Mesleki Sorunların Gölgesinde Muhasebeciler Haftası Ardından

“ Muhasebeciler Günü “ 1989 yılından beri, her yıl bir mart gününde kutlanıyordu. Çıkarılan yasa ile üç yıldan beri 1- 7 Mart günleri “ Muhasebeciler Haftası “ olarak kutlanmaya başlandı.

TÜRMOB çatısı altında örgütlenen,  ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odalarına kayıtlı 95 bin meslek mensubu, 16 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 260 bine ulaşan çok geniş bir camia ile ülkemizin en etkin mesleki sivil toplum teşekküllerinden biridir.

MALİ MÜŞAVİRLERİN MESLEKİ SORUNLARI

Meslek mensupları bu yılda “Muhasebe Haftalarını” mesleki sorunlarının gölgesinde kutladılar. Hafta münasebeti ile Mali Müşavirler her ortamda kronikleşen sorunlarını duyurmak istediler. Bu sorunları SMMM Odası başkanı Arif Şen özetle şöyle sıraladı;

“Mali Müşavirlerin en önemli sorunu tahsilat yapamama sorunu. Muhasebe ücretini alsa da, almasa da serbest meslek makbuzu kesmek zorundalar. Makbuz kesildiğinde ise alamadığı paranın % 18 KDV sini dönemi içerisinde ödemek zorunda. Bu sorunun giderilmesi için;

Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18'den %8'e indirilmeli. Muhasebe ücretleri Maliye bakanlığınca tahsil edilmeli. Mükellefler muhasebe ücretlerini kendi vergileri ile birlikte vergi dairelerine yatırmalılar. Meslek mensupları da alacaklarını Maliye bakanlığından almalılar. Ayrıca bu sorunlarla birlikte;

-Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak zamana endeksli ücret tarifeleri uygulanmalı,

-Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmeli.

-Meslek mensuplarına, serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmeli.

-Mali Müşavir ofislerinde çalışan stajyerler için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalı.

-Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir.

-Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir.”

VALİ HAKAN GÜVENÇER VE DİĞER KURUM AMİRLERİ ZİYARET EDİLDİ

Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası da 1 – 7 Mart günlerinde “Muhasebeciler haftasını” çeşitli etkinliklerle kutladılar. SMMM Odası başkan Arif Şen, ikinci başkan Abdullah Kalın, Aydoğan Düzgüner ve diğer yönetim ekibi ile birlikte, Sayın Valimiz Mustafa Hakan Güvençer’i makamında ziyaret ederek haftaya başladılar. Sayın Valimiz samimi temennilerle oda başkanı Arif Şen nezdinde bütün meslek mensuplarına başarılar dileyerek, Muhasebeciler haftasını kutladılar.

Ayrıca; Büyükşehir belediye başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Dulkadiroğlu belediye başkanı Necati Okay, 12 Şubat belediye başkanı Hanefi Mahçiçek, Vergi dairesi başkanı Abdullah Coşkuner, Vergi denetim kurulu grub başkanı Nuh Ateş, Defterdar Mehmet Ay, SGK il müdürü İsmail Balakan, İşkur il müdürü Ali Yüce makamlarında ziyaret edilerek karşılıklı iyi dileklerde bulunularak “Muhasebeciler haftası” nı kutladılar.

Daha sonra Vergi dairesi başkanı Abdullah Coşkuner ve daire müdürleri,  vergi denetim grub başkanı Nuh Ateş ve defterdar Mehmet Ay, SMMM Odasına iade-i ziyarette bulunarak haftayı kutladılar.

MALİ MÜŞAVİRLER İÇİN MEVLİD-İ ŞERİF OKUNDU

SMMM Odasınca geçtiğimiz yıllarda başlatılan mevlit okutma geleneği bu yılda devam etti. Geçtiğimiz Cuma gecesi Hz. Yunus Camiinde yatsı namazı sonrası “Vefat eden meslek mensuplarına ve üyelerinin geçmişlerinin ruhu için Mevlid-i Şerif proğramı” tertiplediler.

Mevlit sonrası cami çıkışında, araç içerisinde taze yapılan halka kıvrım tatlıları cemaate ikram yapıldı.

ESKİ ODA BAŞKANLARI UNUTULMADI

Hafta içerisinde etkinlik proğramı çerçevesinde eski Oda başkanları unutulmadı. Mehmet Gümüşer, Fahri Gemci, Ejder Odunkıran ve Abdulkadir Güzeldemirci ofislerinde ziyaret edilerek çiçek takdim edildi. Karşılıklı güzel temennilerde bulunuldu.

Oda temsilcileri daha sonra 26 yıldan beri rahatsızlığı nedeni ile mesleğini icra edemeyen, Mali Müşavir Lutfi Sağer’i evinde ziyaret ederek muhasebeciler haftasını birlikte kutladılar.

GAZİANTEP SMMM ODASI İLE FUTBOL MÜSABAKASI

Muhasebeciler haftası etkinlikleri çerçevesinde Kahramanmaraş SMMM Odası mensuplarından oluşan futbol takımı Geçtiğimiz cumartesi günü Gaziantep’e giderek Gaziantep SMMM Odası mensupları ile halı saha futbol müsabakası yaptılar.

Gaziantep SMMM Odası başkanı Hüseyin Özbay, Kahramanmaraş’lı meslektaşlarını Gaziantep’te misafir etmekten mutlu olduğunu belirterek muhasebeciler haftasını kutladılar.   SMMM Odası ikinci başkanı Abdullah Kalın ve Yönetim kurulu üyesi Aydoğan Düzgüner Gaziantep SMMM Odası başkanına teşekkür ederek Gaziantepli Mali Müşavirleri rövanş müsabakası için Kahramanmaraş’a davet ettiler.  

İKİNCİ BAŞKANI ABDULLAH KALIN’IN GAYRETLERİ GÖZ DOLDURDU

Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ikinci başkanı Abdullah Kalına Oda faaliyetlerinde ve Muhasebeciler haftasında gösterdiği gayretler ile dikkat çekti.

Bilindiği üzere Abdullah Kalın SMMM Odasının her etkinliğinde ve organizasyonlarında başarılı çalışmaları ile biliniyor. Bu yılda hafta boyunca yapılan bütün organizasyonlarda başkan Arif Şen’in yanında yer alarak, başarılı, dolu dolu bir ”Muhasebeciler haftası” yaşanmasına vesile oldu.

Bu vesile ile geçmiş “ Muhasebeciler Haftası”nı kutlar tüm meslek mensuplarına hayırlar getirmesini temenni ederiz.

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi