6 Şubat ve Tarihe Not Düşme !

Bu gün bu yazıyı kaleme aldığım şu saatte tam 365 gün bitti.
Adana, Mersin, Silifke- Taşucu, Kıbrıs ve Mısır’a uzanan fay, İstanbul depremi Türkiye’nin gündeminde.. 19 Ağustos 1999 Marmara depremi sonrasında , Adıyaman, Pazarcık, Türkoğlu, İslahiye Hatay hattına dikkat burada deprem olacak diyen ilim adamlarının söyledikleri 24 yıl sonra gerçek oldu.. ama bu kadar ağır beklenmiyordu..
Bir yıl önce hangi yanlışları yaptık:
Biz yanlış yaptık: Allah korusun inşallah olmaz diyelim ama siz hazırlıklı olun..
Deprem sonrası evimizden çıkınca, Benzinciye koşmamız, arabamıza binerek başka şehre kaçmamız büyük yanlıştı..
Evin yıkılmadı, sağ selim isen : Şükür de bir parkta evini görecek yerde otur hiç olmaz ise bir hafta bekle..!
Başka Şehire gitmek için yola çıkanlar : Yolları tıkadık, yardım gelmesini geciktirdik.. Oysa evimiz yıkılmamıştı, canımız sağ idi kaçmaya ne gerek vardı..?
Önemli bir yanlış : Deprem Bölgesinden kaçıp giderken, telefon ve Internet erişilen yerde , “ devlet yok, herkes ölüyor “ diye konuşmamız sosyal medya paylaşımları sebebi ile insanların moralini bozdu , herkesi panikletti. Moral men yıkılıyoruz..
Oysa : Devlet saat 4 17 den 5 dakika sonra 04 25 de Polis, Asker , İtfaiye görev başında sağlıkçılar görev başında idi..
Bir yanlış daha : Apartman üzerindeki baz istasiyonları aparman la birlikte yıkılınca telefonlar sustu.. Bu büyük yanlış olduğunu gördük.. Baz istasiyonları müstakil olması gerekiyor.. Bir de herkes aynı anda telefona yükleniyor bunun yerine oturup sakince beklemek gerekir ki , bu kurtarma ekiplerine ulaşımı engelliyor..
Yangınlar : Yağlı boya, Kimyasal ürünler , Fırın, lokanta, Pastane imalatı, alkolü içki satılan yerlerin bina altında olması büyük felaket deprem de yangın çıktı.. bir çok insan yanarak yok oldu.. bu sebeple özellikle deprem bölgesinde illerde bu tür iş yerleri bina altından çıkarılması gerekiyor..
İtfaiye kurtarma yerine yangın söndürmeye çalışıyor.. yangınların birinci sebebi bu..
Deprem sonrası kurtarılan insanları dinlediniz: Su ne kadar önemli.. ne olur odalarınıza birer su bırakın..
Yatak odasında : Mutlaka su bulundurulması gerekiyor ki enkaz altında kalırsan bu suyu içe bilesin..
Şehir den insanların kaçması ile başka şehirdeki hırsızlar yağmalama yapmak için bu şehirlere koştu.. kaçan kişilerin evleri iş yerleri soyuldu.. Bu sebeple deprem sonrası kaçıp gitme yerine malımızın başında durmamız gerekiyor..
Polis , Asker derseniz: onlarda Deprem Zede ailesinin enkazdan çıkarmaya çalıştığını unutmayın ?
Dünyada olan depremlerin tarihine bakıyoruz, : örnek Kahramanmaraş Merkezli 7.7 depremden sonra 10 binlerce artçı deprem oldu ama hiç biri 7.7 den büyük olmadı.. eviniz bu deprem de yıkılmadı ise bundan sonra yıkılmaz , kaçma yerine malınıza sahip çıkın.. uzman kişi bu ev sağlam deyinceye kadar evinize girmeyin ama kapının önünde durun, kaçıp gitmeyin..
Polis, Asker, Sağlık Çalışanı , Fırıncı, Marketçi , İş Makinası kullanan, Kamu Personeli, senin, benim gibi deprem zede böyle olunca , hepimiz bir birimize yardımcı olmamız gerekiyor.. birlik içinde dayanışma içinde olmamız gerekiyor..
Büyük hatalardan biri de şu oldu: Bizim mahalle böyle yıkıldı diğer mahalleleri gezeyim diye arabasına binen sokakları caddeleri tıkaması ile Ambulans, kurtarma ekibinin gelmesini geciktirdi.. Deprem sonrası herkes evinde kendi sokağında yardım yapmalı gezme işini üç beş gün sonraya bırakmalıdır..
Enkaz başında toplanmak : Kurtarma ekiplerine zor anlar yaşatıyor.. alanı açarak fiziksel bir katkımız yoksa enkazın üzerine çıkmak veya orta toplanmak büyük hata, enkaz altındaki kişinin ölümüne sebep oluyoruz..
Acımızdan öldük gibi : iş yeri yağmalayan, bu konuda gaz veren kişilerin gazına gelmeden , esnafın malına da hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor, neticede aynı şehirde yaşıyoruz yüz yüze bakacağız, sakin olup komşularımızın malını da korumalıyız bu bu hataları çok fazla yaptık siz yapmayın diyorum..
365 gün sonra 6 Şubat 2024 Sabah saat 04 17
Deprem Şehitlerimize Allah’tan Rahmet Diliyorum..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi