AKILSIZ KİŞİNİN HAYVANDAN FARKI NEDİR?

Akıl en mühim şeydir. Kainatta insana verilmiş en kıymetli hediye akıldır. Akıl insanı diğer varlıklardan ayıran en temel özelliktir. İnsan dışında neredeyse tüm varlıklar belli bir düzen içinde aynı şeyi tekrar etmektedir. İnsan ise yeni durumlara göre yeni çözümler üretmekte ve değişen şartlara uyum sağlamaktadır.

Dünya belki de milyonlarca yıldır aynı güneşin etrafında dönmektedir. Bitkiler, kışın uykuya dalarken doğa da ki her şey kendini mükemmel bir biçimde tekrar etmektedir.

Ünlü düşünür Farabi'ye göre insan davranışları dışında kainatta var olan tüm eylemler ve durumlar iyidir.

Çünkü bir seçim söz konusu değildir.

Bir aslan "ben bundan sonra ot yiyeceğim diğer canlılara saldırmayacağım." diyebilir mi? Ya da bir kurt koyuna saldırmaktan hapse atılır mı?

Bir gün Hazreti İbrahim Aleyhisselam çobanlık yaparken koyunların bir kısmını kurtlar boğmuş. Hazreti İbrahim "Ya Rabb'im Sen bu kurtları ıslah eyle" demiş. Sabah tüm kurtların öldüğünü gören Hazreti İbrahim "Allah'ım senden ıslah eylemeni istemiştim, bu kurtlar ise ölmüş." deyince Allah-u Teala "Ey İbrahim kurtların ıslahı böyle olur." diye vahyetmiş.

Kurt doğası gereği vahşidir, bu nedenle ıslahı mümkün değildir fakat insan akıllı bir varlıktır. Düşünerek her işin iyisini, doğrusunu bulabilir.

En ahmak, en cahil insanlar bile menfaatini biliyor, düşünüp yapıyor.

Bir gün bir adam, bir deliyi sinirlendirmek, onunla eğlenmek için deli numarası yapmak istemiş. Delinin karşısına geçip hareketler yapmış. Deli oralı olmamış, adam bende deliyim diye bir onun karşısında yolun ortasında oturmuş. Hava güneşli ve sıcakmış deli, deli olmayan adama "sen deli değilsin" demiş. Adam "nereden anladın" deyince; "deliler güneşte oturmaz" demiş. Deliler bile menfaatini bilip anlarken biz akıllı geçinenlere ne oluyor da düşüncesizce hareket ediyoruz?

Geleceğimizin temellerini bu gün atabiliriz.

Bu gün ne ekersek yarın onu biçeceğiz.

Bu yüzden akıl çok önemlidir.

Akledelim, düşünelim, okuyalım, araştıralım, danışalım ve öyle karar verelim.

Beynimizi, ruhumuzu uyuşukluktan kurtaralım.

Bir hayır yapmak için çalışalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Murat Çolak Arşivi