Mali Tatil Başladı

Yedi yıldan beri ülkemizde her yıl, Temmuz ayının birinden, yirmisine kadar “Mali Tatil” uygulaması yapılıyor. 

28,03,2007 tarihli 26476 sayılı resmi Gazetede yayınlanarak 5604 sayılı yasa ile yürürlüğe girmişti.

Bu yılki tatil süresi; 01 Temmuz 2014 – Salı Günü başlayıp, 21 Temmuz 2014 – Pazartesi günü akşamı sona erecektir.

Mali tatil süresince bazı mükellefiyetliklerde erteleme getiriliyor.

Tatil süresince; bilgi isteme talepleri mükelleflere vergi ve ceza sorumlularına bildirilmez. Ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlar.

Mahkeme kararı ile Savcılığın talebi ile  yapılan aramalı incelemeler haricinde, mali tatil süresince Vergi dairesince  inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemiyor, mükelleflerin işyerinde inceleme yapılamıyor.

Yasada yol kontrollerinin  incelemelerinin yapılması hususunda bir açıklama olmamasına rağmen, ticari hayatla doğrudan ilgili yol kontrolleri, vergi kayıp ve kaçaklarının önlenmesinde idari bir önlem olduğundan, bu uygulamanın tatil boyunca devam edebilir olması doğal karşılanıyor.

Dava açma, idari başvuru yapma ve hak arama süreleri, Vergi incelemeleriyle ilgili yükümlülükleri, idareye bilgi verme sürelerini, muhasebe kayıtlarının ve ibrazı ile ilgili yükümlülükler, mali tatil işlemleri kapsamındadır.

Mükellefle ilgili belirtilen yükümlülükler tatil süresince işlemeyeceğinden,  tatil bitiminden itibaren  yükümlülere  7 günlük  ek süre hakkı tanınmıştır.

Mali tatil nedeniyle beyanname verme sürelerinde de doğal olarak değişiklikler olmaktadır.

Damga Vergisi; 23.07.2014 tarihinde iken, 28.07.2014 tarihinde verilecek ilave 5 gün.

Muhtasar beyanname; 23.07.2014 tarihinde iken, 28.07.2014 tarihinde verilecek ilave 5 gün.

SGK e bildirge; 23.07.2014 tarihinde iken, 28.07.2014 tarihinde verilecek ilave 5 gün
K.D.V. beyannamesi; 24.07.2014 tarihinde iken, 28.07.2014 tarihinde verilecek ilave 4 gün.

Belirtilen vergi beyannameleri ile tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri mali tatil döneminde; 31.07.2014 Perşembe (Normal dönemde her ayın 26’sı) olup, ödemede getirilen erteleme sadece 5 gündür, S.S.K. primlerinin ödeme tarihinde, Mali Tatil ile getirilen bir değişiklik olmamıştır.

Mali tatil yasası 2007 yılından beri uygulanmaktadır. Muhasebe mesleğini icra eden meslek mensupları tatillerini ne yazık ki  ofislerinde işinin başında geçirmektedirler. Her ne kadarda bazı yükümlülüklerde erteleme olsa da,  tatil bitimi kayıt ve beyanlardaki  sürenin 4 gün gibi dar olması, muhasebeciye gereken tatil  yapma hakkı tanımamaktadır. Bir çok meslek mensubu tatil olup olmadığının farkına dahi varmadan  süresi tamamlanmaktadır.

“Mali Tatil” her ne kadarda sorunlu sanal dahi olsa, en azından kulağa çok hoş gelen bir adı vardır. Neticede tatil tatildir. Tüm meslek mensuplarımızın Mali Tatillerini, hayırlı, uğurlu, keyifli ve sağlıklı geçirmelerini temenni ediyoruz.

Selam ve sevgilerle. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi