Beşen Mahallesi Yahut Susuz Yaz

Geçen kış ülkemiz fazla yağış almadığı için bazı bölgelerde kuraklık ve su sıkıntısı daha yazı yarılamadığımız şu günlerde kendini göstermeye başladı. Bu durum, elbette sadece insanları tehdit etmiyor; yeraltı ve yerüstü su kaynaklarından beslenen bütün canlıları da etkiliyor.

Ülkemizin en fazla su kaynaklarına sahip olan şehrimiz bile(!!) kuraklık tehdidi ile karşı karşıya... Fakat kaynakların yanlış kullanımı ve denetimsizlik(!!) bu durumu hızlandırıyor. Örneğin "her akar suyu potansiyel enerji kaynağı olarak görme"nin yanlışlığını hep birlikte yaşıyoruz. Kuraklığı bahane eden bazı HES'ler, başına buyruk davranarak dere yataklarına yeterli olan suyu bırakmadıkları için toplu balık ölümleri yaşanıyor. Bu konuda vatandaşlarımızdan çok ciddi şikayetler var!

Ama bazı yerler var ki kuraklık olsun olmasın susuzluk bitmiyor. Çünkü devlet oralardan bi' haber... "İhmal" ve "gayri eşit hizmet" yüzünden her yaz su sıkıntısı ile karşı karşıya kalmaktan kurtulamıyor.

Bunlardan biri de Beşen...

***

Beşen; Onikişubat İlçe Merkezi'ne 76 kilometre ve Ilıca'nın en yakınındaki mahallelerden biri. Aynı zamanda çok dağınık bir yerleşim yeri. Mahallenin bir ucu Ilıca'ya dayanırken, diğer ucu Kısık Vadisi'ne kadar uzanıyor. Sırasıyla; Akgül, Akfakı, Abbaslar, Beşen, Demirkapı ve Mırolar obalarından oluşuyor. Merkez Beşen ve Demirkapı obalarına geçtiğimiz yıllarda devlet tarafından bir projeyle su sağlandı. Ancak, Demirkapı'ya vurulan kuyular kurumuş durumda. Akfakı dışındaki diğer obalarda da nispeten su sıkıntısı yok. Ancak Akfakı'da her yıl yaşanan su sıkıntısı bu yaz "had" safhada.

Bahar aylarında damlayarak ancak akan çeşmeler şimdi suya hasret. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler perişan.

20 Hanenin bulunduğu obada insanlar, hayvanlarını bile sulamakta sıkıntı yaşıyorlar. Sularının içilmesine izin verilmeyen kuyuların çoğu kurumuş durumda. O yüzden, şu âna kadar kurumayan ve insanların kendi imkanları ile açtıkları kuyulardan çıkan sular ancak bahçelerini sulamakta kullanılıyor. Hal böyle olunca insanlar içme suyu ihtiyaçlarını (imkanı olanlar) en yakın yerleşim yeri olan Ilıca'dan bidonlarla sağlıyorlar!

İmkanı olmayanlar ise hiçte sağlıklı olmayan su kaynaklarından ihtiyaçlarını karşılamaya çalışarak hayat mücadelesi veriyorlar.

Mahallenin, acilen bütün yerleşim alanlarını kapsayacak şekilde, sağlam ve kalıcı kaynaklardan beslenen suya ihtiyacı var. Gözler, Büyükşehir Belediyesi'nin çiçeği burnunda kurumu KASKİ'de...

Diğer yandan Ilıca'da bulunan ve 14 mahalleye hizmet vermeye çalışan KASKİ görevlilerinin de bazı sıkıntıları var. Bu insanlar Büyükşehir Belediyesi adına arızaya gittikleri mahallelerde, KASKİ araç vermediği için kendi araçlarını kullanıyorlar. Yani kendi ceplerinden yakıt parası harcayarak devlet adına hizmet yapmaya çalışıyorlar.

Umarım buna benzer sorunlar ve tabiî ki Beşen Mahallesi'nin su sorunu bir an önce çözülür.

***

Bitirirken;

Ramazan-ı şerifleriniz mübarek olsun. Allah (cc) tuttuğunuz oruçları kabul etsin. Unutmayın; oruç tutmayan iftarın güzelliğini anlayamaz. Sözümüz "mazeretsizler"e tabi!

Yoksa kimsenin oruç tutup tutmadığı bizi ilgilendirmez, sadece üzer!

Sevgiyle kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veli KARALAR Arşivi