M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

Hatırlatmalar–1

Üniversite Sınavına girmek için hazırlanan Sevgili Gençler; 27 Mart 2011 Pazar günü yapılacak olan ‘Yükseköğretime Giriş Sınavına’ iki hafta kaldı. Sınavlara hazırlık çalışmalarınızın yoğun bir şekilde devam ettiğini biliyorum. Başarılı olmak için çok çalışmaktan başka çaremizin olmadığı bir gerçek. Bir ömür boyu daha rahat yaşayabilme adına elbette ki rakiplerimizden daha çok çalışmalıyız. Cenab-ı Hak yar ve yardımcınız olsun. Emekleriniz heba olmayacaktır…

       Sevgili Gençler, bu sene YGS’ ye müracat edenlerin sayısı geçen sene sınava girenlerin sayısına göre 225 bin daha fazla. Bu sene sınava girmek için müracaat eden aday sayısı 1.692.334. Yani yarışacağınız aday sayısı çoğaldı. Bu nedenle sınavın öncesini, anını ve de sonrasını yani her aşamasını çok ciddiye almanız gerekiyor.

       27 Mart 2011 Pazar günü YGS’ ye girecek Sevgili Gençler ve onların Saygıdeğer Anne ve Babaları sınavla ilgili önemli gördüğüm bazı hususları bir kez daha hatırlatmak istedim.

1-      Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 27 Mart 2011 Pazar günü saat 10.00’da (saatler ileri alınmayacak) yapılacaktır.

2-      Adayların adresine YGS giriş belgesi yollanmayacaktır. Adaylar TC kimlik numaraları ve aday şifreleri ile - ais.osym.gov.tr- adresinden online/çevrimiçi sorgulama sistemi ile YGS sınav giriş belgelerini açabilecekler ve YGS sınav giriş yerlerini öğrenebileceklerdir. YGS sınav belgesi adaylara posta yoluyla gönderilmeyecektir.

3-      YGS sınavına girecek öğrenciler, sınav giriş belgelerini internet üzerinden görebilecekler ve bu belgede adayların sınava gireceği merkez, bina ve salon bilgileri ile fotoğrafları bulunacaktır. Adayların bu belgenin siyah beyaz ya da renkli bir çıktısını almaları ve YGS günü bu belgeyi mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Aksi takdirde sınava alınmayacaklar.

4-      Adayların sınava girecekleri binayı ve sınava gireceği salonu ve oturacağı sırayı sınav gününden önce görmeleri kendi yararlarına olacaktır.

5-      Fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı veya pasaport kabul edilecektir. Nüfus cüzdanının fotoğraflı ve TC kimlik numarası yazılı olması gerekmektedir. ‘Özel kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanını veya pasaportunu sınav günü yanında bulundurmayan aday, gerekçesi ne olursa olsun sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.’ Nüfus Cüzdanlarında fotoğraf bulunmayanlar veya fotoğrafı çok eski tarihli olanlar veya T.C Kimlik numarası yazılı olmayan adaylar sınav gününe kadar Nüfus Cüzdanlarını değiştirmelidirler.

6-       Mevcut şifrelerini hatırlamayan ve şifresi olmayan adayların şifre edinme işlemleri alınan karar gereği ancak başvuru merkezlerinden yapılabilmektedir. Nüfus cüzdanınız ve T.C. kimlik numaranız ile başvuru merkezlerine şahsen giderek yeni geçici şifrenizi talep edebilirsiniz. Bu işlemden sonra internet üzerinden geçici şifrenizi kalıcı hale getirip, Aday İşlemleri Sistemini kullanabilirsiniz.

7-      Sınav 27 Mart 2011 Pazar günü sabah saat 10.00’da başlayacaktır. Ancak, Adayların kimlik kontrol ve güvenlik noktalarından geçmeleri için saat 9.00’da sınav yerlerinde hazır bulunmaları gerekmektedir.

8-      ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda, bugüne kadar yapıla gelen uygulamalara ilave olarak, güvenliği daha da artırmak amacıyla aşağıdaki tedbirler uygulanacaktır:

      a- Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet güçleri tarafından elle ve detektörle aranacak; “cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile küpe, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz” bina içine alınmayacaktır.

       b- Sınav için gerekli olan iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş ve peçete ÖSYM tarafından her bir adaya soru kitapçığı ile birlikte verilecektir.

       c- Sınavın yapıldığı her bir salona 20 cm çapında bir adet duvar saati ÖSYM tarafından temin edilecektir.

        ç- Sınava giren adaylardan fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi olarak sadece Nüfus Cüzdanı ve Pasaport kabul edilecek başka hiçbir kimlik belgesi kabul edilmeyecektir. Fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi yanında olmayan aday kesinlikle sınav binalarına alınmayacaktır.

        d- Sınavdan önce tüm sınav yapılacak binalar güvenlik güçleri ve bina sınav görevlileri tarafından detaylı biçimde aranacak ve bina içinde bulunan her türlü cep telefonu ve kablosuz iletişim aracı sınav güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde etkisiz hale getirilecektir.

        f- Sınav süresince, sınav binasında Bina Sınav Sorumlusu dışında hiç kimsede cep telefonu ve iletişim aracı bulunmayacaktır.

        g- Sınav başladıktan sonra, sınavın toplam süresinin 3/4’ü kadar zaman geçmeden (toplam süresi 120 dakika olan sınavda 90 dakika geçmeden) ve son 15 dakika içerisinde adaylar sınav salonundan dışarıya çıkarılmayacaklardır.

         h- Sınav başladıktan sonra adaylar tuvalet ihtiyacı için sınav salonundan dışarıya kesinlikle çıkarılmayacaktır. Sınav salonundan dışarıya çıkan aday sınav salonuna kesinlikle geri alınmayacaktır.

         ı- Sağlık nedeniyle sınav süresince tuvalet ihtiyacı olanlar bu durumlarını geçerli sağlık kurulu raporu ile ÖSYM’ye bildirecekler ve kendilerinin özel bir sınav binasında sınava alınmalarını talep edebileceklerdir.

         i- Bu nedenlerle bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az bir saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önemlidir. Yarın sınav anı ile ilgili hatırlatmaları okuyabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi