ULUSLARARASI KURULUŞLARIN AFRİN HAREKÂTINA TEPKİSİ

 Avrupa Birliği – Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ilk önce bu operasyonla ilgili yorum yapmayacaklarını söyledi. Ertesi gün ise, gelişmelerden son derece endişeli olduğunu ve Türkiye'deki yetkililerle görüşmeler yapacağını söyledi. Nüfusun askeri faaliyetlerden etkilenmemesine özen gösterilmesini, operasyonun IŞİD'e odaklanmasından emin olunmasının gerektiğini belirtti. Ayrıca operasyonun, 2016 Cenevre Suriye barış görüşmelerinin devam etmesine ciddi zarar verebileceğini söyledi.

Kati Piri ise, Türkiye ve AB'nin farklı öncelikleri olduğunu belirtti. IŞİD'in Avrupa Birliği için öncelikli olduğunu ama Türkiye için hiçbir zaman öncelikli olmadığını; PKK'nın ise, tam tersi, AB için önceliksiz olduğunu ama Türkiye için öncelikli hedef olduğunu söyledi.

Ki; bu sözleri, AB Bakanı Ömer Çelik tarafından ağır şekilde eleştirilmiş ve "Piri'nin söylediklerinin ciddiye alınmayacağı" ifade edilmiştir.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de Piri'nin yorumunu "İkiyüzlülüğün itirafı" şeklinde yorumladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı - Türkiye hükûmetini sosyal medya kullanıcılarının operasyonları eleştirdiği gerekçesiyle gözaltına almalarını kınayan bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hükümetin aldığı kararlara katılmamak hapis cezası ile cezalandırılmamalıdır. Çatışma veya savaş zamanlarında bile ifade özgürlüğüne saygı gösterilmelidir" ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Parlamentosu - Türkiye'ye Afrin'den çekilmesi çağrısı yapan bir karar tasarısı yayınladı. Kararda operasyonunun Suriye'de çatışmaya yeni bir boyut eklediği, ülkedeki iç dengeler ve çözüm çabaları üzerinde olumsuz etki yarattığı, sivil kayıplar olduğu ve ek insani kaygılar gündeme getirdiği savunuldu. Türkiye'den operasyonunu durdurması ve Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanımlanmış grupların yenilmesine yoğunlaşması talep edildi. İlgili oturum öncesinde ise, Recep Tayyip Erdoğan "Boşuna heveslenmeyin, işimiz bitmedikçe oradan çıkmayacağız" açıklamasında bulundu. Türkiye'deki mülteciler ekseninde "Sen burada benden hangi yükü aldın da bunu söyleyebiliyorsun?" sözleriyle, Türkiye'nin kimseden emir almayacağını söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, raporu taraflı buldukları, AP'nin terör örgütlerine müsamaha gösterir bir sicile sahip olduğunu ve harekâtın meşru temellere dayandığı ile sivillerin gözetildiği ifade edildi.

Birleşmiş Milletler - Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Afrin'e yapılan operasyona müteakip Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi için acil toplantı çağrısında bulundu.

Bu çağrı Afrin özelinde değil, Suriye'deki genel insani durum üzerineydi. Toplantıda, Afrin konusu da tartışıldı ve üye ülkeler Türkiye'ye sakinlik çağrısı yaptı.

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre “Fransa, Türkiye’nin güvenliği, toprakları ve sınırları konusunda duyarlı." ifadelerini kullanarak, Esad rejiminin Suriye trajedisinde baş aktör olduğunu belirtti ve IŞİD'in bölgeden temizlenmesinin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

 NATO – Genel Sekreter Jens Stoltenberg, operasyonla ilgili olarak, Türkiye'nin terörizmden en fazla zarar gören NATO ülkelerinden biri olduğu gerçeği ışığında kendini savunma hakkının olduğunu ancak bunu yerine getirirken dengeli ve ölçülü olunması gerektiğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Esat BEŞER Arşivi