14 Mayıs seçimlerine doğru Kahramanmaraş'ın durumu

Ülkemizde yapılacak olan genel seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olarak 4 isim Yüksek Seçim Kurulundan onay aldı. Bu isimler; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Sinan Oğan

Şimdi ise Siyasi Partilerin milletvekili aday listelerine odaklandık. İlk Listeyi açıklayan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oldu.

MHP’nin Kahramanmaraş listesine baktığımızda; yerel siyasi isimlerin ilk iki sırada yer almadığını gördük. Bu Kahramanmaraş’ta 2018 seçimlerinde 110 bin civarında oy alarak ikinci milletvekilliğini kıy payı kaçıran MHP seçmeninde nasıl bir etki oluşturacak? Bu sorunun cevabını 14 Mayıs akşamı ancak alırız.

Kahramanmaraş özelinden diğer siyasi partilere baktığımızda, şehirde en büyük parti olan Ak Parti’nin listesi de büyük önem taşıyor. 2018 seçimlerinde Ak Parti 6 Milletvekili çıkartırken MHP 1 CHP’de 1 vekil çıkartmıştı. İyi Parti ile CHP arasında vekillik gidip gelmişti. Bu durumda İyi Parti’nin de milletvekili çıkartma şansı her zaman vardır.

Aradan 5 yıl geçti. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 kentin her şeyini değiştirdi. Kahramanmaraş’tan 400 bin civarında insanın başka kentlere gittiği yazılıp konuşuluyor. Depremde hayatını kaybeden resmi rakamlara göre 50 bin vatandaşımız söz konusu.

Ancak Kahramanmaraş için konuştuğum bir yetkili şehirde seçmen sayısında pek azalma olmadığını 2018 seçimlerine yakın bir rakamın olduğunu ifade etti. Tahmini rakam 750 bin civarı. Kahramanmaraş dışına giden ancak seçmen kaydını aldırmayan ve gittiği şehirde de oy kullanamayacak olan bu seçmen kitlesi oy vermek için Kahramanmaraş’a gelecek mi?

Yeniden siyasi partilerin aday listelerine dönecek olursak; CHP için bir vekillik neredeyse garanti gibi. İki vekil çıkartabilir mi? İşte burada ikinci sıraya gösterilecek aday ve şehir dışında yaşayan insanların sandığa getirilmesi büyük önem taşıyor. Neden olmasın?

İyi Parti’ye gelince; aday adayı olan ve şehre dinamizm getireceğine inandığım birçok insan var. Bu yerelde emek veren insanlar listeye konulacak mı? Yoksa MHP örneğinde görüldüğü gibi ilk iki sıra şehir ile bir varlığı olmayan insanlar listede yer alırsa İyi Parti ve MHP’ye oy vermeyecek seçmen yönünü CHP ile Ak Partiye dönecektir.

Ak Parti’ye gelince, yukarıda İyi Parti ve MHP örneğinde gördüğümüz hatalar yapılırsa bundan en karlı çıkacak olan partinin CHP olacağını düşünüyorum. CHP Milletvekili Ali Öztunç geçen 5 yılda iyi bir sınav verdi. Seçmende iyi bir yeri var.

Demem o ki; bu seçimde ideolojik düşünce önemli ama sonuç alacak düzeyde değil. Bunda deprem sonrasında Kahramanmaraş’a gelen CHP’li Belediyelerin ortaya koyduğu performansta belirleyici birkaç unsurdan biri olacaktır.

Konuyu biraz daha açtığımda MHP yerelde Kahramanmaraş olarak birçok fırsatı bana göre tepti.

Şimdi sıra Ak Parti ve İyi Parti listesinde. Bu listelerde de hatalar yapılırsa bundan kazançlı çıkacak tek parti CHP olacaktır.

9 Nisan Pazar gününe iki gün kaldı.

Görelim bakalım nasıl bir liste ortaya çıkacak?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi