M.Fatih ERDOĞAN

M.Fatih ERDOĞAN

YETMEZ AMA EVET

Şükürler olsun Rabbime, tamamen olmasa bile covid belasının yayılma hızı oldukça yavaşladı. 1 Temmuz 2021 Perşembe günü saat 05.00’ten itibaren hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma ile buna bağlı olarak uygulanan şehirlerarası seyahat kısıtlamaları sona erecek ve belirtilen tarihten itibaren sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanmayacak.  

Tüm iş kolları ve faaliyet alanlarında, salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde kendi iş kolu/faaliyet alanı için belirlenmiş tüm tedbir ve esaslara uyulması kaydıyla kısıtlamalar sona erecek. 

Faaliyetlerine ara verilen sinema salonları, 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren faaliyet gösterebilecek. Yeme-içme yerleri ve lokantaların açık veya kapalı alanlarında kişi sayısına dair kısıtlamalar kaldırılacak. Kahvehane veya kıraathane adıyla faaliyet sürdüren işyerlerinde iskambil (kâğıt) ve okey (taş) vb. oyunları oynanabilecek. 

Özetlersek, sokağa çıkma kısıtlamalarının sona ereceği 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren tüm iş yerleri; ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiş olan açılış-kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecekler.

Halihazırda konaklama tesislerinde saat 22.00’de, diğer yerlerde ise saat 21.00’de sona eren müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren saat 24.00’e kadar yapılabilecek.

Park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerler için uygulanan kısıtlamalar da 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren kaldırılacak.

Nargile salonu/kafesi gibi isimlerle faaliyet sürdüren iş yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmeye devam edilecek ve konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacaktır. 

STK’lar, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kooperatif ve birliklerin genel kurul dahil geniş katılımlı tüm etkinlikleri ile her türlü toplantı, gösteri veya yürüyüşleri için halen geçerli olan kişi başına asgari açık alanlarda 4 m², kapalı alanlarda 6 m² yer ayrılarak yapılmasına dair uygulama aynı şekilde sürdürülecektir.  

Nikah ve Düğün merasimlerinde; yiyecek/içecek ikramı ve canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00’e kadar yapılabilecektir. Yeni bir tavsiye kararı alınıncaya kadar düğün ve nikâhlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teşkil etmeyecek şekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecektir. 

Nikâh/düğün merasimlerinde (kapalı yerler için halen uygulanmakta olan kişi başına asgari 6 m² yer bulunması şartı dışında) katılımcı sınırlamasına gidilmeyecektir. Köy düğünlerine 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren izin verilecek olup, belirtilen tarihten itibaren sokak düğünlerine (il, ilçe ve beldelerde) izin verilip verilmeyeceği İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarında kararlaştırılacaktır. Sünnet, nişan ve kına gibi etkinliklere ise daha önceden duyurulduğu üzere 1 Temmuz 2021 tarihinden sonra izin verilecektir. 

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere kişi başına asgari açık alanlarda 4 m², kapalı alanlarda 6 m² yer bırakılmak ve Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecektir. 

Alınan kararlardan mutluluk duymamıza rağmen ‘YETMEZ AMA EVET’ diye haykırıyoruz. Sağlık Bakanımız; ‘18 yaşından gün almış kişilerin aşı olabileceğini’ bildirdi. Gençlerimizin ve sonrasında daha küçük yaş guruplarının aşılanmasıyla birlikte tüm kısıtlamaların kaldırılacağı günü de göreceğiz inşallah.

Her şeye rağmen ‘Maske, Mesafe ve Temizlik’ kuralından taviz vermeyelim. Çevremizde aşı günü/sırası geldiği halde aşı yaptırmayan kim varsa, aşı olmaları hususunda çaba sarf edelim. Bu kardeşlerimizin, evlatlarımızın aşı olmama gerekçelerini dinleyip onları çekincelerinin doğru olmadığına ikna edelim. Allah bizleri her türlü bela ve musibetlerden korusun inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M.Fatih ERDOĞAN Arşivi