Kahramanmaraş’ın Ekonomik Geleceği Ve Türkoğlu

Kahramanmaraş’ta son dönemde sanayi de çeşitlilik arayışı sürerken farklı yatırım alanlarına da yönelişi gözlemliyoruz.

KİPAŞ Holding Tekstil sektörü dışında Endüstriyel Tarım ve Çimento sektörüne girdi.

İSKUR ise Endüstriyel Tarım, Enerji ve Otomotiv sanayisine yöneldi.

PİSERRO markasıyla hazır giyim sektöründe belli bir yere ulaşan Ali Rıza Kısakürek bu sektörün dışına çıkarak Turizm alanına yöneldi. Döngele kasabasında Turistik yatırım yapma kararına ilave olarak Başkonuş’u da Devletten kiralayarak ilk başlangıcı yaptı.

Hükümetin ihracat politikaları iş adamlarımızı dünyanın dört bir yanına yatırım yapan, ihracat yapan bir kimliğe kavuşturdu.

Kahramanmaraş’ın ihracat rakamlarına baktığımızda daha henüz 500 milyon doları bile bulmuş değildir.

Ancak başta Ticaret ve sanayi Odası olmak üzere, Kalida, Müsiad, Masiad gibi sektör odaları bu yönde ciddi çalışmalar ortaya koymakta ve ihracat rakamlarını artırabilmek için gece gündüz çalışmaktadırlar.

Kahramanmaraş’a gelecek her kuruş bu şehirde yaşayan insanların refahını artıracaktır.

Kahramanmaraş’ın yıllık ihracat rakamları 5 milyar dolara çıktığında bu şehrin sosyal ve ekonomik kalkınmışlığını bu gün itibariyla tarif etmemiz mümkün değildir.

O halde ihracat ve yeni yatırımların Kahramanmaraş’a yapılabilmesi için bizlerinde atması gereken adımların olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle ulaşım ihracatta önemlidir. Bunun için Kahramanmaraş’ın Denize, Otoyollara açılan penceresi olan Türkoğlu çok önemlidir.

Yaklaşık 5 yıl önce Türkoğlu Belediye Başkanı Mustafa Taşhan ile yaptığımız bir söyleşide bu ilçeye bir Organize Sanayi yatırımı gereklidir diye düşüncelerimi ifade ettiğimde, kendisinin de böyle bir düşüncesinin olduğunu dile getirmiş ve bu yola baş koymuştu.

Bu gün gelinen nokta itibariyle baktığımızda Türkoğlu OSB kurulmuş ve faaliyettedir. Önümüzdeki günlerde alt yapı çalışmalarına başlanılacağını biliyorum.

Serbest Bölgeler önemli bir ticari faaliyet alanıdır. Günümüzde yeni bir isim olarak LOJİSTİK KÖY tanımı bu işi ifade edecek en anlamlısıdır.

Türkoğlu ilçemizde var olan Demiryolu istasyonu ve bölgenin geniş olması yeni yapılacak olan yatırımlarda arsa ve yer sıkıntısı da yaşanmayacağı için önemlidir.

Bu konuyla ilgili yaptığım araştırmalar ve değerlendirmeleri önümüzdeki günlerde kamuoyunun bilgisine sunarak tartışmaya açmak istiyorum.

Kahramanmaraş ekonomisinin geleceğinin şekilleneceği yer olarak gördüğüm Türkoğlu ve o bölge için şimdiden çalışmalara başlanılması gerektiğini düşünüyorum.

Belediye imar planı, bölgenin ekonomik ve coğrafi durumu v.s. gibi bütün faktörler göz önüne alınarak Demiryolu çevresinde yeni bir planlama ile lojistik köy kurulması için çalışmalar başlatılmalıdır.

Bu kahramanmaraş’ın olmazsa olmazıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi