Dört Şehir Yıkılıyor !

Şehirden kaçarak : Bu şehirler ayağa kalkmaz !YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar “YÖK'ün, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki üniversiteler için  fiziksel durumları, şehirdeki barınma imkanları gibi etkenler göz önünde tutularak fakülte ve yüksekokullar bünyesindeki ön lisans ve lisans programlarında hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağını, enstitüler bünyesindeki lisansüstü programlarda anabilim dalı, program bazında yüz yüze veya uzaktan öğretim yapılacağını üniversite senatoları karara bağladı.

Dört ilimizin üçünde durum nedir bilemiyorum ancak kendi ilim Kahramanmaraş’ta 450 bin Kahramanmaraşlı şehir dışında yaşıyor, şehir ayağa kalkması 3 yılmı ? 5 yıl mı ? Sürer orasını bilemiyorum ama bu şehirden giden insanlarımız orda iş kuracakları için Kahramanmaraş dönüş yapmazlar.. Diğer iller içinde öyle..

Sağlam mı ? Çürük mü ? Ne olduğunu bilemediğimiz binalar yıkılıyor insanlar şehri terk ediyor.

Bugün Hastanelerden doktorların kaçtığını başka illere gittiğini görüyoruz. Sebebi fiziki mekân yok, şehrimizi terk edilmesi olarak öne çıkıyor.

Öğrenci gelmesin, memur gelmesin, esnaf çalışan kaçıp gitsin, peki bu dört şehri biz nasıl ayağa kaldıracağız bir bilen var mı ?

Dört ay sağlık müdürsüz geçiren Kahramanmaraş’ta sağlık tesisleri çöktü yıkıldı bitti.. Yeni hastane ihaleleri yapılacak acil durum hastaneleri ise Şubat 2024 de açılması planlanıyor. Yağmur, Kar, Soğuk ve hava şartları sebebi ile belki Mart 2024 bulacak o güne kadar Kahramanmaraş’ta doktor kalırsa tabi..

Çile çekmeden bal yemek mümkün değil..

Gelin bu şehirlerin çilesini, öğrencisi polisi, askeri, memuru, esnafı yöre halkı çalışanı emeklisi ile birlikte çekelim. Kaçarak bir yere varamayız ?

Şehir de nüfus olmaz ise: Fırıncı ekmeği kime satacak? , iş yerleri ve Fabrikalar çalışacak personeli nereden bulacak ?, Müteahhit firmaları inşaat ustası ve işçisini nereden bulacak ? Hepimiz zincirle birbirimize bağlı olduğumuzu lütfen unutmayın!...

Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay, kısmen Osmaniye ilimizden başka illere göç edenlere sesleniyorum: Lütfen şehrinize dönün evinize, iş yerinize, bağınıza sahip çıkın..

Dostlarla şöyle biraz bağları gezdik, özellikle Şehir de oturup köylerden bağ bahçe alanların yerlerinin bakımsız olduğunu bu sene hiç gelmediklerini gördük, böyle devam eder giderse yıllarca emek verilen bağlar kuruyacak.. Son sözüm Usta İzzet Altınmeşe den:

Asr-ı gurbet harap etti köyümü

Bülbül gitti baykuş konmuş

Bir ev burda bir ev karşıda kalmış

Hele bakın bizim eve ne olmuş

Kırk senelik ağaç kurumuş kalmış

Gel hele gel hele gel hele

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi