Ahmet Doğan İLBEY
KİM İSLÂM ÜZERE MİLLİYETÇİYİM DİYORSA MAKBULDÜR
Milliyetçi fikirlerde İslâm’ın esas alınıp alınmadığına bakmak lâzım. Milliyetçi olduğunu söyleyenler, milliyetçiliğin İslâm’la meczolan Türk milletini sevmek ve ihya etmek mânasına geldiğini bilmekle sorumludurlar.
Türkiye’nin “din ü devlet mülk ü millet” olarak payidar olmasının “Milliyetçilikle” mümkün olduğunu söyleyenlere, milliyetçiliği İslâm zemininde anlayıp anlamadığını sormalı. İslâmî mânada “milliyetçiyim” diyenlere doğru istikâmette, yâni bin yıllık İslâmlaşmış Türklük yolunda olduklarını söylemeli.
Bu istikâmeti reddedip, Cumhuriyetin modern seküler anlayışıyla “milliyetçiyim” diyenlere de “siz milliyetçi değil, ulusçusunuz” demek gerek.
Günümüzde “milliyetçilik” söylemini kullanan fikrî ve siyasî birçok kuruluşun milliyetçiliği maalesef eksik ve eklektik. Üzülerek belirtelim ki modern seküler zeminde duran Atatürkçülüğü de sahip çıkan Türkçülerin bir asırdır sürüp gelen ve elan devam eden milliyetçilik anlayışı da İslâmî mânasıyla uyumlu değildir. Bu sebeptendir ki, “Milliyetçiyiz” demelerinin millet nezdinde pek fazla değeri ve inandırıcılığı yok.
Çünkü Türkiye’deki Türkler, bu grupların “milliyetçilik” kavramını İslâm istikâmetinde kullanmadığını iyi biliyor. Bundandır ki Türkiye’de bugünden yarına sürdürülmesi gereken milliyetçilik İslâmî mânasıyla yapılmalı.
MİLLİYETÇİYİM DEMEK, İSLÂM YOLUNDAYIM DEMEKTİR
“Türkçe’nin ve milliyetçiliğin enerji olduğu” düşüncesi doğrudur. Türkçe’nin Kur’an-ı Kerim sâyesinde millet ve medeniyet dili olduğuna inanmak ve milliyetçiliğin de şeriat, yâni din üzere olan millet değerlerini yüceltmek mânasına geldiğini kavramak şartıyla bu iki “enerji” millet olmayı güçlendirir.
Türk milliyetçisiyiz diyenler bu iki şartı yerine getirirlerse “millet” i inşa etmek yolunda söz sahibi olabilirler.
Mevzuun sadedi şu: Milliyetçilik İslâmî ölçüler içinde idrak edilirse ancak makbul olur. Milliyetçiliği, İslâmî muhtevasıyla kavramak Kur’anî bir vazifedir. Bu âli ikazdan dolayı Kur’anî milliyetçilerle modern-ulus çizgisindeki bâtıl milliyetçiler belli olmalı, herkes yerini bu târife göre tercih etmeli.
Kim İslâmiyeti esas alarak milliyetçiyim diyorsa makbuldür.
“Maraş Maraş derler de uy Amman Amman”
09 Ocak 2024 Salı 10:39Batılı devletlerin gazetelerinde Maraş millî mücadelesi
09 Ocak 2024 Salı 10:39Kâzım Karabekir’in Maraş Millî Mücadelesine övgüsü
09 Ocak 2024 Salı 10:39Avrupalı’nın bin yıllık Türk korkusu ve nefreti
09 Ocak 2024 Salı 10:39Dil Kapısında insanı dil terazisinde tartarlar
09 Ocak 2024 Salı 10:39Dil Kapısında tâlim etmek
09 Ocak 2024 Salı 10:38Memleketimize puşt memleketi dedirtmeyiz
09 Ocak 2024 Salı 10:38“Türk Kültür Tarihi Üzerine Yazılar”
09 Ocak 2024 Salı 10:38Ruh sağlığını bozan millî piyango veyılbaşı pespâyeliği
09 Ocak 2024 Salı 10:37MehmedÂkif, Türkleri çok sever; Türkler de MehmedÂkif’i…
09 Ocak 2024 Salı 10:37

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.