6 Şubat ve Tarihe Not Düşme -2

İsimlerini veya sorularını tek tek yazsak kitap olur..
Genel bir toparlama yaptım ve cevap yazıyorum:
Vali, Belediye Başkanı, Milletvekili, Emniyet Müdürü, Jandarma komutanı , resmi kurum ve kuruluşların müdürü , çalışanları , unutmayın tamamı deprem zede tabiri caiz ise herkes canı derdine düşmüş.. kimseden yardım bekleyemezsiniz..
Sokaklar kapandığı için yangın çıkan yerlere itfaiye ulaşamadı.. dar sokakların tamamı kapandı.. günlerce yandı kül oldu.
Sabah yakın Saat 03 den başlayarak fırın, lokanta, Pastane, Simitçi vs. sabah için hazırlık yapıyor ve tamamı çalışıyor, içeride ateş var, bina yıkılınca yangın çıktığını gördük.. yollar kapandı itfaiye gelemedi..
İnşaat boyası, kimyasal satan , alkol ve yanıcı parlayıcı madde satan bir binamız 15 gün yandı, o binada oturanların ufak kemik parçalarına ulaşıl a bildi.. kimin ne olduğu belli olmadığı için bir mezarları bile olmadı..
Türkiye de deprem beklenen yerlerde : üzerinde konut olan apartmanların altında yanıcı parlayıcı, kimyasal veya boya , alkolü içki , fırın, gibi yerlerin olmaması gerekiyor.. Belediyelerimiz bugünden tedbir olarak buraları boşatması gerekiyor..
Depremin üzerinden bir yıl geçti: günlerce yanan fabrikamızın enkazı halen kaldırılamadı.. tabi bu fabrikalar çok büyük 200 dönüm kapalı alanı olan fabrika..
Hükumetimiz : Kahramanmaraş’ın giriş ve çıkışlarını kapatsa yiyecek içecek stoklarımız market ürünlerimiz en az 6 ay Kahramanmaraş’a yeter !
Deprem oldu, iki veya üç gün sonra : Marketlere gıda ürünü satan yerlere saldırdık ne kadar su varsa aldık.. ne kadar yiyecek varsa arabamızın aldığı kadarını aldık.. Petrolde depomuzu doldurduk sonra bidonlara yakıt aldık..
Böyle olunca ne oldu biliyor musunuz ? : Bizden sonra gelene kalmadı.. şehir de kıtlık başladı.. sonra ne oldu merak edenlere : Aldığımız ürünler bozulunca hepsini çöpe attık , Haziran ayından sonra Belediyeler çöplerden gıda maddesi toplamak zorunda kaldı.
Deprem oldu ! : Allah göstermesin , paniklemeye gerek yok, oturup sonucu beklemek en mantıklısı.. ihtiyacımızı günlük almalıyız, mal stoklamak başkasının aç kalması olduğunu unutmayacağız..
Dünde yazdım: Herkes otomobili , bulduğu araçla yollara düşünce şehirler arası yollar kapandı.. Yardım malzemeleri gelemedi.. kurtarma ekipleri gelemedi.. sonra suçu devlette bulduk: üç gün geçti nerede yardım ekibi diye.. devleti suçladık ama yolları kapatanlara bir şey demedik..
En önemli eksik: Deprem sonrası kaçıp gidenler gitti, yardım ve kurtarma ekibi geldi.. Bu binanın kapısı nerede ? Daire planı nedir ? Diye soruyor bilen yok, herkes kaçıp gitti.. bina ve sokakları bilen yok.. buda kurtarma çalışmasını geciktirdi..
Deprem sonrası : Panik yapmadan, bir şişe suya mı ? ihtiyacımız var onu alalım yedek almayalım.. ki bizden sonra gelene de kalsın..
Herkesin bir dostu, oğlu kızı başka şehirlerde var , telefon açarak çıkın gelin evimiz müsait veya boş evimiz var diyorlar: Bunlara teşekkür ederek, belki küçük çocuklar gönderile bilir ama mal ve can güvenliğimizi önce sağlama alalım..
Deprem Zede olmayan: Güvenlik güçleri şehre gelmeden şehri terk etmek doğru olmadığını gördük..
Artçı Depremler: Her büyük depremden sonra en az bir yıl 10 binlerce artçı deprem oluyor, Kahramanmaraş olarak bunu biz yaşadık halen oluyor ama çok küçük 2 veya 3 şiddetin 5 bile olsa çok his etmiyoruz onun için panik yapmaya gerek yok..
Burada : il dışından gelen koordinatör vali veya kaymakam, amir memur onların sözünü dinleyerek hareket etmek gerekiyor..
Deprem akabinde : Bakanlık büyük hata yaptı, şehir dışından elinde bir çekiçle gelen uygun olmayan adamlar, sağlam binalara ağır hasarlı orta hasarlı diyerek sağlam binlerce bina , dinamitle zor yıkıldı..
Sadece Kahramanlaşmakta bugün 9530 Mahkemelik, 5700 orta hasarlı bina var ve insanlar malını kurtarmak için olmadık paralar vererek malını kurtarmaya çalışıyor..
Bu sebeple vatandaş panik yapmayacak : Devlet kurumları da panik yapmayacak doğru zamanda doğru karar verilmesi gerekiyor..
Yıkmak kolay, yapmak zor, Allah ülkemize böyle felaketi bir daha göstermesin, bu konuda her türlü sorunuzu yorum olarak alta yaza bilirsiniz..
Bugünlük bu kadar
iyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bekir Doğan Arşivi