Dr. Mustafa Coşkun Kale

Dr. Mustafa Coşkun Kale

ÇİFTÇİMİZ, KANUNUN EMRETMESİNE RAĞMEN NEDEN % 50 DAHA AZ DESTEK ALIYOR?

5 488 sayılı Tarım Kanunu tarımsal desteklerin gayri safi milli hasılanın (GSMH) % 1'inden az olamıyacağını hükme bağlamıştır.
Aynı kanunun 19 ncu maddesinin (b) fıkrası da, çiftçilerin hasılatı, üretim maliyetlerinin altında olması halinde arada ki farkın ödenmesi emrolunmasına rağmen bu madde kanunun yürürlüğe girdiği 2006 yılından bu yana hiç uygulanmamıştır. 

Sizler de görsel medya da izlemişinizdir; besicilerin, patates, soğan, karpuz v.s üreticilerinin çığlıklarıyla, yetiştirdiği marullarını koyunlarına yedirten üreticileri...
Benim de aklıma, zararları ödenmeyen kanunun amir hükmünü bilmeyenlerin feryadlarını İzlerken,  hep Tarım Kanununun hiç uygulanmayan 19'a (b) maddesi gelir...

Kanunun çiftçiye verilecek desteklerin finansmanını açıklayan 21 nci maddesi de, desteklerin GSMH' nın % 1'inden az olamıyacağını gerekirse iç ve dış borçlanmaya gidilmesini emrettiği halde, 2006 dan bu yana çiftçiye verilen destek % 50'yi hiç geçmemiştir. Yani çiftçi hakkı olan desteğin yarısını bile alamamıştır. Örneğin 2020 GSMH' mı 5 Trilyon 48 Milyar TL iken, yaklaşık 55 Milyar TL destek alması gereken çiftçi, ancak bunun yarısı civarında 23 Milyar alması öngörülmüştür. 40 Milyar olsa ne yazar..

Bir an kendinizi, milletvekili, memur, hatta destek-teşvik bekleyen sanayici olarak düşünün, mücbir bir sebep de yok. Size kanunla belirtilen ödemelerin yarısı bile ödenmiyor ve bu bir ay değil, bir yıl değil tam 14 yıl sürüyor. Ne düşünürsünüz ? 

Peki üreticinin hakkı olan destekten mahrum edilmesinin ekonomik ve sosyal faturası kime mi çıkıyor ? 
Başta yeterince girdi kullanamayan verim ve gelir kaybına uğrayan, üretimden vazgeçen çiftçimize,  tüketicimize ve yine üretim ve gelir kaybı, sosyal yaradan dolayı da Devletimize yani hepimize...

Kimleri mi andım ? Başbakan ve bakanların çok sayğı duyduğu, çekindiği, çiftçinin hakkını sonuna dek arayan,  "Çiftçi Babası" bilinen çiftçinin sarsılmaz lideri, eski Ziraat Odaları Merkez Birliği Başkanı Merhum Sadullah USUMİ ve hiç bir menfaat ve ücret almadan kendilerini Türk tarım ve hayvancılığına adayan, Sadullah Usumi'nin o zaman taşrada görev yapan neferlerini yani, Ziraat Odası Başkanlarını andım. ..
Hem de, göçenlerini rahmet kalanlarını da sağlık ve afiyetle. ..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Mustafa Coşkun Kale Arşivi