nafile…

Bu gün Trabzon sokak olarak anılıyor.

Trafik keşmekeş, sadece ikili, üçlü parklar dışında bir işe yaramıyor.

Şimdi Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör. Ali Kayası, Yeşilgöz, Ilıca’ya yapılacak Termal Otel gibi projelerini destekliyorum. Ancak Valilik Meydan projesini desteklemiyorum. Bu projenin en az 5 Belediye Başkanı eskiteceğini düşünüyorum.

Kaldı ki Valilik Binası eski taş bina olarak eklentileri yıkılmalı ve orijinal haliyle Müze olarak değerlindirilmelidir. Yine Özel İdare İş Merkezi’nin de dün yapılmasına karşı çıktım. Bu günde yıkılmasına karşı çıkıyorum. Yazıktır. Günahtır. O binanın Özel sektöre satılması ve şehir merkezine çok güzel bir otel projesi ile değerlendirilmesi gerekir. Sayın Güngör’ün bu projesi sağlıklı bir proje değildir. Kimse açık yüreklilikle bunu dile getiremiyor, tartışmaya açamıyor. Nitekim daha önceki dönemlerde de ben yaptım oldu mantığı hakim olduğu için olan bu şehre, bu şehrin ekonomisine oluyor.

**

03.jpeg

Gelelim Şeyhadil Mezarlığına

Şehrin aynası, şehrin hafızası, şehrin tarihi olan bu yer ile ilgili vatandaşlardan şikayetler geliyor.

Mezarlık girişinde bulunan yaşlı insanların oturduğu soluklandığı bankların kaldırıldığı, içeri alındığı, piknik masası gibi kullanıldığı yönünde şikayetler var.

Ayrıca Mezarlıkta kamera yokmuş.

02.jpeg

Geçtiğimiz günlerde İstiklal Harbinin kahramanlarından birinin mezar taşlarının kırıldığı yönünde bana bilgi geldi, fotoğraflar geldi.

Mezarlığımıza kamera yoksa lütfen takalım. Mezarlığımız bizim aynamızdır.

Şeyhadil Mezarlığının genişletilmesi içinde proje çalışması yapılmalıdır. O bölgede eski bir mahalle vardır. Gerekirse oralar istimlak edilmelidir. Ayrıca 3. Derece sit alanı olan o bölgede büyük bir boş alan vardır. Bu alan da kamulaştırılmalı ve mezarlığımız büyütülmelidir.

Çok bir şey istemiyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi