Yalçın Özalp ve Deli Sorular

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu fevkalade çalışmalara imza atıyor.

Platform; on beş günde bir bu kapsamda,“Salı Söyleşileri” adı altında Öğretmenevi Kıraathanesi’nde, alanlarında “isim” yapmış kişileri üyeleri ile buluşturuyor.

Başkan, değerli insan Sayın Ahmet Kolutek’in başarılarını ve platformun diğer çalışmalarını başka bir yazıda daha genişçe ele alacağız inşallah...

***

Geçen hafta gerçekleştirilen söyleşinin konuğu Tarihçi Yazar Doçent Dr. Yalçın Özalp’tı…

Tabi konuk tarihçi olunca ve “Kurtuluş Haftası”na da girince söyleşinin konusu da “Maraş Kuvayı Milliye”oldu.

Yalçın Özalp Hoca’yı ilk kez yakından izleme ve dinleme fırsatı buldum. Hoca; dolu dolu, hırçın, agresif, şakacı, huysuz, kendinden çok emin, iddialı ve de ihtiyar... İlk edindiğim intiba bu!

Bu şehirde birçok kişinin hocası… Bine yakın makalesi ve yedi kitabı ile kıymetini bilemediğimiz, burnumuzun dibindeki “Yürüyen Dev Bir Tarih”.

“Belgesiz konuşmam” diyor. Ki, yanından ayırmadığı belge dolu çanta ve flash bellekler bunun en bariz göstergesi!

“Huysuz İhtiyar”, söyleşinin “Kuvayı Milliye Maraş” konusuna pek sadık kalmasa da, yakın tarihle ilgili anlattıkları ve her cümlenin sonuna eklediği “n’otucuk?” sözcüğü kafamda “Deli Sorular” oluşmasına neden oldu.

Şimdi okuyacaklarınızı daha önceden duyanlarınız olsa da; “Maraş Tarihi”nin “adam akıllı” tekrar ele alınması gerektiği koskocaman bir gerçek!

***

Gel gelelim “Deli sorular”a;

Evliya Çelebi’nin (1635) Seyahatnâmesi’ni tahrif ederek, Maraşlı bazı kişileri oğlancılıkla suçlayan ve Yalçın Özalp’in “Ne yazık ki öğrencim!” dediği Maraşlı tarihçi kimdir?

“Osmaniye Mutasarrıfı”yken, Maraş’ı işgale gelen Fransızlar’ın önüne düşüp Maraş’a getiren; sonra Fransız birliğinin başında kaleye Fransız Bayrağı çeken; yetinmeyip, tekrar Türk Bayrağı çekmek isteyenleri “ikna” etmeye kalkışan; daha sonra da halktan kaçarak bir paşanın evine sığınan ve hasıra sarılarak Maraş’tan kaçırılan; bize ise “gazi” olarak yutturulan “Çerkez Ahmet” kimdir?

Geçmişte Maraş’ta zakkum ağacı yetiştiren aileler kimlerdir ve bunlar halen “zakkum sevmeye” devam etmekte midirler?

Biri “Yenicekale Merkez Kilisesi”nin olmak üzere, geçmişte Maraş’ta bulunan iki kilisenin beşer tonluk çanları nerededir ve bunların “yüzde yirmisi altın” mıdır? (Ya da “mıydı?”)

Fransız’a ilk kurşunu sıktıktan sonra Sütçü İmam’ın “Elbistan’a kaçtığını” yazan tarihçi kimdir?

Sütçü İmam’ın kaç tabancası vardır ve ilk kurşunu attığı tabancanın markası nedir?

Gerçek adı “Hacı İmam”ken, Sütçü İmam’ın Anıtkabir’deki heykelinin altında neden “Ali” yazar? (Ve kimse bu duruma halen(!!)“müdahale” etmez?)

Aslında “ufak tefek” bir adam olan Sütçü İmam; heykeli yapılırken neden iri yarı (Erol Taş ölçülerinde) bir adam olarak yapılmıştır, yapılma gereği duyulmuştur?

Bayandan “gazi” olmaz mı, ya da Maraş’ta neden hiç bayan gazi yoktur?

Senem Ayşe’nin kocasının mezarı neden yoktur ve şehitlikte sadece bazılarınınki yazılıyken bütün şehitlerimizin isimleri neden yazılmamıştır?

1963 Yılı’na kadar Maraş’ta görev yapan Ermeni asıllı “Gavur Ebe” kimdir? Kimler bu “ebe”nin eline doğmuştur? Bu kişinin ailesi Maraş’tan tamamen gitmiş midir?

Tarihte Maraş’ta “Cizvit Mektepleri” açılmış mıdır? Açılmışsa, çok yakın geçmişteki FETÖ’cüler tarafından açılan Kahramankent Kolejleri “Günümüzün Cizvit Mektepleri” midir?

1915 Yılı’nda Suriye’ye sürgüne gönderdiğimiz Ermeniler arasında, bugün sözde “savaştan kaçarak” tekrar Maraş’a gelip yerleşen aile var mıdır?

Musul’u 1936 Yılı’nda 35 bin (500 bin biliyorduk!!) altın karşılığında İngilizler’e satan vatan haini kimdir?

Yalçın Özalp’ın cebinde flash bellekte gezdirdiği ve “Telif hakkı istemiyorum” dediği, “Maraş Milli Mücadele Tarihi Üzerinde Yapılan Tahrifat” isimli 1422 sayfa kitap neden bastırılmıyor? Kimleri rahatsız ediyor?

1 Haziran 1994’te, (Cumhuriyet Gazetesi: Gaziantep-Kahramanmaraş) “Okulda propaganda yapıyorlardı, şeriatçı öğretmenlerin yerleri değişti.” ve “Kahramanmaraş’ta yurtta kalan kız öğrenciler hakkında, vesikalı fahişelerin bunlardan daha şerefli olduklarını söyleyemeye bile gerek yok.” diye yazan ve şimdilerde“baş tacı”edilen “okutman”kimdir?

Çanakkale’de hiç savaşmayan Ruslar neden anıt mezar yapmak (8 Aralık 2016) istiyor ve hükümet tarafından buna ne cevap verilmiştir?

***

“N’otucuk?”…..

Madem Kaharamanmaraş’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü’nü kutluyoruz ve madem “KAHRAMAN”ız…

Son soru da bununla ilgili olsun:

Maraş’a “KAHRAMAN” unvanını ilk kullanan kişi kimdir?

Hoşçakalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Veli KARALAR Arşivi