Mehmet TAŞ
Elbistan’da İçme Suyu sorunu ve yaşananlar
Kahramanmaraş’ın iki metropol ilçesi dışında en büyük ilçesi olan güzel Elbistan’da hafta sonu zor geçti.
27 Ağustos 2016 Cumartesi günü saat 19.00 gibi telefonlarım çalmaya başladı. Arayanlar hep Elbistan bölgesindendi.
Bir kaçına cevap veremedim, malum bizde de o anda yoğunluk vardı. Sonra arayanlara döndüğümde;
“Elbistan’da yüzlerce çocuk, genç, ihtiyarın ishal, kusma ve karın ağrısı şikâyetleri ile ilgili hastanelere taşındığını öğrendim” İddialara göre bu hastalık içme suyundan geçiyordu. O konunun en tepesindeki isme mesaj attım.
“…. Su ile ilgili bir sorun mu var? Hastaneler doldu diyorlar.”
Gelen cevap ise;
“Hiçbir yerde su ile ilgili problem yok.”
Anlaşılan o ki konu ile ilgili henüz bilgi verilmemişti. Sağlık alanında en yetkili kişiyi aradım.
Diyor ki; “ Elbistan’da tahminimizce su’dan geçen bir tür mikrop sonucu hastaneler doldu taştı. Gerekli önlemi aldık, Kahramanmaraş’tan takviye uzman gönderdik.”
**
Konuyu takip ettik. Çok hızlı yayılması sebebiyle ayrıca “ hastane önlerinde yapılan hasta açıklamalarına baktığımızda su içtik birkaç saat sonra hastalandık.”
Mesele belli oldu.
“su’dan geçen bir mikrop.”
Sonra Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ’ın açıklamaları geldi. Yapılan tahlil sonucu NOROVİRÜS adında bir mikrop suya karışıyor. Bu mikrop sudaki mikropları temizlemek için su depolarına atılan KLOR’a karşı da dirençliymiş. Yani klor etki etmiyor.
Bu virüsün sevindirici yanı ise; 2-3 gün içiresinde güçlü sinir sistemi olan çocuklarda bol sıvı kullanılarak kendiliğinden hastalığın sona ermesiymiş.
Ancak şeker, kalp gibi ağır ve kronik hastalıkları olan insanların ise hastanelerde bir ya da iki gün yatması gerekiyormuş. Sonuç itibari ile devletimiz çok güçlü. Gerekli önlem ve tedbirler alındı, alınmaya devam ediyor.
O gece Kahramanmaraş Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer yetkililer Elbistan’a giderek birebir inceleme ve çalışma yaptılar.
**
Ben bu hadisede suçlu aramıyorum.
İdam sehpaları kurulması taraftarı hiç değilim. Akıl ve mantık içinde davranılması ve KASKİ yatırımlarının, Büyükşehir yatırımlarının bir önceliğinin belirlenmesi ile önce sağlık hedef alınmalı ve bu yönde yatırımlar planlanmalıdır.
Kahramanmaraş kent merkezinde 40 yıl önce döşenen asbest borularla su içiyoruz.
Kahramanmaraş genelinde kaliteli içme suyu için Büyükşehir Belediyesi gerekirse bütçesinin tamamını buna ayırmalı ve bu sorunu kökten çözecek yatırımları yapmalıdır.
Bir şehirde alt yapı sağlam değilse, o şehrin üst yapısına ne yaparsanız yapınız bir yerde gelip tıkanır.
Şu anda şehir alt yapı ve içme suyu yatırımları noktasında tıkanmış vaziyettedir.
Ve şehrin öncelikli yatırımı su ve kanalizasyon, yağmurlama gibi alt yapı yatırımlarına hızla devam edilmesidir.
Bunun sağlanmaması halinde üst yapıya yapılan yatırımların bir anlamı olmayacaktır.
Benim Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine naçizane tavsiyem budur.
**
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatih Mehmet Erkoç, genç dinamik ve çalışkan birisidir.
Bizlere düşen görev, Sayın Başkana öneriler sunmamızdır. Sayın Başkan bizim yazdıklarımızı eleştirel anlamda bakmalı ve dikkate almalıdır.
Sayın Başkan, çevresinden gelen eleştirileri, önerileri dinlediğinde, dikkate aldığında başarı çıtası daha da yükselecektir. Ben yaptım oldu mantığı kimseye fayda sağlamaz.
Nitekim eski dönemde; Sayın Mustafa Poyraz Belediye Binası proje ve Orta halde yapılan proje ile ilgili kimseyi dinlemedi.
Bu gün her iki yerde ölü bir yatırım olarak kendini hissettirmektedir. Üç bin çalışanının olduğu Belediye binasında 300 araçlık otopark ve hiçbir estetiği olmayan bir bina ortadadır.
Orta hale yapılan ise tek kelimeyle ucube olmaktan öteye geçmeyecektir.
Sayın Erkoç, medyada yazılıp çizilenleri aleyhinde yazılar olarak değerlendirmek yerine “yazılanın doğruluğu” üzerine eleştirel yaklaşımla baktığında ve bunu yatırımlarına uyguladığında dua edilen bir Belediye Başkanı olarak hatırlanacaktır.
Bu vesileyle Elbistan ilçemizde rahatsızlanan bütün hemşerilerimize geçmiş olsun diyor, esenlikler diliyorum
YENİ BİR BAŞLANGIÇ: ZAMANIN RUHUNU YAKALAMAK
24 Nisan 2026 Cuma 13:42Eğitim Modelimiz Ne Kadar Milli?
22 Nisan 2026 Çarşamba 12:08Tanıtım Günleri: Bir Şehrin Sessiz Gücü
17 Nisan 2026 Cuma 13:41KURŞUNLAR YÜREĞİMİZE İŞLEDİ
16 Nisan 2026 Perşembe 11:41Dijital Vicdan: Kaybettiğimiz Şey Tam Olarak Bu mu?
13 Nisan 2026 Pazartesi 14:32KARDEŞLİK VE DOSTLUĞUN ADI SELİM CÜCE
04 Mart 2026 Çarşamba 09:17İŞİYLE KONUŞAN BİR SANAYİCİ CENGİZ ONARAN
26 Şubat 2026 Perşembe 11:18BİR DÖNEMİN EFSANESİ METE ESKİGÜN
23 Şubat 2026 Pazartesi 22:50BİR SİYASET USTASI OSMAN OKUMUŞ
19 Şubat 2026 Perşembe 22:15KUMAŞTAN UÇAK YAPAN ADAM
15 Şubat 2026 Pazar 23:54

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.