Mehmet TAŞ
Kahramanmaraş toparlanacak mı? Kaç yıl sürer?
6 Şubat 2023 sabahı, Kahramanmaraş’ın bağrında kopan o büyük sarsıntı sadece binaları değil, kalplerimizi de yerle bir etti.
O gün sevdiklerimizi, yuvalarımızı, geçmişimizi yitirdik. Ama her büyük yıkımın ardından olduğu gibi, yeniden ayağa kalkmak da bizim tarihsel mirasımız. Bugün, depremin üzerinden 2,5 yıl geçmişken, Kahramanmaraş yeniden dirilişin sancılarını yaşıyor.
Şehir merkezinde olduğu kadar Elbistan, Pazarcık, Afşin ve Türkoğlu gibi ilçelerde de hummalı bir çalışma sürüyor. Konut projeleri açıklamalara göre talebin üzerinde seyrediyor, inşaat sesleri yeniden yaşamın habercisi gibi yankılanıyor.
Ancak sadece yeni binalar dikmekle bir şehir tam anlamıyla toparlanamaz. Asıl toparlanma; yolların, suyun, altyapının, hafızanın ve umudun yeniden inşasıyla mümkün olur.
Bu sabah Dr. Uğur Toka beyi görmek için Uğur Göz Hastanesi’ne giderken, yıllardır tanıdığım caddelerde, sokaklarda dikkatli gözlerle baktım etrafa.
Ahırdağı Caddesi’nden Çukurova Anadolu Lisesi’ne, oradan Abdulhamithan Camii’ne kadar uzanan yolculuğum, bana şehrin yaşadığı büyük dönüşümü hissettirdi. Eski Orman Dairesi’nin yanından geçerken, inşaatların yükseldiği stadyum çevresi ve Müze civarı, şehrin siluetini yeniden şekillendiriyor.
Ancak bu fiziksel dönüşüm kadar önemli olan bir başka süreç daha var: altyapı.
KASKİ'nin yürüttüğü altyapı çalışmaları bazı sokakları zorlasa da, bu zorluk geleceğin sağlam temelleri için gerekli. %70 gibi yüksek bir kayıp-kaçak oranına sahip bir şehirde su kesintilerinin yaşanması elbette kaçınılmaz.
Ancak, Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel’in bu konuda ortaya koyduğu vizyon ve çaba, takdire şayan.
Alt yapı tamamen yenilendiğinde, Kahramanmaraş belki de bir daha onlarca yıl benzer sıkıntılar yaşamayacak. Bu da gerçek bir kalkınma demektir.
Şehrin kalbi sadece inşaatla değil, sosyal yaşamla da atmalı. Ağustos Fuarı bu anlamda büyük bir adım.
Her akşam gelen sanatçılar, fuar alanındaki kalabalık, çocuk sesleri, kahkahalar... Bunlar sadece birer etkinlik değil; travmanın ilacı, toplumun moral kaynağı. İnsanların yeniden bir araya gelmesi, birlikte eğlenmesi, bir şehrin “iyileştiğini” gösteren en önemli işarettir.
Elbette kolay değil. Gidenler geri gelmeyecek, kayıplarımız her zaman içimizde olacak. Ama hayat da bizi bekliyor. Bu şehir, köklerinden gelen dayanıklılıkla yeniden yeşerecek. Çünkü biz, acıyı yüreğimize gömerken bile umudu elden bırakmayan bir milletiz.
Kahramanmaraş toparlanıyor.
Bu süreç belki 5 yıl, belki 10 yıl sürecek.
Ama önemli olan sürenin uzunluğu değil, bu sürecin kararlılıkla yürütülmesi. El birliğiyle, sabırla ve sevgiyle bu şehri yeniden ayağa kaldıracağız.
Çünkü bu şehir bizim, çünkü biz Kahramanmaraş’ız.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.