Edebiyatımızın Beyefendisi Hacı Ali Özturan Kahramanmaraş Edebiyat Sanat Derneğinde Anıldı

Kahramanmaraş Edebiyat Sanat Derneği, 2018 yılında kaybettiğimiz araştırmacı yazar Hacı Ali Özturan için, “Edebiyatımızın Beyefendisi” başlığı altında anma programı düzenledi. Hacı Ali Özturan, vefatından önce Edebiyat Sanat Derneği’nin kuruluşuna öncülük yapmış, kurucu yönetim kurulu başkanı olarak bir süre görev yaptıktan sonra vefat etmişti.

Kalabalık bir dinleyicinin katılımıyla gerçekleştirilen anma programı, Fevzi Küçük tarafından okunan Kuran-ı Kerim ile başladı. Daha sonra araştırmacı yazar Serdar Yakar, Hacı Ali Özturan’ın hayatını ve onun Köroğlu adlı eserini kaleme alma hikâyesini; Kahramanmaraş Edebiyat Sanat Derneğinin yönetim kurulu başkanı eğitimci yazar Ramazan Avcı, Hacı Ali Özturan’ın eserlerini ve edebî kişiliğini anlattı.

8980b4bb-554e-4e72-9229-da3683819aa6.jpg

“EKİM AYI ŞAİRLERİMİZİN YAPRAK DÖKTÜĞÜ AY OLDU”

Ramazan Avcı, programın açış konuşmasında  “Ekim ayı, çok değerli yazarlarımızın, şairlerimizin yaprak döktüğü ay oldu. Bahettin Karakoç, Nuri Pakdil, Hacı Ali Özturan ve son olarak da Ali İhsan Kekeç. Allah hepsinden razı olsun ve rahmetiyle muamele etsin inşallah.

Bugün, derneğimizin kurucusu ve onursal başkanı, edebiyatımızın beyefendisi araştırmacı yazar merhum Hacı Ali Özturan’ı anmak, yad etmek, onu yakından tanımak ve tanıtmak amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız.”  dedi.

8186d5d5-9bbd-4f90-977d-86d9b796ed02.jpg

ŞAİR VE YAZARLAR HATIRALARINI PAYLAŞTI

Daha sonra salonda bulunan katılımcılar Hacı Ali Özturan ile ilgili hatıralarını paylaştılar. Oğuz Paköz, Lütfi Bilir, Abdulhakim Eren, Ali Avgın, Alparslan Yurtsever, Maşide Dinçer, Vedat Ali Kızıltepe, Hanifi Yılmaz, Salman Kapanoğlu,  Celalettin Kurt, Fevzi Küçük, Tahir Görenli, Zekeriya Çakabey gibi şair ve yazarlar Hacı Ali Özturan ile ilgili duygu ve düşüncelerini, hatıralarını paylaştılar.

Hacı Ali Özal’ın oğulları Mustafa ve Ahmet’in de hazır bulunduğu programda duygusal anlar yaşandı. Program dualarla sona erdi.

YEREL KÜLTÜRÜMÜZE KAYNAK TEŞKİL EDEN ÇOK SAYIDA ESER ÜRETTİ

Ortaokul yıllarından bu yana hep yazar olmayı düşleyen Hacı Ali Özturan, lise ve üniversite yıllarında şiir yazmaya başlamış. 1979’da kısa öyküler yazmaya başladığında, yazdıkları; Türk Edebiyatı, Hisar, Erciyes, Küçük Dergi,  Doğuş Edebiyat, Dolunay, Alkış, Usare, Güzlek, Mevsimler gibi çağının önemli dergilerinde yayımlanır.  En büyük muradı olan Maraş Ağzı Köroğlu hikâyesini kaleme alır. Kahramanmaraş’ın kaybolmak üzere olan değerlerini derler, öykü ve roman üzerine yoğunlaşır ve bu konularda telif eserler verir.

9b215152-13c2-494b-b5f4-3ab8a375c6ef.jpg

Hacı Ali Özturan’ın yerel kültürümüze kaynak teşkil edebilecek; Kurtuluş Öyküleri, Maraş Ağzı Köroğlu, Maraş Merkez Ağzı, Kahramanmaraş’ta Çocuk Oyunları, Eski Maraş’ta Örf Adet Ve İçtimai Yapı (Y. Alparslan ile), Eski Maraş’ta Aile Ev Ekonomisi Ve Zahra (Y. Alparslan ile), Maraş Merkez Ağzında Kullanılan deyimler, Kanla Gelen Madalya (Roman), Puslu Anılar Çiçekçisi (Anı yazı), Kahramanmaraş Mutfağı, Maraş’ın Destansı Kurtuluşu (Çocuklar için), Yarım Fincan Sıcak Su (öykü) gibi çok sayıda eser kaleme almıştı.

KAHRAMANMARAŞ EDEBİYAT SANAT DERNEĞİNİN ONURSAL BAŞKANI

Hacı Ali Özturan, üretken bir yazar olarak edebi kişiliğinin yanı sıra; gönül dünyası geniş, birleştirici bir yapıya sahip, güler yüzlü, nezaket sahibi, beyefendi kişiliğiyle derviş ruhlu nahif bir insandı. Şiirin başkenti kabul edilen Kahramanmaraş’ta şairliğin ve yazarlığın sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla kurulan Kahramanmaraş Edebiyat-Sanat Derneği’nin kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmakta iken yakalandığı covid-19 hastalığı sonucu 12 Ekim 2020 de hayatını kaybetti. Fatihalarımız onunla olsun diyoruz. Takdiriilâhî böyleymiş, Allah rahmet eylesin mekânı cennet olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi