Abdullah  Şanlıdağ

Abdullah Şanlıdağ

Kahramanmaraş Valisi Ünlüer çözümden yana

Doğu Anadolu fay hattı üzerinde yer alan Kahramanmaraş 6 Şubat 2023 tarihinde çok büyük bir yıkım yaşadı. On binlerce konut yıkıldı, bir o kadar da can verdik.

Aslında yıkılan ve yok olan şehrin sadece beton arma konutları değildi. Şehrin kimliği, hafızası, ruhu ve edebiyatı da bir anlamda yok oldu. Maddi zararları onarmak kolay ama, manevi dinamiklerimizi yeniden ihya edebilmek için uzun bir sürece ihtiyacımız var. Öncelikle bu şehri imar ve ihya ederken hem siyasetçilerin ve hem bürokrasinin, hem de sivil toplum örgütlerinin elini taşın altına koymaları gerekiyor. Herkes üzerine düşeni yapar ve sorumluluk alırsa bu şehir tekrar ayağa kalkabilir. Valiler ilde devleti temsil eden bürokratlardır. Atanırlar, belli bir süre görev yapıp ayrılırlar. Eğer siyasiler, bürokratlar, kurum amirleri, STK'lar güzel çalışırsa aynı zamanda valinin elini güçlendirmiş ve işlerini kolaylaştırmış olurlar. Vali yalnız kalırsa ve destek görmezse yapabileceği hiçbir şey yok. Dolayısıyla bendeniz valiye sahip çıkmayı ve ona destek olmayı şehre sahip çıkmak olarak isimlendiriyorum.

 

Şehrimize yeni atanan ve görevine başlayan Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer ile Kahramanmaraş'ı, sorunlarımızı, depremi ve özellikle orta hasarlı binaların durumunun ne olacağını konuştuk. Öncelikle ifade edeyim ki sayın valimiz çözümden yana ve iyi niyetli bir insan. Masasının üzerinde hak sahipliği listesi yer alıyor. Şehre ne kadar kalıcı konut ve köy tipi deprem evleri yapılacaksa, hepsinin hak sahipliğine yönelik  çok ciddi çalışmalar yapıyor. Bir binanın gerçekten orta hasarlı ve güçlendirmeye müsaitse güçlendirilmesinden, değilse ve çürükse de yıkılmasından yana. Ancak orta hasarlı binaların güçlendirilmesi, ruhsatlandırılması konusunda Hayrettin Güngör başkanlığında bir heyetin çalışmalar yürüttüğünü, asıl sorumlunun analiz raporunu yapan firma olduğunu, belediyelerin vatandaşı mağdur etmemek için firmaların "güçlendirilebilir, yapı sağlamdır" dediği binalara yönelik izin raporunun ivedi olarak verileceğini ifade etti. Orta hasarlı binaların bir yıl içerisinde güçlendirilmesi  sürecinin ise 2023 Temmuz ayında başladığını, bitim sürecinde binanın işlemlerinin devam ettiği takdirde 6 ay daha uzatılabileceğini dillendirdi. Vali Ünlüer, şehrin sadece Önsen veya sadece Akyar bölgesine kaydırılması taraftarı değil. Bu şekilde olursa kentin hayalet şehre dönüşeceğini ve konteyner şehir olacağını ifade etti.. Yine sayın valimiz yerinde dönüşüme de çok sıcak bakıyor. Yapılacak kalıcı konutla hak sahipliği arasında ciddi bir açığın olduğunu, bu açığın ise yerinde dönüşüm projesi ile kapatılacağını ifade etti. Şehrin siluetinin, ruhunun, edebiyatının, ticaretinin yeniden eski şekline dönmesi için 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremde yıkılan çarşı merkezinin yeniden imar ve ihya edilmesinden yana. Vali Ünlüer, yapılacak konut veya iş yerlerinin 4 katı geçmeyeceği için, 4 kattan sonraki  hak sahiplerinin Önsen veya Akyar bölgesine taşınması taraftarı. Ticaretin merkezinin ve çarşıların yine önceki yerlerinde inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Vali Ünlüer, AFAD tarafından verilen konteynerlerin kalıcı konutlar yapılıp hak sahiplerine teslim edildiğinde hepsinin bir merkezde toplanacağını sözlerine ekledi. Bu konteynırların devlete maliyeti çok yüksek. Dolayısıyla depremzedelerin konteynerleri sağlıklı bir kullanmaları ve konutlarını teslim aldıklarında, konteynırları da bizzat AFAD İl Müdürlüğüne teslim edecekler.

Yaklaşık bir saat süren Vali bey ile sohbetimiz gayet verimli ve faydalı geçti. Biz gazeteciler için de Vali Bey'in güzel düşünceleri var. Kurum müdürleri;, yaptıkları icraatlar ve etkinlikler hakkında valiliğe bilgi vermek suretiyle basın mensuplarına demeç verebilirler dedi. Kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Vali Ünlüer'e başarılar diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Abdullah Şanlıdağ Arşivi