Elbistan- Afşin’de ki hava kirliliği ve doğalgaz sevinci

Gazeteciliğe ilk başladığım yıllarda Köylere elektrik verilirken medeniyetin nuru ifadesi çok kullanılırdı.

Doğalgaz için de “çevre dostu” dememizde bir sakınca yoktur sanırım.

Kahramanmaraş’ta doğup büyüyen biri olarak hava kirliliği ile tanışmaya başladığımız yıllar olarak 1982 ile 1995 arası dersek yanılmış olmayız.

Sonra Kahramanmaraş belediye Başkanı seçilen Ali Sezal 1993 ile 1999 yılları arasında çok ciddi mücadele etti.

Başarılı oldu da. Hakkını yememek lazım.

2002 sonrasında ise sosyal yardım kuruluşları tarafından dağıtılan kömürler ile Kahramanmaraş yeniden yaşanmaz bir şehir haline gelmeye başladı. Ta ki bunu 2013 yılına kadar yaşadık. Şimdi şehrin dört bir yanına doğalgaz hizmetinin verilmeye başlamasıyla birlikte çok yoğun bir hava kirliliğine maruz kalmıyoruz. Bunda rüzgarında etkisi büyük.

Kahramanmaraş kent merkezinde dağıtılan sosyal yardım kuruluşları kömürde biraz kalite arasalar ya da bunun takibi iyi yapılsa hava kirliliği gündemden düşer.

ELBİSTAN VE AFŞİN'DEN GÖÇÜ TERSİNE ÇEVİREBİLİR

Elbistan ve Afşin ilçelerimizde kış şartları daha ağır geçtiği için kışlık yakılan kömür ile ilgili eskiden yapılan sıkı denetimler tarih olunca sorun biraz daha büyüdü.

Kahramanmaraş’ta bir zamanlar kalitesiz kömüre izin verilmedi şehir tertemiz olmuştu. Şimdi o eski günleri doğalgaza rağmen yeniden yakalayamıyoruz. Umarım bu konuda yerel yöneticiler olumlu adımları atarlar.

Gelelim kuzey kazalarımıza.

Hava kirliliği nedeniyle Elbistan ve Afşin’den ekonomik imkanı olan aileler birer ikişer doğup büyüdükleri yerlerden ayrılıyorlar.

Kahramanmaraş kent merkezinde Elbistanlı, Afşinli çok büyük bir nüfus barınıyor. Bunu sadece iş olanakları noktasında bakmamız doğru değildir.

Emekli olan aileler daha çok başka şehirlere göçüyor. Buna gerekçe ise hava kirliliği olarak dile getiriliyor.

Elbistan ve Afşin’de kent merkezinde olduğu kadar Suriyeli yaşamıyor. Her iki ilçe de de doğalgaz tamamen verildiğinde belki de göç tersine dönecektir.

Elbistan ve Afşin tarımsal üretim başta olmak üzere pozitif destekler verilmesi halinde daha hızlı bir büyüme gerçekleştirmeye müsait ilçelerimizdir.

Doğalgazın yaygınlaştırılması ile hava kirliliği azaldığında çeşitli sebeplerden dolayı göç eden vatandaşlar belki de tekrar doğup büyüdükleri yerlerine giderek tersine bir göç olayı da yaşanabilecektir.

Üniversitelerin bölümlerinin kurulması, Elbistan Organize Sanayi Bölgesi ve diğer çevresel etkileri de dikkate aldığımızda bunun mümkün olduğunu düşünüyorum.

İki ilçede tanıdığım dostlarım, akrabalarım son birkaç aydır hummalı bir şekilde evlerine doğalgaz tesisatları yaptırdılar.

Bu kış evin hanımları soba yakma derdinden kurtuluyorlar. Çevre ve insanın günlük hayatını kolaylaştırması bakımından büyük önem arz eden doğalgaz için emek veren herkesi başta Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve herkese teşekkür ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi