Bertiz Güreşleri!

Cumartesi güzel dostlarla : Bertiz bölgemize giderek, Baydemirli Mahallesinde ( Köyünde) Bekir Sarıçiçek ağabeyin evine misafir olduk.. Gece sohbet harika idi.. Konumuz Bertiz..

Sabah horoz sesleri ile güne merhaba derken: Sabah ezanı okuyan hoca efendi: Es-Salâtü hayrün mine'n-nevm" yani uyanın Müslümanlar, namaz uykudan hayırlıdır..  sabah namazı uykudan daha hayırlıdır.. üzerinize güneş doğmasın uyanın diyordu.. geçmiş dönem valimiz İlhan Atış ve onun sevdiği çiçekleri gördüm.. beni yıllar öncesine götürdü..

Şehir merkezinden güreş gelenler, ceviz çırpmaya gelenler Yedikuyular yolundan bir bir sabah ezanı ile birlikte gelmeye başladı. kimi şehirden sıcak ekmek getiriyor , kimi dost ! Bu beni yıllar öncesine götürdü..

1984 de Merhum ANAP Kahramanmaraş milletvekili Ali Topçuoğlu Bertiz Boyalı da Karakucak Güreş Çim sahası yaptırmaya başlaması ile burada güreşler yapılmaya başlandı. çok eski tarihlerden Bertiz de köy düğünlerinde, Boyalı da bugün güreş çim sahası olan yerde güreşler kendi aralarında yapılırdı.. Çim saha  yapılması harika oldu.

Bugünden başlayarak: Merhum Gazeteci Osman Sayın, Şeref Turhan, Aladdin Başlayıcı ve bizler sürekli Bertiz'in yollarını yazdık.. bu konuda en az 50 tane makale yazdım.. bugün ki gibi ..

Önce toprak yol olsa da şöyle adam gibi gideceğimiz bir yol olsun mücadelesi verdik.. sonra Asfalt istedik.. Asfalt oldu.. dağ yolundan şehre kısa sürede gidelim mücadelesi verdik.. sonra standardı yüksek yol istedik.. bugünkü yol..

Bugünkü gibi 45 dakika da Kahramanmaraş 'tan boyalıya varmak mümkün değildi.. Bu sebeple Cumartesi günü öğle çıkardık Akşam Boyalı'ya gelir, tozdan değirmenciye döner , bugünde olduğu gibi Boyalı vatandaşların evinde misafir olur yatar, Pazar sabahı güreşi yapar, akşam yola çıkar gece saat 24 00 veya 01 de Kahramanmaraş gelir önce banyoya girerdik.. ertesi gün isyanı içinde bu yolları yazardık..

Gazeteci dostlarla her yıl yazdık : Bertize Asfalt Yol İstiyoruz diye.. sonunda Asfalt yolumuz oldu.. ama çok uzundu.. Dağ yolu , yani Yedikuyulardan geçen yolu istiyorduk.. 2014 yılında Kahramanmaraş Büyükşehir olması ile , Yedikyular dan Bertize Asfalt yol yapımına başlandı.. Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay çok emek verdi.. ve bitti bugün yarım günlük yol 45 dakikaya düştü.. Bugünden sonra Tünel isteriz.. Güreş Eğitim Merkezi İstedir... istek bizde bitmez.. öyle de olacak dostlar..

Bizlerinde büyük emeği olan 1984 de yapılan Karakucak Güreş Çim sahası ve türbinleri betonları kar - kış- dona dayanamadı.. yıllara meydan okusa da sonunda öldü.. çürüdü döküldü. Ölmesi, üzerine Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay geçtiğimiz yıl yeni bir proje ile  yıkarak yeni bir çim saha ve türbinlerini yaptı.

Eline sağlık güzel oldu ama çok küçük.. dün de gördük ki , Güreş sevenlerin yarıdan fazlası dışarda kaldı.. Güreşleri izleyemedi.. Güreş Şölenini görüp o heyecanı  yaşayamadı..

Tek çözüm : yandaki evi kamulaştırarak sahayı bu yöne büyütmekle çözüm bulunması gerekiyor, güreş sevenlerin sloganları da bu yönde oldu.. Sahamız küçük büyütün sloganları ortalığı inletti.

Sahamızı genişletin sözü doğru bir söz oldu.. İkincisi buraya artık bir Güreş Eğitim Merkezi planlaması yapılmalı ve Avrupa ve Dünya Şampiyonları buradan çıkacaktır.. dün bize bunu köy güreşçileri gayretleri ile gösterdi.. bir de teknik bilseler hepsi şampiyon olur.. Maden var , iyi hocaların elinde işlenirse çok şampiyon çıkar buradan..

Ak Parti, MHP Milletvekilleri : Gençlik ve Spor bakanımıza bastırarak Boyalı Güreş Eğitim Merkezi yapımını sağlamalıdır..

36 parça köy bugünkü adı ile Mahalleden oluşan Bertiz yöresi temiz havası, yaylası, Güreş'e yatkınlığı ile Güreş Eğitim Merkezini hak ediyor, yatılı güreş eğitim merkezi ve lojmanları olan bir proje burada hayata geçmelidir..

Bugünden sonra bunu yazacağız , ömrümüzün yettiği yere kadar..  geçen yıl geniş yazmıştım.. Güzel bir dayanışma gelen misafirleri evlerine götürerek ağırlamak , bu gelenek bozulmamalı ve burada yaşamalı diyorum.. sözün özü şu ki

" BOYALI GÜREŞ EĞİTİM MERKEZİ İSTİYORUZ !"

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi