Türk Semenderi ve Görgü Tanıkları

Okumuş olduğum bir haber, ilgimi çekti ve tüm ayrıntısıyla, araştırmaya karar verdim.

Bu bağlamda, Anadolu’ya özgü bir tür olan semender, Muş, Bingöl, Malatya ve Bitlis’te tespit edilmiştir.

Doğa fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Mahmut Boztaş, nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan birçok hayvanın Doğu Anadolu’da, Tunceli’nin doğasında yaşadığını ve hatta, burada, çoğalmaya başladığını kanıtladı.

“Benekli Anadolu Semenderi’nin neslinin tükendiği düşünülüyordu. Ama, son yıllarda, çok az da olsa görüntülendi” açıklamasında bulunan Boztaş, kendisinin de bunları, ikinci defa, Tunceli’de görüntülediğini ifade etti.

Güzel Görüntü Oluştu

“Aşağı Doluca köyü yakınlarında, dere kenarında, önce, bir tane benekli semender fark ettim. Görüntülemeye başlayınca, bir süre sonra, bir tane daha gördüm. Çok güzel görüntü oluştu.” 

Türkiye’de, iki tür semenderin olduğu tespitinde bulunan Boztaş, Benekli Anadolu Semenderi’yle, Anadolu Lekeli Semenderi’ni çoğu kişinin karıştırdığını söyledi:

“Bu iki tür, Türkiye’de yaşayan ve nadiren görülen hayvan türleridir. Birbirlerine benzedikleri için, çoğunlukla karıştırılır.”

Velhâsıl, Türkiye’de, bir zamanlar neslinin tükendiği düşünülse de Benekli Anadolu Semenderi, son yıllarda, çok az da olsa görüntülenmiştir.

Keza, daha fazla Muş, Bingöl, Malatya ve Bitlis yöresinde yaşadıkları düşünülse de doğa fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Boztaş, bunlardan ikinci defa Tunceli’de görüntülemiştir.

Bingöl’de, nesli tükenme tehlikesi altında olan Türk Semenderi görüntülendi.

Dere kenarında, daha önce görmediği bir canlıyla karşılaşan Harun Çapak, evvela, cep telefonuyla, görüntü almıştır.

Daha sonra, Internet’te yaptığı araştırmada, dere kenarında, ilk defa gördüğü bu canlının nesli tükenmekte olan sarı benekli semender olduğunu anlamıştır.

Çapak, semenderi görüntüleyip, onu doğal yaşam alanına bırakmıştır.

Dahası, nesli tükenmekte olan bu hayvanı gördüğünden dolayı, kendini şanslı hissetmiştir.

Tarih: 21 Mayıs 2019

Malatya’da, bahçesinde, sarı – siyah renkli kertenkele benzeri bir canlının çalılar arasında hareket ettiğini gören Eyüp Taşer, sürüngenin olduğu yere doğru gitmiştir.

Fotoğrafını çektiği sürüngeni, Internet’te aratarak, bunun nesli tükenmekte olan ve nadiren görülen Türk Semenderi olduğunu anlamıştır.

Daha sonra, semenderi doğaya bırakmıştır.

Tarih: 15 Nisan 2019

Semender: Pers Mitolojisi’ne göre, ateşten yaratılan ve ateşte yaşayan hayvan. (TDK – Türk Dil Kurumu)  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi