Mesleki Sorunların Gölgesinde “Muhasebeciler Haftası”

“ Muhasebeciler Günü “ 1989 yılında çıkan yasa ile 24 yıldan beri bir mart günü kutlanıyordu. Ancak muhasebecileri için bir günlük kutlama yetmemiş olacak ki, iki yıldan beri 1- 7 Mart günleri “ Muhasebeciler Haftası “ olarak kutlanmaya başlandı.

Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası da 1 – 7 Mart günlerinde “Muhasebeciler haftasını” çeşitli etkinliklerini kutlama yapacaklar.

TÜRMOB çatısı altında örgütlenen,  ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odalarına kayıtlı 93 bin meslek mensubu, 16 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 259 bine ulaşan çok geniş bir camia ile mesleki bir sivil toplum teşekkülüdür.

Meslek mensupları bu yılda “Muhasebe Haftasını” mesleki sorunlarının gölgesinde kutlayacaklardır.

Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi en büyük beklentimizdir.

Hafta nedeni ile, Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Sayın Arif ŞEN ve Oda ikinci başkanı Sayın Abdullah KALIN ile  yaptığımız görüşmede mesleki sorunlarını ve çözüm yollarını şu şekilde sıraladılar.

“MALİYE BAKANLIĞI VE ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARIMIZ

-TÜRMOB olarak sorunlarımızı diyalogla çözmeye büyük önem verilmiştir.  Ancak bir süredir mesleğimizin temel sorunlarına ve taleplerimize duyarsızlık yaşanmaktadır.

-Muhasebe camiasını ilgilendiren düzenlemelerde, TÜRMOB’un görüşlerinin dikkate alınması gerekmektedir.

-Maliye Bakanlığı mesleki konularda doğrudan, TÜRMOB’la ilişki kurmalıdır.

MESLEKİ MEVZUATLA İLGİLİ SORUNLAR

-Meslek Yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmelidir.

-SMMM'lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.

-Eğitim ve Öğretim hizmetleri ile sınırlı olmak üzere, Birliğimiz ve Odalarımız gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların iktisadi işletmeleri için, Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi istisnası getirilmelidir.

-Bakanlık ve diğer kurumlarca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.

-Paydaşımız olan bakanlıklar yapacakları yeni düzenlemeler konusunda TÜRMOB’un görüşlerini almalıdırlar.

- Ba-Bs formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir.

-Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir.

-4. Dönem Geçici Vergi beyanı kaldırılmalıdır.

-e-Beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir.

-1 ve 2 No'lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birleştirilmelidir.

-Vergi daireleri arasında uygulama birlikteliği sağlamak amacıyla TÜRMOB ve GİB'in yapacağı ortak çalışma ile "Vergi Daireleri Uygulama Birlikteliği Rehberi" hazırlanmalıdır.

-Mali tatil süresince verilmesi gereken beyannameler ve bildirimler takip eden ay içinde verilecek beyannamelerle birleştirilerek beyan edilmelidir.

-Meslek mensuplarının stopajdan kaynaklanan nakit iade taleplerinde, gelirlerinin-giderlerine oranlanarak çıkarılan matrah farkları yasal dayanaktan yoksundur. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir.

Tüm Vergi Daireleri otomasyona geçtiğinden meslek mensuplarının stopajdan kaynaklanan nakit iade taleplerinin stopaj listesinde bulunan her bir mükellefin bağlı bulunduğu Vergi Dairesinden ayrıca onaylanması uygulamasından vazgeçilmelidir.

MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARIYLA İLGİLİ TALEPLERİ

-Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir.

-Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir.

-Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18'den %8'e indirilmelidir.

-KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.

-Meslek mensuplarımızın ücretlerini tahsil edebilmeleri için önerilerimiz doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

-Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.

-Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.

- Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir.

-Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir.

KGK SORUNU ÇÖZÜMLENMELİDİR

TTK düzenlemesi ile birlikte oluşturulan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu, TÜRMOB tarafından dünya uygulamaları açısından gerekli bir yapı olarak görülmüş, kabul edilmiş ve desteklenmiştir.

TÜRMOB’la bağ kurmayan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun etkin ve başarılı olması düşünülemez. Bugüne değin yapılan uygulamalar beklentinin çok uzağındadır.

Türkiye’de bağımsız denetim TÜRMOB üyesi olan SMMM ve YMM’lerin işidir. SMMM ve YMM olmayanlar bu işi yapamamalıdır. SMMM ve YMM ruhsatı olan herkes bağımsız denetim yapma konusunda 3568 sayılı Yasanın düzenlemeleri ve TÜRMOB’un verdiği eğitimler de dikkate alınarak yetkilendirilmelidir. Bundan sonraki süreçte de bağımsız denetçi olacak kişiler için 3568 sayılı yasaya göre yapılan staj ve sınav konularının kapsamı dikkate alınarak yetkilendirme yapılmalıdır.

DENETİM, TÜM İŞLETMETLERİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE GENİŞLETİLMELİDİR

Ülkemiz ticari hayatını çağdaş bir yapıya kavuşturmak için hazırlanan Türk Ticaret Kanunu başta denetim olmak üzere çıkış hedefinden uzaklaştırılmıştır. TTK’da yapılan değişiklikler düzenlemenin temel taşıyıcı kolonlarından bazılarını yok etmiştir.

Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde denetim uygulanmalıdır.

SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ İÇİN YOL HARİTAMIZ

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sorunlarımızın çözümünde ilk tercihimiz diyalog olacaktır. Diyalogla sorunların çözümü için mücadelemizi sabırla devam ettireceğiz, ancak bu sürecin uzaması meslek camiamızı derinden etkilemektedir.

Hükümetimizin ve Maliye Bakanlığımızın haklı taleplerimize cevap vermesini ve sorunlarımızı çözmesini istiyoruz. TBMM’nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz.

Bu iyi niyetli sesimize kulak verilmelidir. Sorunların çözümü için işbirliği içinde çalışılmalıdır.

Aynı zamanda, sivil toplum kuruluşu da olan meslek örgütümüz, üyelerimizden aldığı güçle, demokratik tepkimizi, taleplerimiz kabul görene kadar yaşamın her alanında gösterecektir.”

260 bine yaklaşan meslek mensubumuzun ortak sorunlarını bir nevi dile getiren, Kahramanmaraş SMMM Odası başkanı Sayın Arif ŞEN ve Abdullah Kalın beylere teşekkür ediyoruz. Umudumuz odur ki çözüm bekleyen bu sorunlarının bir an evvel çözüme kavuşması.

Bu temennilerle meslek mensuplarımızın “ Muhasebeciler Haftasını “ kutlar sağlık ve mutluluklar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi