Esat BEŞER
Bu Gece, Kadir Gecesi
İslâm İnancı’na göre, Kur’ân-ı Kerim, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla, Hazreti Muhammed’e Kadir Gecesi’nde vahyedilmeye başlanmıştır.
Kadir Sûresi
Kadir Gecesi’nden Kadir Sûresi’nde bahsedilmiştir:
“Şüphesiz ki; biz, Kur’ân-ı Kerim’i Kadir Gecesi’nde indirdik.”
“Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır.”
“O gecede, Rablerinin izniyle, melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler.”
“O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna dek.”
Zaten, bu sûrede, Kur’ân-ı Kerim’in indirildiği Kadir Gecesi’nden bahsedildiğinden dolayı, bu sûreye Kadir Sûresi denilmiştir.

Bin Aydan Daha Hayırlı
Dahası, Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilmiştir.
Kadir Gecesi’nin değerlendirilmesi / ihyasıyla ilgili olarak, Nebi’den bir dua dışında herhangi bir ibadet tavsiye edilmemiştir.
Hazreti Âişe’nin (Radıyallâhu Anhâ) bildirdiğine göre, Allah’ın Elçisi, Ramazan Ayı’nda, diğer aylardan daha çok ibadet ederdi.
Son on günde ise, ibadetlerini biraz daha arttırırdı. Geceleri ihya ederdi.
Ailesini de geceyi ihya etmeleri için uyandırırdı.

“Nasıl Dua Edeyim?”
Bir gün, Hazreti Âişe (Radıyallâhu Anhâ), Resûlullah’a, “Ey Allah’ın Elçisi! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu anlarsam, o gece, nasıl dua edeyim?” diye sormuş.
Resûlullah da “Şu duayı oku” diye buyurmuştur:
“Allahım! Sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet!”
İlk Vahiy
İslâm İnancı’na göre, Allah, Kur’ân-ı Kerim’in ilk ayetlerini, Cebrail aracılığıyla, İslâm Dini’nin Peygamberi Hazreti Muhammed’e Nur Dağı’nda göndermiştir.
Keza, Hazreti Muhammed, 40 yaşına yaklaştığında, toplumdan uzaklaşarak, Mekke’nin kuzeyinde, Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda inzivaya çekilmeyi ve bu mağarada vakit geçirmeyi âdet edinmiştir.
Öyle ki; bu durum, bir – iki yıl devam etmiştir.
610 yılında, bir Ramazan Gecesi (Kadir Gecesi), hırkasına bürünüp, Hira Mağarası’nda, tefekküre daldığında, Hazreti Muhammed, ilk vahyi almıştır.

Muzdarip Ama Gururlu
04 Mayıs 2026 Pazartesi 10:501 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
02 Mayıs 2026 Cumartesi 12:22Kurtsatar’dan Tarihsel Gerçekler!
27 Nisan 2026 Pazartesi 10:43Kurtsatar’ın Tarihe İlişkin İzdüşümü
24 Nisan 2026 Cuma 18:01Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan 2026 Perşembe 16:03Okul Saldırıları Dünya Basınında
21 Nisan 2026 Salı 14:53Okullarımızda Silahlı Saldırı
17 Nisan 2026 Cuma 08:30Üretim ve İletişim
13 Nisan 2026 Pazartesi 14:19Kültür
08 Nisan 2026 Çarşamba 09:22Tiran Gezim
30 Mart 2026 Pazartesi 12:54

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.