İyi ve Güzel Yerde Yaşamak! Bu yazımı ince ince iyi düşünerek okuyunuz!

Tarih tekerrür eder : insanlar eyvah der ama eldeki mallarımız uçar gider , geri gelmez : bugün bizim olan yerler yarın bizim torunların değil başkalarının olur ! , herkes imkanı varsa iyi ve güzel yerde yaşamak ve çocuğuna iyi eğitim vermek ister ama göbek bağı kopan memlekette sırt çeviren , eğitimin bugüne kadar bir işe yaramadığını gördüm..

Kimseyi yargılamak veya rencide etmek istemiyorum onun için isim yazmıyorum : ama gerçekleri de yazarak bir iki dostu uyandıra bilirsem mutlu olacağım.. çünkü yanlışı söylemek bizlerin görevi..

Şöyle 50 yıl öncesini bir düşünün : Maraş ne zenginleri vardı.. Babalarınızdan , dedenizden dinlediğiniz : 70 yıl önce ne zenginleri vardı..? hani neredeler ?  ne oldu o zenginlere ? : Çok değil Kahramanmaraş'ın 100 yıllık yakın tarihine bakıyorum, Ne yiğitler varmış, ne zenginler varmış bugün şehirde torunlarının tapu kayıttı yok !..

Belediye başkanı bunlardan çıkardı.. Milletvekilleri bunlardan çıkardı.. Bugün o zenginlerin isimlerini taşıyan bir tek mirasçısı bile yok ! niye ? hiç düşündünüz mü ?

Maraş'ın  toprak ağası idi.. "Örnek Kadıoğlu Çiftliği " gibi.. sonra İstanbul sevdası başladı.. biz zenginiz çocuklarımız İstanbul da iyi eğitim alsın iyi yaşasın diye İstanbul dan ev alan İstanbul da yaşamaya başladı.. Bir de tabi , Osmaniye, İskenderun, Adana, Mersin gidenlerde oldu..

Tarlanın , Çeltik fabrikasının , çırçırın geliri yetmez olunca bir iki parça arazi satılmaya başladı.. sonra ailenin büyükleri vefat edince tüm mallar satıldı ama İstanbul da sonları perişan olarak öldüklerini gördük.. 1983 yılı sonrası Çırçır ve Sanayi atılımı yapan o günün gençleri bugün dede oldu.. ama görüyorum ki 1950 da İstanbul veya başka yere yerleşme güzel yaşama iyi eğitim adı ile bugün yine aynı hata yapılıyor.. torunum iyi yaşasın iyi eğitim alsın ! güzel buda bana şunu gösteriyor ki çok değil 20 yıl sonra 2050 yıllarına vardığımızda bugünkü Sanayicinin torunlarından hiç bir kalmayacak hep el değiştirimmiş olacaktır.

Ben çocuktum: İstanbul, İzmir, İskenderun, Mersin, Adana dan ev alma modası vardı.. Başı İstanbul ve İzmir çekerdi..

50-60 yıl geçti : Bakıyorum eli ekmek tutan iki üç kuruş para kazanan Sanayicimiz iş adamımız İstanbul dan olmadı yurt dışından ev ve iş yeri alarak doğduğu tozunu toprağını yuttuğu yurt topraklarına kem gözle bakıyor.. sırt çeviriyor İstanbul'dan buradaki fabrikayı yönetirim sanıyor..

Bizim kuşak : Baba fabrikanın başında , oğlu kız, torunlar İstanbul veya yurt dışında , oğlu üç gün Maraş'ta 10 gün yurt dışında .. İstanbul daki evde Peki ne olacak, baba vefat ettiğinde, oğlu fabrikayı uzaktan yürütmeye çalışacak , o da yürümeyecek bir süre sonra satacak, hazıra dağ dayanmadığı için torunların sonu perişan olacağını bugünden görüyorum.. çünkü 1950 sonrasını yaşayan veya büyüklerimizden dinleyerek büyüyen bir gazeteciyim..

Sadece bir örnek : İskenderun da bir un fabrikası , bir çeltik fabrikası 40 yıldır çürüyor sonun da mirasçılar en son yerini de satmışlar.. sıfırı tüketmişler.. bunun gibi yüzlerce örnek vermek mümkün..

Sözün özü : Siz torunlarınıza iyi bir eğitim verecekseniz ! bunun yeri fabrikaların dişlilerin arasındaki alacağı eğitimdir..

En az 2 yabancı dil öğrensin, bir değil en az iki Üniversite okusun, Ticareti büyüklerinden öğrensin, işçi nedir, fabrika nedir, makine nedir bunları öğrensin, asıl okul fabrikadır..  : Esnaflığı ve Sanayiciliği ise sizin fabrikanızda öğrenecektir..

Unutmayın : en iyi Üniversite sizin fabrikanızdır.. her şey var.. sizin fabrika da olmayan bölüm yoktur.. herkes kabiliyeti doğrultusunda sizin fabrikanızda bir bölüm bitirir , sizden diplomasını , fabrika sahibi olarak alır..

Kahramanmaraş'a gelmeyen, fabrikayı bilmeyen, işçiyi tanımayan, İstanbul dan veya yurt dışından fabrika yönetmeye kalkan torun, sizler vefat ettikten üç beş yıl sonra o fabrikayı öldü parasına satar ve yer bitirir.. bana tarih bize bunu gösterdi.. göstermeye de devam ediyor..

Uçak parasını verin : Cuma günü şehre gelen torun, cumartesi - Pazar fabrika dişlileri arasında çalışsın pazartesi okuluna gittin. benim sizlere tavsiyem budur.. Batının renkli ışıkları arasında bol para harcayarak büyüyen çocuk asla buraya dönmez , malım , fabrikam diyerek sevdiğiniz servetiniz ise yok parasına geçmişteki zenginlerin malı gibi satılır .. ! kısa sürede yer bitirir, karar sizin  çocuklarınıza ve torunlarınıza sahip çıkın !..

İyi Günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi