CHP’nin Raporu İş Mi?

Siyasi partilerin, bir olayla ilgili hazırladıkları raporu çok önemsiyorum. Çünkü resmi ağız veya dedikodunun dışına çıkma şansları var. CHP’nin raporuna ise “iş mi bu” diye yorumladım…

Son zamanlarda terör örgütlerinin Adıyaman üzerinde oynadığı oyunlara CHP’de ciddiyetsiz bir raporla katıldı.

CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın başkanlığında hazırlanan Adıyaman İŞİD Raporunu hangi nerede hazırlandığını merak ettim. Çünkü bu rapor, Adıyaman ili sınırları içinde hazırlanacak bir rapor olmaktan çok uzak.

Elbette raporun tamamı ciddiyetsiz değil, zaten ciddiye alınması için bazı bilgiler de koymak gerek.

Ama bunun için Adıyaman’ı veya bir başka kenti gezmeye, araştırmaya, soruşturmaya gerek yok, bütün dünyada bilinen şeyleri yazmak yeterli.

Mesela terör örgütlerine “ekonomik durumu zayıf” insanlar katılır, İŞİD’e de öyle…

Çünkü en kolay av, yoksul insanlardır. Üç kuruş veya beş kuruş zenginin ilgisini çekmez, yoksulun ilgisini belki çeker…

 İkincisi ise “Gençler kendilerini IŞİD’e yönlendiren kişilerle okulda ya da dershanelerde arkadaşlık kuruyor.

Diğer terör örgütlerinde durum farklı değil, hatta buna sosyal medyayı da eklerseniz, bu da benden CHP’nin raporuna bir katkı olur.

Yine raporda, “Bazı kahvehaneler adeta ‘IŞİD irtibat noktası’ haline gelmiş. Örgütün eleman devşirdiği bir diğer temas noktası da camiler.”denmiş.

Bunun için de CHP’nin heyet teşkil etmesine gerek yoktu; ya kahvehane olur ya bir STK ya sendika ya kartalların yüksekten uçmasını isteyen bir tabela derneği…

Ama cami olmaz…

Camiler, terörist yetiştiren mabetler değildir, bunu Veli Ağbaba’nın anlamasını beklemiyorum.

Ancak, “din adına” ortaya çıkan ve İslam’la ilgisi ve alakası bulunmayan terör örgütlerine mensup olanların da camiye gidiyor olması elbette doğrudur. Bu, camide yetişiyorlar fikrini güçlendirmez, camiye de gidiyorlar denir.

CHP’nin raporunda çok ciddi gibi sunulan bir diğer madde, “IŞİD’le yolu kesişen çocukların zamanla ruh hali değişiyor. Sakal bırakmaya, bol pantolon ve şalvar giymeye başlıyorlar. Türkiye’yi ‘dar-ül harp’ gördükleri için cuma namazı kılmayı reddediyorlar. Annelerine ve kız kardeşlerine çarşaf giymeleri için baskı yapıyorlar.

PKK’yla yolu kesişenlerin neler yaptığını da not etselerdi, bütün terör örgütleriyle yolu kesişenlerin zamanla ruh hallerinin değişeceğini söyleyeceklerdi.

Bütün bunlar bilinmeyen şeyler değil ve bütün bunlar İŞİD’le sınırlı bir öngörü değil, bütün terör örgütlerine katılımın izlenen yoludur.

Raporda, “Çocuklar, IŞİD’in şiddet eylemlerini içeren videoları izliyor, ailelerine de izletmeye çalışıyor.” Tespiti çok doğru, İŞİD’de diğer terör örgütleri gibi sosyal medyayı çok iyi kullanıyor ve ne yazık ki, sosyal medya gittikçe terör örgütlerinin propagandasını yapan, katliamları meşru gösteren ve yine kendilerini her zaman masum gösteren piyonlarla dolu.

Ama raporda, “IŞİD’e katılmaya giden gençler, ailelerine ev, araba veya bileziklerini satmaları için baskı yapıyor, bu parayı ‘Hak yolunda savaşan din kardeşlerine’ götüreceklerini belirtiyor.” Tespiti aceleyle yazılmış, yukarıdaki “ekonomik durumu kötü” tespitiyle çelişiyor, gözden kaçmış olmalı!

 

Acele mi, sipariş mi?

 

Benim merakım, CHP’nin bu ciddiyetsiz raporu ne amaçla hazırladığıdır.

Eğer “Bütün terör örgütlerine katılım nasıl oluyor?” diye bir araştırma yapsa, altında çapanoğlu aramayacağım.

Yine “İŞİD’e her ilden katılım nasıl oluyor?” diye bir başka araştırma yapsalar, yine altında bir hinlik aramayacağım.

Ya da olması gerektiği gibi “Türkiye’de terör örgütlerine gençler neden katılıyor, nasıl kandırılıyor, nasıl kaçırılıyor, nasıl canlı bomba olacak kadar çılgın hale getiriliyor?” diye bir rapor hazırlansa da, “milletçe” değilse bile ben alkışlarım…

Ama CHP, terör örgütlerinin Adıyaman üzerinde oynadığı oyuna, bilerek veya bilmeyerek alet oluyor.

CHP, bu raporu neden hazırladı, sahi sipariş miydi, yoksa içten gelerek yaptı ama acemiliğine/aceleciliğine mi geldi?

Tweetimden seçmeler

Her insan yanlış yapar ama her insan yanlışını sürdürmez..

www.naifkarabatak.net

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Naif Karabatak Arşivi